Nejlepší seriály roku 2023 podle redakce Netflixeru: Dojemné válečné drama i akční thriller s 90 % na ČSFD

Foto: Katalin Vermes/Netflix © 2023

Rok 2023 je za námi. Během něj Netflix vydal spoustu skvělých seriálů, které rozhodně stály za pozornost. A pokud jste některé z nich neviděli a zrovna přemýšlíte, co si pustit na Netflixu, tady je výběr 15 skvělých kousků různých žánrů, který pro vás sestavila naše redakce.

Modrooký samuraj

Modrooký samuraj je bezpochyby tím nejlepším, co Netflix v listopadu 2023 vydal. Děj vydařeného animovaného seriálu se odehrává v Japonsku v 17. století v období Edo. Mizu je míšenka, kterou ostatní běžně popisují jako modrookou zrůdu, takže není divu, že sama sebe nazývá stvořením hanby. Žije v přestrojení za samuraje a touží zabít čtyři muže, včetně jednoho, jenž by mohl být jejím otcem, neboť znásilnil její matku. V době, kterou jsme uvedli, patřila pomsta především mužům a ženy měly být raději poddajné a praktické. Ideální na to se vdát a mít děti. Ale Mizu, jež nemá trpělivost a ani čas na muže, přátelství, lásku nebo slabost, je připravena rozsekat na kusy ty, kdo se jí postaví do cesty. Míří za svým cílem razantně a neváhá jít přes mrtvoly.

Na ČSFD má seriál luxusních 90 %

Více jsme o něm psali zde.

Koruna (6. řada)

Princezna Diana a princ Charles tráví své první léto odděleně jako rozvedený pár a každý si užívá zcela jinou dovolenou se svými syny Williamem a Harrym. Do hry vstupuje i nová láska. Diana pozná Dodiho Fayeda a spolu s ním čelí mediálnímu honu a všudypřítomným paparazzi. Nakonec zasáhne krutý osud. Během autonehody v Paříži v roce 1997 oba dva zahynou. V druhé polovině série pak vidíme Williama a Harryho vyrovnávající se se smrtí matky a začátek vztahu Williama s Kate. Závěr seriálu se také točí kolem svatby Camilly s Charlesem, smrti princezny Margaret a přemítání Alžběty II. o svém dosavadním životě, vládě i abdikaci.

Více jsme psali například zde.

Na ČSFD získala tato řada 86 %.

Srdcerváči (2. řada)

Jedná se o příběh obyčejných středoškoláků a jejich problémů jsou šikana, kamarádství, dospívání, ale i genderová identita či přijetí sexuality. Díky způsobu představení a vyobrazení těchto témat je seriál tak originální. Příběh dvou zamilovaných mladých chlapců je vyprávěn velmi pozitivně a reálně, pro někoho možná až příliš idylicky. Na rozdíl od jiných seriálů se však problémy vyřeší poměrně rychle a nenastane tedy vyhrocené drama nebo přílišná tragédie. 

Více jsme psali zde.

Druhá řada Srdcerváčů má na ČSFD 83 %.

One Piece

Příběh One Piece se odehrává v alternativní verzi Země, která se nachází uprostřed zlatého věku pirátů. Mořím vládnou nelítostní lupiči a jen ti nejsilnější mají šanci získat bájný poklad One Piece, který po sobě zanechal Gol D. Roger, největší pirát všech dob. Jednoho dne sní chlapec Monkey D. Luffy ďábelské ovoce, díky kterému má tělo jako z gumy. Poté, co dosáhne plnoletosti, vyplouvá z vesnice Foosha a se svou posádkou se vydává vstříc dobrodružstvím a možnosti stát se králem pirátů.

Více jsme psali zde.

Hodnocení seriálu na ČSFD je 82 %.

