10 nejlepších filmů a seriálů, které v listopadu vyšly na Netflixu: Thriller, od kterého se jen těžko odtrhnete, nebo poutavé válečné drama

Foto: Katalin Vermes/Netflix © 2023

Že Netflix nevydává dobré filmy a vydává toho málo? Ani během října nezůstal pozadu a vydal spoustu novinek v podobě filmů, seriálů i dokumentů. Tady je výběr deseti těch nejlepších titulů, které na Netflixu vyšly v listopadu. Nechybí romantika, anime, film pro děti, životopisný snímek ani napínavý thriller.

Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984

Indická mini série Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984 je klasickým příkladem toho, jak vláda selhala během pomoci lidem v Bhópálu. Tragédie, které by se dalo předejít, kdyby byly podniknuty patřičné kroky, aby se nepostavila továrna na karbid v Bhópálu uprostřed obydlené čtvrti, byla osudnou 15 tisícům lidí. Seriál ukazuje, jak skupina železničních zaměstnanců spolu s železničním zlodějíčkem zachránila během noci bhópálské plynové tragédie mnoho životů a riskovala při tom vlastní. Lidé v Bhópálu umírali během několika minut na silnicích i v okolí svých domovů, když z továrny Union Carbide uniklo čtyřicet tun methylisokyanátu.

Více jsme psali v recenzi zde.

Na ČSFD má seriál 75 %.

Nový Olymp

Romantické drama Nový Olymp ukazuje milostný příběh, který má dvě různá období. V prvním se Enea (Damiano Gavino) a Pietro (Andrea Di Luigi) setkají ve svých 20 letech a zjistí, že je mezi nimi neodolatelná chemie. Žijí však v době, když jsou předsudky vůči LGBTQIA+ lidem na té nejhorší úrovni. To je pravděpodobně také důvodem, proč je jejich vztah ukončen, čemuž pomůže i politické turbulence v Itálii. Třicet let se však ženou za nadějí, že budu moct být zase spolu. Druhý moment se zdá být milostným dopisem jak vztahu mužů, tak kinematografie samotné.

Na ČSFD má tento italský snímek 73 %.

Více jsme o něm psali zde.

Jsou světla, která nevidíme

Marie-Laure LeBlanc žije v Paříži spolu s otcem Danielem, jenž pracuje v muzeu. Když v 6 letech oslepne, otec pro ni vytvoří model města, aby se naučila orientovat v ulicích. V roce 1940 do jejich života vstoupí válka, tak prchají z města i se vzácným diamantem, jenž má svému majiteli propůjčit nesmrtelnost za cenu nekonečného neštěstí. Po legendárním kameni touží i krutý gestapák, před kterým se ukryjí v Saint-Malo u samotářského strýce Etienna.

Film Jsou světla, která nevidíme má na ČSFD 75 %.

Více jsme psali zde.

Nyad

Životopisné drama bude vyprávět životní příběh atletky světové úrovně Diany Nyad, která se tři desetiletí poté, co se vzdala maratonského plavání, rozhodla dokončit to, co začala před dosažením třicítky. V 60 letech si hodlá splnit svůj životní sen a uplavat 110 mil z Kuby na Floridu. Nehledí na svůj pokročilý věk a společně se svou nejlepší kamarádkou a týmem jachtařů se vydává na strhující cestu.

Na ČSFD má film aktuálně 76 %.

Více jsme psali zde.

Sly

Trojnásobný kandidát na Oscara, ikona sportovců a jeden z nejpopulárnějších herců s italskými kořeny se dočkal vlastního dokumentu SLY. Téměř 50 let baví Sylvester Stallone lidi svými filmy. Od Rockyho před Ramba po Postradatelné. V novém dokumentu Netflixu nazvaném jeho přezdívkou se rozpovídá o své kariéře, osobním životě a každodenní inspiraci. Populární herec, který prakticky začínal v pornu, se dočkal slávy hlavně po úspěchu filmu Rocky. Od té doby více než padesát let kraluje filmovým plátnům a televizním obrazovkám, kde ztvárnil vypracované akční hrdiny.

Na ČSFD má dokument o životě Sylvestera Stallonea 74 %.

Více jsme psali zde.

