Svatby, výročí i několik úmrtí: 7 velkých historických momentů, které se objeví v 6. řadě seriálu Koruna

Foto: Netflix

Šestá a zároveň poslední řada seriálu Koruna (The Crown) na Netflix dorazí ve dvou vlnách 16. listopadu a 14. prosince. Stejně jako ty předchozí bude plná historických milníků a událostí, které ovlivnily nejen Británii, ale i samotnou královskou rodinu. Patří mezi ně například i smrt princezny Diany.

S poslední řadou seriálu Koruna, která dorazí v listopadu a prosinci ve dvou částech, přichází konec jedné éry. První čtyři epizody se na Netflixu objeví 16. listopadu a zbývajících šest pak 14. prosince. Tady je 7 historických momentů, které bude šestá řada obsahovat.

Smrt princezny Diany

První díl šesté řady seriálu Koruna bude pokračovat v roce 1997. Elizabeth Debicki a Khalid Abdalla, kteří hrají princeznu Dianu a Dodiho Fayeda, byli spatřeni při natáčení scén v Paříži. Právě tam se odehrála tragická nehoda, při které matka bratrů Williama a Harryho tragicky zemřela. Očekává se, že smrt zesnulé princezny z Walesu v srpnu 1997 bude vzhledem k tragédii obklopující okolnosti jejího předčasného úmrtí v epizodách ztvárněna citlivě.

TAKÉ BY VÁS MOHLO ZAJÍMAT: Poslední veřejné vystoupení princezny Diany před smrtí: Tvůrci seriálu Koruna v něm udělali změny

Herečka Elizabeth Debicki jako princezna Diana v seriálu Koruna.
Foto: Keith Bernstein/Netflix

Tony Blair zvolen premiérem

Na konci šesté série jsme viděli krátký klip Bertieho Carvela a Lydie Leonardové v postavách premiéra Tonyho Blaira a Cherie Blair poté, co labouristé drtivě zvítězili ve všeobecných volbách v roce 1997. Královské drama se po všechny řady silně soustředilo na politiku a střídání vlád v průběhu let, takže je jasné, že bude nová série zahrnovat pohled na Blairovu vládu.

Blair byl pro britskou vládu majákem moderních myšlenek, i když některé z nich byly značně kontroverzní. Během svého působení ve funkci předsedy vlády zažil Blair několik velkých událostí v nedávné historii, jako je například Velkopáteční dohoda, kterou byl v roce 1998 v zásadě ukončen třicet let trvající konflikt v Severním Irsku.

ČTĚTE TAKÉ: Nové tváře ve 3. řadě Bridgertonových nejsou úplně neznámé. Jeden z herců hrál například v seriálu Koruna

Tony Blair a Cherie Blair  v 5. řadě seriálu Koruna.
Foto: Keith Bernstein/Netflix

Oslava stoletého výročí

V roce 2000 oslavila matka královny Alžběty své 100. narozeniny. Jelikož toto období spadá do časové osy, ve které se bude šestá řada seriálu odehrávat, je pravděpodobné, že jej uvidíme. Královna matka byla známá svou dlouhověkostí a stala se prvním členem britské královské rodiny, který se dožil sta let. Dramatická ironie, že královna Alžběta II. nedosáhla stejného milníku jako její matka, činí 100. narozeniny královny matky stejně hořkosladkými jako radostnými, což je další důvod, proč to pro šestou sérii bude velká událost.

TAKÉ JSME PSALI: V poslední řadě seriálu Koruna budou rovnou čtyři královny Alžběty. Tvůrci tak chtějí vzdát hold zesnulé panovnici

Marcia Warren jako královna matka v 5. řadě seriálu Koruna.
Foto: Netflix

Smrt princezny Margaret a královny matky

Velice výraznou postavou celého seriálu Koruna byla královnina sestra princezna Margaret. Ztvárnily ji po dvou řadách Vanessa Kirby, Helen Bonham Carter a nakonec Lesley Manville. Margaret zemřela 9. února 2002 a protože se bude série kolem tohoto období odehrávat, je pravděpodobné, že v ní smrt královniny sestry uvidíme. Za nedlouho po své dceři, 30. března 2002, zemřela také královna matka, kterou v páté sérii ztvárnila Marcia Warren.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMT: Někteří členové královské rodiny sledují seriál Koruna. Princ Harry dokonce řekl, kdo ho má hrát

Lesley Manville jako princezna Margaret držící cigaretu v 5. řadě seriálu Koruna.
Foto: Netflix

Zlaté jubileum

V roce 2002 královna Alžběta II. oslavila Zlaté jubileum, které znamenalo 50. výročí jejího nástupu na trůn. Tehdy absolvovala rozsáhlou cestu po svých dominiích, která začala v únoru na Jamajce. Tam označila uvítací oslavu za pozoruhodnou poté, co výpadek elektrického proudu ponořil oficiální guvernérovu rezidenci do tmy. Veřejné oslavy tohoto výročí byly skromnější než u předchozího stříbrného jubilea, a to i z důvodu úmrtí královniny matky a sestry na počátku roku.

TAKÉ ČTĚTE: Tři šokující scény v seriálu Koruna, které jsou zcela fiktivní

Claire Foy si nasazuje korunu jako královna Alžběta v 1. řadě seriálu Koruna.
Foto: Netflix

Začátek vztahu Williama a Kate

Před časem internet obletěly fotografie Eda McVeyho a Meg Bellamy, kteří si zahrají mladého Williama a Kate Middleton. Druhá část šesté série se zaměří právě na jejich raný milostný příběh od doby, kdy s setkali na St. Andrew’s University. Vynechán nebude ani princ Harry ve svém univerzitním věku, kterého si zahraje Luther Ford. Půjde o období, než nastoupil do armády.

PSALI JSME TAKÉ: William a Kate při natáčení seriálu Netflixu: V takových outfitech už princeznu jen tak neuvidíte

William a Kate držící se za ruce v 6. řadě seriálu Koruna.
Foto: Justin Downing/Netflix

Svatba prince Charlese s Camillou

Milostný příběh prince Charlese a Camilly Parker Bowles byl ústředním tématem seriálu. V šesté řadě bude konečně završen. Tvůrci potvrdili, že seriál skoční jejich stavbou. Na sociálních dokonce sdíleli fotografii služebního řádu ze svatby tehdejšího vévody a vévodkyně z Cornwallu po jejich svatbě v dubnu 2005.

ČTĚTE TAKÉ: Charlesova reinkarnace do tampónu: Seriál Koruna ukázal nejtrapnější okamžik v životě krále Británie, který se skutečně stal

Mezi další události, které by mohly stát v šesté řadě seriálu Koruna za zmínku, patří konec prezidentství Billa Clintona, teroristické útoky z 11. září a válka v Iráku.

Zdroje: Autorka článku, Netflix, Sociální sítě seriálu Koruna, USA Today, Screen Rant, MovieWeb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.