Čmuchalové

Jihokorejský kousek Čmuchalové skvěle kombinuje několik žánrů, což se divákům z celého světa líbilo. Nebáli se přiznat, že seriál smlsli na jeden zátah a nešli kvůli němu ani spát. Do života kdysi nadějného boxera, jenž vyhrál cenu nováčka roku, vstoupili lichváři, kteří ho touží úplně zničit. Mladému muži nezbývá nic jiného, než spojit síly s jiným boxerem a pomocí tajemného pana Choi pořádně zatočit s lichváři a ukázat jim tak jejich místo.

Více jsme psali zde.

Na ČSFD mají Čmuchalové 82 %.

Advokát (2. řada)

Pokračování jednoho z nejúspěšnějších krimi thrilleru Netflixu pořádně drtilo ve sledovanosti třetí řadu Zaklínače. V adaptaci knižní série Případy Mickeyho Hallera řeší právník Mickey Haller případy ze zadního sedadla svého vozu Lincoln. Doposud jednotlivé řady adaptovaly jednu knihu ze série, přičemž Ted Humphrey, spoluautor kriminálního thrilleru, prozradil, že hodlají natočit nejméně čtyři řady. Nadcházející třetí řada by měla adaptovat pátý díl knižní série – Bohové viny.

Více jsme psali zde.

Hodnocení 2. řady Advokáta na ČSFD je 80 %.

Manifest (4. řada, 2. část)

Závěr mysteriózního sci-fi thrilleru, který nejprve v letech 2018 až 2021 vysílala stanice NBC, letos skončil 4. řadou. Manifest je příběh o ztraceném letadle, které jednoho dne i se svými pasažéry zmizelo. Po dlouhých pěti letech, během kterých se příbuzní pasažérů a posádky smířili, že už své milované nikdy neuvidí, letadlo záhadně přistálo. Pro přítomné na letadle však neuplynul ani jeden jediný den a návrat do přítomnosti jim začaly znemožňovat vize budoucnosti.

Více jsme psali zde.

Hodnocení 4. řady Manifestu je na ČSFD 79 %.

Milé dítě

Německý thriller, jež v současné době boduje na Netflixu, pojednává o ‚dokonalé‘ rodině, kterou si vytvořil sám otec, a kromě něj její součástí matka Lena, děti Hannah a Jonathan. Nicméně tato rodina není vůbec dokonalá, protože matka s jejím vznikem nesouhlasila. Lena s dětmi nesmí opustit dům, přes zabedněná okna nevidí denní světlo a je neustále pod dohledem všudypřítomných kamer. Po dlouhých třinácti letech je po autonehodě do nemocnice převezena žena, která tvrdí, že je Lena. Na povrch začne vyplouvat děsivá pravda.

Více jsme psali zde.

Na ČSFD má Milé dítě 79 %.

Ve Při

Hlavní role si v tomto desetidílném seriálu zahráli Steven Yeun a Ali Wong. Jako Danny a Amy, cizinci, kteří odmítají zapomenout na svůj incident na silnici. Ve skutečnosti mezi sebou rozpoutají hořký spor a do pomsty vynaloží opravdu velké úsilí. Ale jak rivalita pokračuje, začíná to ovlivňovat jejich osobní životy a lidi, které milují.

Více jsme psali zde.

Na ČSFD má seriál 75 %.

Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984

Indická mini série Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984 je klasickým příkladem toho, jak vláda selhala během pomoci lidem v Bhópálu. Tragédie, které by se dalo předejít, kdyby byly podniknuty patřičné kroky, aby se nepostavila továrna na karbid v Bhópálu uprostřed obydlené čtvrti, byla osudnou 15 tisícům lidí. Seriál ukazuje, jak skupina železničních zaměstnanců spolu s železničním zlodějíčkem zachránila během noci bhópálské plynové tragédie mnoho životů a riskovala při tom vlastní. Lidé v Bhópálu umírali během několika minut na silnicích i v okolí svých domovů, když z továrny Union Carbide uniklo čtyřicet tun methylisokyanátu.

Více jsme psali v recenzi zde.

Na ČSFD má seriál 75 %.

