Recenze: Seriál Železničáři ukazuje, jak největší průmyslová havárie v historii trávila lidi přímo v ulicích a zároveň hrdinství obyčejných lidí

Foto: Netflix/YRF

Na Netflix o víkendu dorazil indický dramatický seriál Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984 (The Railway Men) natočený podle skutečné události, kterou byla Bhópálská tragédie odehrávající se v roce 1984, při které došlo k úniku jedovatého plynu do ovzduší, a zemřely tisíce nevinných lidí.

Málokdy se setkáme s filmem či seriálem, který nás vede k zamyšlení, a přemýšlíme o něm ještě dlouho poté, co jej dokoukáme. A přesně to se stane u indického historického dramatu Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984, který vypráví o obrovské tragédii, největší průmyslové tragédii v historii, o které jste možná při tom do teď ani neslyšeli.

Čtyřdílný seriál je poctou neopěvovaným hrdinům plynové tragédie v Bhópálu z roku 1984. Jedovatý plyn z americké továrny na výrobu pesticidů ve středoindickém městě zabil a zranil tisíce lidí. Hrdiny této události byli železničáři z bhópálského nádraží, díky jejichž nasazení životů a odhodlání přežily tisíce dalších lidí.

Herecké obsazení vedou R. Madhavan, Kay Kay Menon, Divyenndu Sharma, Babil Khan a Sunny Hinduja. Seriál je režijním debutem Rawaila, který v minulosti působil jako asistent režie na produkci Yash Raj Films u filmů Dhoom 3 s Aamirem Khanem a Fan se Shah Rukhem Khanemem.

Čtyřdílná mini série, kde je každý díl dlouhý kolem hodiny, neztrácí čas. Okamžitě nás seznamuje s hlavními postavami, díky jejichž osobním příběhům seriál diváka více vtáhne do děje a zasáhne jeho emoce. Mezitím reportér v podání Sunny Hunduja informuje o zkorumpovaném systému kolem továrny, která je tikající bombou.

Zatímco čekáme, jak vše seběhlo, hodiny tikají a doslova odpočítávají čas do úniku smrtícího plynu. Vidíme, že Bhópál bude během několika hodin pokryt smrtelným plynem. Než uplyne tento čas, jsou divákům představeni tři hlavní aktéři, kteří se zasloužili o záchranu hromady lidí – přednosta stanice, bývalý řidič kamionu v továrně Carbide, který je první den v práci jako železniční dělník a podvodník vydávající se za policistu. Čtvrtý muž, který se na záchraně také podílel, je generální ředitel železnic, který do akce vstupuje během dění.

Kay Kay Menon jako přednosta bhópálského nádraží nese celý seriál na svých bedrech a, jak se od něj očekává, jeho herecký výkon je naprosto brilantní. Podvodník, kterého hraje Divyenndu Sharma, je drzý a celkem sobecký, a během série můžeme sledovat jeho převrat.

Obsazení minisérie Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie z roku 1984.
Foto: Netflix

Skvělý výkon podává i Madhavan jako generální ředitel drah, který se do děje zapojuje zhruba od poloviny, ale skutečnou hvězdou série je bezesporu Babil Khan, syn legendárního Irrfana Khana. Díky The Railway Men mohl konečně ukázat svůj potenciál. Hraje Imaze Riaze, který chce po tragické smrti přítele odhalit pravdu o tom, co se děje v továrně a zároveň je také jednou z největších nadějí na záchranu cestujících uvězněných na nádraží v Bhópálu. Babilova postava má hloubku a vykresluje ji tím nejlepším možným způsobem.

Důležitou roli v mini sérii má také Sunny Hinduja, který ztvárnil novináře inspirovaného skutečnou osobou. Hledá pravdu, a stává se hrdinou, který dokumentuje hrůzy neštěstí.

Výkony všech herců v seriálu jsou špičkové. Seriál je sice natočen celkem typickým indickým způsobem, který nemusí sedět všem, hlavně pokud na něj nejste zvyklí a moc indické tvorby jste do teď neviděli. Určitě se přes to dá ale přenést.

Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984.
Foto: Netflix/YRF

Čtyři díly jsou pro toto vyprávění tak akorát, ovšem kromě zádních událostí z historie a osobních příběhů některých hlavních postav se v něm objevují také mnohé příběhy týkající se menších postav v pozadí, jako je školní plavecký tým nebo sirotek na nádraží, které mohly být klidně vynechány. V seriálu už je totiž nadmíra zápletek, které vyžadují pozornost a další nebyly nutné.

Kde však seriál exceluje, je během příběhu zaměřeném na hlavní téma, únik plynu a jeho následky. Posledních pár minut závěrečné epizody je střízlivou připomínkou skutečné tragédie, která si 2. prosince 1984 vyžádala 15 000 mrtvých. Seriál je malou lekcí v našich končinách celkem neznámé historie a zároveň pobaví svým akčním příběhem. Mnoho částí, které působí jako fikce, jsou často ve skutečnosti převzaty ze skutečných událostí.

Yash Raj Films se ve spolupráci s Netflixem podařilo vytvořit strhující drama inspirované historickými knihami, které rozhodně stojí za zhlédnutí.

Zdroj: Autorská recenze na seriál

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.