Velké překvapení od Netflixu: Čeští diváci se při sledování krvavého akčňáku Modrooký samuraj tetelí blahem

Eva Lenská
Foto: Netflix

Do TOP 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu se dostal i animák Modrooký samuraj (Blue Eye Samurai), který ale nenatočili Japonci. Tento provokativní a vizuálně ohromující kousek snadno ovládne diváka nečekanými zvraty, krvavými souboji, pachutí pomsty i odvážnými lechtivými scénami. Na škodu není ani vcelku slušný český dabing.

Děj vydařeného animovaného seriálu se odehrává v Japonsku v 17. století v období Edo. Mizu je míšenka, kterou ostatní běžně popisují jako modrookou zrůdu, takže není divu, že sama sebe nazývá stvořením hanby. Žije v přestrojení za samuraje a touží zabít čtyři muže, včetně jednoho, jenž by mohl být jejím otcem, neboť znásilnil její matku.

V době, kterou jsme uvedli, patřila pomsta především mužům a ženy měly být raději poddajné a praktické. Ideální na to se vdát a mít děti. Ale Mizu, jež nemá trpělivost a ani čas na muže, přátelství, lásku nebo slabost, je připravena rozsekat na kusy ty, kdo se jí postaví do cesty. Míří za svým cílem razantně a neváhá jít přes mrtvoly.

ČTĚTE TAKÉ: ZPÍVAJÍCÍ ARNOLD NEBO ČESKÝ VESMÍRNÝ KŮŇ: NEJLEPŠÍ SNÍMKY VYTVOŘENÉ UMĚLOU INTELIGENCÍ JSOU NESKUTEČNÝ BIZÁR, KTERÝ VÁS DOSTANE DO KOLEN

Modrookého samuraje mají na svědomí tvůrci Michael Green a Amber Noizumi, které inspirovalo vlastní dítě narozené s modrýma očima. Seriál má osm opravdu šťavnatých epizod a také parádní hudbu od Amie Doherty. Kupodivu nevznikl v Japonsku, ale ve Spojených státech. Má však příchuť a poetiku Japonska. Na Rotten Tomatoes si od diváků vysloužil naprosto skvělé hodnocení 96 %.

Co na něj řekli čeští fanoušci akčních animáků? Nebo třeba i fanoušci anime? Mnozí právě s anime tento kousek srovnávali. Na ČSFD ho ohodnotili krásnými 89 %. „Občas se zkrátka stane, že cizinci udělají lepší animované dílo o samurajích, než samotní Japonci. Oceňuji, že se seriál nebojí krve, násilí ani nahoty. Líbilo se mi, že je zde hned několik zajímavých a nečekaných zvratů,“ napsal jeden recenzent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: STALLONE VÁLCUJE NETFLIX. V DOKUMENTU PROZRADIL, ŽE ROCKY MĚL MÍT PŮVODNĚ ÚPLNÝ JINÝ SCÉNÁŘ. DIVÁCI BY HO ALE NESNÁŠELI

„Velké překvapení. Drsná, krvavá jízda za pomstou se skvělou bojovou choreografií a soundtrackem.“ Seriál okouzlil i divačky. „Modrooký samuraj nemá chybu! Animace skvělá, poetika, Japonsko nejjaponštější, příběh, hudba, všechno dokonalý. Tetelím se blahem a hodnotila bych deseti, dvaceti hvězdami. Fakt pecka,“ vychválila ho další divačka až do nebes.

„Proč nedokáží podobné poutavé příběhy natáčet i s živými herci,“ postěžoval si recenzent, který rovněž chválil barvité charaktery, krev i nahotu. Třeba ho Netflix poslechne a dočkáme se. Zatím se ale dál můžeme kochat tímto luxusním dílem, které vzbudilo očekávání už v době prvních upoutávek.

NAPSALI JSME TAKÉ: 5 ČESKÝCH FILMOVÝCH NOVINEK, NA KTERÉ MŮŽETE ZAJÍT DO KINA: ADEPT NA OSCARA, KOMEDIE ROKU I SKUTEČNÝ PŘÍBĚH ŽENY POLEPTANÉ KYSELINOU

Zajímavý je také fakt, že hodně diváků srovnává Samuraje s anime Onimuša (Onimusha), které mělo na Netflixu premiéru 2. listopadu a na svědomí ho mají praví a nefalšovaní Japonci. Tento akčňák dostal na ČSFD hodnocení 67 %. Pokud chcete, můžete je směle srovnat také.

Modrooký samuraj je na Netflixu dostupný od 3. listopadu a znovu připomínáme, že i s českým dabingem, který se tentokrát hodně povedl.

Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, The Hollywood Reporter, Netflix, The Nerds of Color

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.