Seriál, který televize zrušila, na Netflixu neskutečně zabodoval. Ten se tak těší z kruté ironie

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Je všeobecně známo, že Netflix nemá zájem zachraňovat své vlastní zrušené seriály, ale nedělá mu sebemenší problém riskovat reputaci a finance v případě projektů jiných společností. Převzetí mysteriózního sci-fi thrilleru Manifest se ukázalo být stejně jako u Lucifera nebo Papírového domu pro streamovacícho giganta dobrou volbou. Je však Netflix ochoten poskytnout licence na své zrušené seriály ostatním?

Mysteriózní sci-fi thriller Manifest vysílala stanice NBC v letech 2018 až 2021, díky čemuž si seriál stihl vybudovat slušnou základnu věrných fanoušků. Seriál, jenž uchvátil diváky svým zajímavým konceptem, pojednával o letadle, které jednoho dne i s pasažéry záhadně zmizelo. Přestože jeho trosky nebyly nikdy nalezeny, postupně se příbuzní pasažérů a posádky začali smiřovat s myšlenkou, že už své blízké nikdy nespatří. Po pěti letech se však letadlo z ničeho nic objevilo a přistálo. Pasažéři a posádka, pro které neuplynul ani jeden den, se sice snažili vrátit ke svým běžným životům, ale začaly jim to znemožňovat náhlé vize budoucnosti.

Původně měl tvůrce Jeff Rake v plánu natočit šest řad, ale vstoupilo mu do toho rozhodnutí stanice NBC, která po třech řadách svou objednávku na díly zrušila. Produkci tedy nezbývalo nic jiného, než oslovit konkurenci. Právě v tento moment vstoupil do hry Netflix, kterému se podařilo získat exkluzivní práva na čtvrtou řadu, což, jak se později ukázalo, bylo ze strany streamera dobré rozhodnutí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Netflix zrušil oblíbený seriál. Fanoušci zuří. Někteří si kvůli tomu dokonce chtějí rušit předplatné

Foto: Netflix

Jak už to má Netflix v poslední době ve zvyku, čtvrtou řadu rozdělil na dvě části. Na prvních deset dílů jsme se mohli podívat už v listopadu a další následovaly začátkem června. Populární autor Stephen King, který si seriál velmi oblíbil, se krátce po odvysílání druhé části čtvrté řady na svém Twitteru zeptal sledujících na jejich hodnocení.

Na Rotten Tomatoes udělili diváci čtvrté řadě slušných 71 %. Je zřejmé, že si kritici z nových dílů sedli na zadek, protože jejich 88 % hovoří za vše. Na Česko-Slovenské filmové databázi si čtyřka se svými 78 % rovněž vede dobře. Nevidí se často, aby někdo Netflixu děkoval. Přesto jeden z hodnotících ve své recenzi uvedl: „Díky Netflixi, že jsi tenhle super seriál převzal a dotáhl do krásného konce. Poslední díl mě teda dostal.“

Ukázalo se, že celkem 73,1 % diváků, kteří si pustili první díl, vydrželo sledovat poslední čtvrtou řadu až do jejího zdárného konce. O tom, že se jedná o opravdu vysoké číslo svědčí skutečnost, že se nad čtvrtou řadou Manifestu nachází pouze druhá řada seriálu Ginny a Georgia. V případě novodobých Gilmorek celou druhou řadu zhlédlo 73,7 % diváků. Míra dokončení celé řady je jedním z ukazatelů, podle kterých Netflix určuje, jestli projekty potopí či nikoli. Je celkem ironické, že se na špici tohoto ukazatele nachází seriál, o který stanice NBC ztratila zájem.

Přestože čtvrtá řada Manifestu měla být poslední, Netflix si nechal otevřená vrátka pro případné pokračování.

PSALI JSME TAKÉ: Realistická vize budoucnosti nebo depresivní hit s DiCapriem: 5 sci-fi filmů, které právě teď můžete sledovat na Netflixu v češtině

Netflix nezačal jen zachraňovat cizí seriály, ale a do své nabídky postupně začleňuje projekty jiných streamovacích služeb, jako je tomu třeba v případě hororového fantasy Pravá krev, sportovního dramatu Hráči a komediálního dramatu Nesvá. Přirozeně vyvstala otázka, jestli je ochoten naopak on nabídnout svou tvorbu ostatním. Odpovědí je bohužel kategorické ne. Ted Sarandos, spoluvýkonný ředitel Netflixu, se nechal slyšet, že poskytovat licence na obsah konkurenčním streamerům není pro Netflix takovým přínosem jako pro ostatní. Fanoušci mnoha zrušených seriálů by to al určitě ocenili.

PSALI JSME TAKÉ: Když Netflix láme fanouškovská srdce: 11 pořadů, které se nedočkají vytouženého pokračování


Zdroje: Screen Rant, WGTC, What‘s on Netflix, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.