Recenze: Pád domu Usherů je brilantní přírůstek do hororového kánonu, kde chamtivost dostává pořádně za uši

Foto: Eike Schroter/Netflix © 2023

Netflix nedávno vydal nový hororový seriál od mistra v tomto odvětví Mikea Flanagana. Pád domu Usherů (The Fall of the House of Usher) je brilantním dílem inspirovaným díly Edgara Allana Poea, které může při sledování pádu jednoho nechutně bohatého klanu přinést i špetku uspokojení.

Sourozenci Roderick a Madeline Usherovi přetvoří podnik Fortunato Pharmaceuticals v bohaté, vlivné a mocné impérium. Jednoho dne však Roderickovy potomci začnou jeden po druhém umírat rukou tajemné ženy a na povrch začnou vyplouvat děsivá tajemství.

Seriál začíná od konce a prvních 10 minut prvního dílu se odehrává v přítomnosti, kdy už je po všem, a je to vlastně tak trochu nuda. Všichni už jsou mrtví…  Tedy všechny děti Rodericka Ushera. Pak se konečně dostáváme k vyprávění příběhu samotným Roderickem Usherem, který začne postupně rozmotávat nitky a odkrývat, jak který z nich zemřel. Ještě před tím se ale na chvíli zastaví tam, kde to všechno začalo. V den smrti jeho matky.

Bruce Greenwood jako Roderick Usher v hororové seriálu Pád domu Udherů.
Foto: Eike Schroter/Netflix © 2023

Temná noc, nefunguje elektřina, déšť, blesky v krátkých intervalech světlují scénu… děs, hrůza v očích a máme tu první pořádně hororovou scénu. Pak se však vracíme zpět do přítomnosti a znovu do minulosti. A to se střídá. Několik různých časových os naráz je dobře oddělených, takže divák nemá problém rozeznat, kde zrovna děj je.

Jednotlivé díly se věnují úmrtí Usherových potomků. V každém někdo umře, pokaždé jinou smrtí. Všechno se postupně zamotává a my pořád nevíme, co se přesně děje. Jedno je ale jisté, je tady jistá žena – Verna – která je odpovědí na všechno. Stejně jako hlavní postavy seriálu, ani divák nemá potuchy, kdo nebo co přesně Verna je. Jedno je ale jisté Carla Gugino ji zahrála naprosto perfektně a přesvědčivě. A i když je na temné straně, není tu nic, prč bychom s ní nesympatizovali.

 Ruth Codd jako Juno Usher v hororové sérii Pár domu Udherů.
Foto: Ricardo Hubbs/Netflix © 2023

Mezi obsazením seriálu jsou špičkový herci, které Mike Flanagan využil už ve svých předchozích seriálech. Všichni se svých rolí zhostili na jedničku. Ruth Codd, která byla hlavní tváří Půlnočního klubu, například hraje Roderickovu mnohem mladší manželku Juno, bývalou narkomanku, jejíž život se obrátil k lepšímu díky drogám, které Usherové prodávají. Dalšími známými tvářemi jsou Zach Gilford, Samantha Sloyan, Annarah Cymone, Sauriyan Sapkota, Rahul Kohli, Katie Parker nebo Aya Furukawa.

Pád domu Usherů je tak trochu zadostiučinění zbohatlíkům a leckterého diváka může jejich trápení zahřát u srdce. Klan Usherů byl na vrcholu a patřil k největší smetánce světa. Byli to miliardáři prodávající opiáty, které americké veřejnosti způsobily nevýslovné utrpení. Pak ale přijde jejich postupný zánik. Všichni z rodu Usherů dojedou na své chování, na svou chamtivost nebo na své závislosti. Jednotlivá úmrtí mají psychologickou složku, která je stejně hrozná jako fyzický způsob každého zabití.

Flanagan tímto dílem skvěle zakončil svou smlouvu s Netflixem a bravurně zachycuje Poeovo kouzlo, děsivou romantiku a pocit strachu. Proslulý svými lekacími scénami jich sem zrovna moc nenasázel, ale když už přijdou, stojí za to. Nechybí ani hromada krve a nechutných momentů, kdy budou slabší jedinci přivírat oči nebo si je úplně zakrývat.

Místy slabší ve srovnání s krvavými úmrtími potomků jsou scény z minulosti, kde sledujeme mladého Rodericka Ushera, jeho sestru první manželku a Dupina. Na druhou stranu si alespoň na chvíli může divák oddechnout od všeho toho napětí a pomalu šílících jednotlivců, kteří si díl pod díle zpečeťují svůj osud.

Závěrem se sluší říct, že Pád domu Usherů je jedním z nejlepších děl Mika Flanagana. A  i když je tu pár věcí, co se mu dají vytknout včetně poněkud utahaného začátku, rozhodně stojí za zhlédnutí.

Sourozenci Usherovi u stolu.
Foto: Eike Schroter/Netflix © 2023
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.