Robbie Williams

Slavný britský zpěvák Robbie Williams si ještě před svými padesátinami, které oslaví v únoru, nadělil velkolepý dárek. Dokumentární seriál o jeho životě a kariéře, jenž určitě potěší všechny fanoušky, bude je unikátní svou otevřeností. Umělec nehodlá nic přikrášlovat a odhalí i věci, za které se jiné hvězdy stydí. Devětačtyřicetiletý zpěvák odstartoval svou kariéru v roce 1990 ve skupině Take That po boku Garyho Barlowa, Howarda Donalda, Marka Owena a Jasona Orange. Skupinu opustil v roce 1995 a poté zahájil sólovou kariéru, během níž nasbíral rekordních osmnáct cen Brit Awards a byl uveden do britské hudební síně slávy poté, co byl zvolen nejlepším umělcem devadesátých let. Proslavily ho hity jako Angels, Feel nebo Supreme.

Čtyřdílný dokumentární seriál má na ČSFD 83 %.

Více jsme psali zde.

Modrooký samuraj

Modrooký samuraj je bezpochyby tím nejlepším, co Netflix v listopadu vydal. Děj vydařeného animovaného seriálu se odehrává v Japonsku v 17. století v období Edo. Mizu je míšenka, kterou ostatní běžně popisují jako modrookou zrůdu, takže není divu, že sama sebe nazývá stvořením hanby. Žije v přestrojení za samuraje a touží zabít čtyři muže, včetně jednoho, jenž by mohl být jejím otcem, neboť znásilnil její matku. V době, kterou jsme uvedli, patřila pomsta především mužům a ženy měly být raději poddajné a praktické. Ideální na to se vdát a mít děti. Ale Mizu, jež nemá trpělivost a ani čas na muže, přátelství, lásku nebo slabost, je připravena rozsekat na kusy ty, kdo se jí postaví do cesty. Míří za svým cílem razantně a neváhá jít přes mrtvoly.

Na ČSFD má seriál luxusních 90 %

Více jsme o něm psali zde.

Koruna (1. část 6. řady)

Princezna Diana a princ Charles tráví své první léto odděleně jako rozvedený pár a každý si užívá zcela jinou dovolenou se svými syny Williamem a Harrym. Do hry vstupuje i nová láska. Diana pozná Dodiho Fayeda a spolu s ním čelí mediálnímu honu a všudypřítomným paparazzi. Nakonec zasáhne krutý osud. Během autonehody v Paříži v roce 1997 oba dva zahynou. Palác se snaží vyrovnat se ztrátou a přijme zodpovědnost za truchlící lid. Dodiho otec, jenž se rovněž vyrovnává se skonem svého milovaného syna, doufá, že to, co se stalo, sjednotí jeho i královskou rodinu ve společném zármutku, ale místo toho zjišťuje, že zůstal v izolaci a královská rodina se mu vyhýbá. 

Na ČSFD získala tato řada prozatím 91 %.

Více jsme psali například zde.

Leo

Leo věří, že svět mu toho může nabídnout hodně, posléze si ale uvědomí, že děti ho potřebují. Hlavně jeho rady a moudrost. Začne řešit jejich problémy a pomáhá jim s různými bolístkami a trápeními, které provází dospívání. Nakonec možná zjistí, že to, co tak dlouho hledal, měl celou dobu přímo před sebou.

Více jsme psali zde.

Leo na ČSFD získal 75 %.

Skoro normální rodina

Kriminální thriller natočený podle stejnojmenného bestselleru představí obyčejnou rodinu Sandellových, kterou tvoří právnička Ulrika, kněz Adam a jejich devatenáctiletá dcera Stella. V rezidenčním předměstí u Lundu žijí na první pohled ukázkový život, který se však jednoho dne promění v noční můru. Stella skončí ve vazbě poté, co byla obviněna z vraždy. Zdrcení rodiče nevědí, jak mají své dceři pomoci. Co vlastně Stellu přimělo ke zločinu? Jsou rodiče opravdu tak dokonalí?

Více jsme psali zde.

Skoro normální rodina na ČSFD získala zatím 68 %.

Zdroje: Netflix, výběr redakce, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.