Nejlepší seriál pro mladé, říkají diváci. Srdcerváči den po vydání kralují Netflixu a drtí Zaklínače i Advokáta

Michaela Pašková
Foto: Teddy Cavendish/Netflix

Pouhých 24 hodin stačilo druhé řadě romantického seriálu Srdcerváči (Heartstopper) k tomu, aby pořádně zatočila na Netflixu se sledovaností a naprosto ovládla žebříček TOP 10. Zní to šíleně, ale pokračování se povedlo předčít výkon první řady, která na ČSFD dosahuje v hodnocení hodně slušných 84 %.

Necelý rok uběhl od premiéry první řady romantického seriálu Srdcerváči, který je natáčen podle úspěšných grafických románů autorky Alice Oseman. Během sledování první řady se diváci nedokázali přestat usmívat nebo radostně plakat, protože navzdory závažnému tématu se tvůrcům povedlo seriál zpracovat poutavým způsobem. Ve výsledku bylo pro mnohé diváky emocionálně uklidňující sledovat, jak k sobě Charlie a Nick nacházeli cestu. Není tedy divu, že mnozí z nich nadšeně vyhlíželi pokračování, které se natáčelo od září do prosince.

Druhá řada Srdcerváčů se přiřítila na Netflix teprve 3. srpna a stejně jako v případě první řady jsou z ní fanoušci grafických románů, diváci i kritici naprosto nadšení. Svědčí o tom i skutečnost, že na Rotten Tomatoes udělili kritici pokračování neuvěřitelných 100 %. Mnohokrát jsme byli svědky toho, že s každou další zveřejněnou řadou se seriály zhoršovaly a hodnocení klesalo. U Srdcerváčů se to ovšem nestalo, díky čemuž si seriál připsal na konto druhou stovku od kritiků. Diváci jedničce udělili 96 % a dvojce 99 %, takže můžeme pozorovat zlepšení. Přestože jsou to pouze tři procenta, směrem výše nezbývá moc prostoru k manévrování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 skvělých seriálů Netflixu, z kterých si kritici sedli na zadek. Špatně si většina nevede ani u Čechů a Slováků

A co my, Češi a Slováci? Na Česko-Slovenské filmové databázi si druhá řada vysloužila 90 %. I zde můžeme pozorovat zlepšení, protože jak už bylo zmíněno výše, jednička se pyšní hodnocením 84 %. „Načekal jsem se, ale dočkal jsem se. Úžasně napsané, ale ještě lépe zahrané. To je tak dokonale přirozené herectví, že jestli spolu Kit a Joe nespí spolu i v soukromí, tak nevím, ale prostě já visím na obrazovce a věřím jim každé slovo, i ostatním hercům. Za mě jednoduše nejlepší seriál o mladých a s gay tématikou,“ uvedl jeden z hodnotících ve své recenzi.

Další hodnotící vnímá dvojku podobně. „Herci jsou ještě lepší než v první sérii a Charli, i s jeho stále chybějícím zubem, je překvapivě věrohodnou vyspělou postavou. Nick konečně ukázal dokonalou postavu a to nejen bez trika …. Je až neuvěřitelné, že takhle mladí herci dokážou zahrát svou roli s takovým respektem a tak věrohodně. Bylo to velmi intimní, krásné a snové.“

PSALI JSME TAKÉ: 10 klišé, která se neustále objevují v romantických komedií, ale pokaždé nás dostanou

A co nám ukazují data zveřejněná na webu FlixPatrol? Den po uvedení druhá řada ovládla žebříček sledovanosti hned ve 45 zemích. Česko a Slovensko samozřejmě spadají mezi ně. Srdcerváči ale například momentálně vládnou i v sousedním Polsku, Německu a Rakousku.

Kit Connor jako Nick a Joe Locke jako Charlie předvedli úctyhodný herecký výkon, kterým z první příčky sesadili třetí řadu Zaklínače. Ta se například u nás nyní nenachází na druhém místě, jak byste možná očekávali, ale až na třetím. Postarala se o to druhá část druhé řady kriminálního drama Advokát, která vstoupila na Netflix ve stejný den jako dvojka Srdcerváčů.


Zdroje: Rotten Tomatoes, ČSFD, Flixpatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.