Pád domu Usherů

Co by to bylo za říjen bez nějakého toho hororu? Mike Flanagan, který má na svědomí hity Netflixu jako Dům na kopci nebo Záhadné sídlo Bly, se nyní ujal dalšího seriálu. Pád domu Usherů je inspirováno povídkou Edgara Allana Poea, ve kterém sourozenci Roderick a Madeline Usherovi přetvoří podnik Fortunato Pharmaceuticals v bohaté, vlivné a mocné impérium. Roderickovy potomci však začnou jednoho dne postupně umírat rukou tajemné ženy a na povrch začnou vyplouvat děsivá tajemství.

Více jsme psali zde.

Na ČSFD mu diváci udělili zatím pěkných 75 %.

Noční agent

První řada politicky konspiračního akčního thrilleru vévodila sledovanosti hned v 93 zemích. Diváci měli problém se od seriálu odtrhnout, a to tak moc, že už v červnu se první řada probojovala na sedmé místo v TOP 20 nejsledovanějších seriálů na Netflixu. Hlavním hrdinou seriálu je řádový agent FBI, který pracuje v podzemí Bílého domu. Na první pohled má docela jednoduchou práci, protože hlídá telefon, který nikdy nezvoní. Jednou však přeci jen zazvoní, což agenta přivede až do Oválné pracovny.

Více jsme psali zde.

Na ČSFD má Noční agent 74 %.

Diplomatické vztahy

Politický thriller dorazil na Netflix v dubnu a ihned sesadil ze sledovanosti Nočního agenta. Kariérní diplomatka Kate Wyler dostala práci, na kterou si příliš nevěří a v podstatě o ni ani nestojí. Jelikož se vláda rozhodla, že namísto Afganistánu poletí do Spojeného království, stojí před ní těžké úkoly. Mezinárodní krize a navázání strategického spojenectví s Londýnem nejsou vůbec snadné. Navíc se chce rozvést se svým manželem, který je obrovskou politickou hvězdou.

Více jsme psali zde.

Na ČSFD má seriál 74 %.

Jsou světla, která nevidíme

Marie-Laure LeBlanc žije v Paříži spolu s otcem Danielem, jenž pracuje v muzeu. Když v 6 letech oslepne, otec pro ni vytvoří model města, aby se naučila orientovat v ulicích. V roce 1940 do jejich života vstoupí válka, tak prchají z města i se vzácným diamantem, jenž má svému majiteli propůjčit nesmrtelnost za cenu nekonečného neštěstí. Po legendárním kameni touží i krutý gestapák, před kterým se ukryjí v Saint-Malo u samotářského strýce Etienna.

Více jsme psali zde.

Film Jsou světla, která nevidíme má na ČSFD 74 %.

Právo podle Lidie Poët

Emancipovaná italská právnička Lidia Poët opravdu existovala. Narodila se 26. srpna 1855 a 17. června roku 1881 složila zkoušky z práv na právnické fakultě Turínské univerzity a získala tak vážený titul. Jako žena to však v té době neměla jednoduché. Turínský soud ji odmítal přijmout do advokátní komory, čímž jí znemožnil vykonávat právnickou praxi, a to jen z důvodu jejího pohlaví. Lidia se však nevzdává. Zajistí si práci v advokátní kanceláři svého bratra Enrica a připravuje odvolání, kterým chce rozhodnutí soudu zvrátit. Podezřelým z trestných činů pomáhá tím, že hledá pravdu za vnější zdáním a předsudky. Také ji podporuje její švagr Jacopo, tajemný novinář, jenž jí předává informace všeho druhu.

Více čtěte zde.

Na ČSFD má seriál 71 %.

Dobrý seriálů na Netflixu letos vyšlo opravdu hodně. Mezi naše další tipy patří poslední řada seriálu Tenkrát poprvé, Zabiják bolesti, Pluto, TY (4. řada), Lupin (3. řada), Sweet Tooth: Chlapec s parožím (2. řada) nebo Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových.

Zdroje: Netflix, redakce Netflixer.cz

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.