Léky proti bolesti si vyžádaly přes půl milionu životů. Nový seriál Netflixu o smrtícím skandálu, který otřásl Amerikou, vyvolává pořádný rozruch

Michaela Pašková
Foto: Keri Anderson/Netflix

Streamovací gigant se chystá uvést limitovanou mini sérii Zabiják bolesti (Painkiller), o které už se předem ví, že vyvolá pořádný rozruch. Rodina Sacklerových si vydělala miliardy dolarů na prodeji léku proti bolesti a dodnes je pro řadu Američanů zosobněním toho nejhoršího z opioidové krize, která si jen ve Spojených státech vyžádala na půl milionu životů.

Zabiják bolesti se rozhodně řadí mezi nejočekávanější projekty vůbec. Mnohé zajímá, jak si režisér Peter Berg a výkonní producenti Eric Newman a Alex Gibney dokázali poradit s tak citlivým tématem jako je OxyContin. Při natáčení se pánové nechali inspirovat knihou PAIN KILLER od Barryho Meiera a článkem The Family That Built the Empire of Pain, který zveřejnil časopis The New Yorker. Vše samozřejmě vychází ze skutečných událostí.

Na začátku 50. let koupili bratři Arthur, Mortimer a Raymond Sacklerovi společnost Purdue Pharma, prostřednictvím které se v 90. letech dostalo na trh vysoce návykové analgetikum OxyContin. Přestože mohutně nabízené analgetikum určené na akutní a chronickou bolest bylo propagováno jako méně návykové než jeho varianty, opak byl pravdou. Uživatelé si nevědomky velice rychle vypěstovali závislost.

PSALI JSME: Neskutečná Anna, žena, která okradla americkou smetánku: Seriál podle skutečné události míří na Netflix

Právě tehdy proběhla jedna z prvních vln smrtelných opioidových předávkování. Mezi opioidy se kromě oxycodonu, tramadolu a fentanylu řadí také heroin, metadon a morfin. Po nějaké době začaly média zveřejňovat články o tom, že OxyContin rychle mizí z lékáren. Lidé ho šňupou jako drogu a lékaři předpisy na něj prodávají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Seriál natočený podle skutečnosti se stal přes víkend hitem českého Netflixu. Vypráví o obrovském skandálu v historii Dánska

Američané nenávidí rodinu Sacklerových a farmaceutickou společnost nejenom proto, že stála za uvedením OxyContinu na trh, ale protože o jeho vysoké návykovosti prokazatelně věděla a kryla ji.

Mini série Zabiják bolesti se bude zaměřovat na činnost této farmaceutické společnosti a Richarda Sacklera (Matthew Broderick), tehdy hlavního představitele Purdue Pharma, a osob zapojených do počátku první opioidové smrtelné vlny, včetně těch, kteří se to celé snažili zastavit. Tvůrci rovněž mysleli na oběti. V hlavních rolích se dále předvedou Uzo Aduba, Taylor Kitsch, Dina Shihabi a West Duchovny.

Šestidílná mini série Zabiják bolesti bude na Netflixu 10. srpna.

Foto: Foto: Keri Anderson/Netflix


Zdroje: Netflix, EW, What‘s on Netflix, SCREEN RANT, iROZHLAS

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.