20 nejdražších seriálů Netflixu: Samé oblíbené hity, kde se investice opravdu vyplatila. U 6. ale můžeme polemizovat

Michaela Pašková
Foto: Netflix

V průběhu let se Netflix pustil do výroby mnoha svých seriálů, jejichž natáčení stály miliony, ale jen hrstka z nich se ukázala být dobrou investicí. Čím více streamovací gigant na jeden seriál vynaloží, tím větší je pravděpodobnost obrovské ztráty.

Z šílených sum vynaložených na jednotlivé epizody seriálů se vám budou protáčet panenky. Zřejmě se i přestanete divit tomu, proč Netflix ruší své projekty. Náš přehled zachycuje rozpočet jednotlivých epizod, což znamená, že celková suma je mnohokrát vyšší.

  • 20. Tenkrát poprvé (Never Have I Ever) – 2,5 mil. dolarů (cca 59,2 mil. Kč)
  • 19. Daredevil – 3,3 mil. dolarů (cca 78,1 mil. Kč)
  • 18. Hemlock Grove – 4 mil. dolarů (cca 94,7 mil. Kč)
  • 17. Orange Is The New Black – 4 mil. dolarů (cca 94,7 mil. Kč)
  • 16. Outer Banks – 5 mil. dolarů (118,4 mil. Kč)
  • 15. Dům z karet (House of Cards) – 5 mil. dolarů (118,4 milionů CZK)
  • 14. Black Mirror – 6,6 milionů dolarů (156,3 mil. Kč)
  • 13. Bridgertonovi (Bridgerton) – 7 mil. dolarů (cca 165,7 mil. Kč)
  • 12. Půjčovna masa (Altered Carbon) – 7 mil. dolarů (cca 165,7 mil. Kč)
  • 11. Bloodline – 8 mil. dolarů (cca 189,4 mil. Kč)

10. Ozark – 8 mil. dolarů (cca 189,4 mil. Kč)

Vysoce kvalitní thriller Ozark byl ve své době brán jako nástupce Perníkového táty. Seriál, který trval čtyři řady, si vysloužil 45 nominací na cenu Primetime Emmy. V seriálu finanční poradce Marty Byrde donutí svou rodinu odejít z Chicaga do Ozarks v Missouri, kde je nucen pracovat pro mexický drogový kartel. Aby uchláchol bosse, musí do pěti let vyprat 500 milionů dolarů. Odhadovaný rozpočet na epizodu byl 8 milionů dolarů, což je docela vtipné, protože přesně tuhle částku Marty zpronevěřil předtím, než se přestěhoval do Ozarks.

9. The Defenders – 8 mil. dolarů (cca 189,4 mil. Kč)

V minulosti Netflix produkoval mnoho seriálů od Marvelu, mezi které například patří Daredevil a Jessica Jones. Všechny měly v podstatě pevný rozpočet kolem 40 mil. dolarů. Nicméně minisérie The Defenders byla vyvrcholením událostí čtyř různých seriálů, a tak si vyžádala vyšší investice. Iron Fist, Daredevil, Jessica Jones a Luke Cage se v seriálu spojili, aby společně bojovali proti nepřátelům. Přestože minisérii doprovázela dobrá marketingová kampaň, ze všech marvelovských seriálů zaznamenala největší propad ve sledovanosti. Nyní ji na Netflixu už nenajdete, protože licenci na seriál získalo Disney+.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: TOP 20 nejsledovanějších seriálů na Netflixu. Těžko dosažitelný vrchol lidé dohromady sledovali 188 let

8. Osmý smysl (Sense8) – 9 mil. dolarů (cca 213,1 mil. Kč)

Dramatický sci-fi seriál od tvůrců Matrixu se točí kolem osmi cizinců z celého světa. Pomocí snů a vizí zjistili, že jsou po emocionální a duševní stránce propojeni. Zatímco se snaží přijít na to, proč k tomuto propojení došlo, pomáhá jim tajemný muž. Aby toho nebylo málo, jiný muž je začne mezitím lovit. Přestože byl seriál kritiky dobře přijat a těšil se podpoře fanoušků, byl po dvou řadách zrušen. Fanouškovská základna nebyla zkrátka dostatečně velká na to, aby uživila vysoké produkční náklady.

7. Marco Polo – 10 mil. dolarů (cca 236,8 mil. Kč)

Na první pohled se seriál Marco Polo jevil jako velkorozpočtový projekt, který se svými ambicemi vyrovnával HBO hitu Hra o trůny, ale nakonec se ukázalo, že to snad byla jediná spojitost. Děj seriálu se odehrál ve 13. století a jak už jeho název napovídá, pojednával o historické postavě a jejím pobytu na dvoře mongolského císaře Kublajchána. Bohužel byl seriál po dvou řadách zrušen. Dle The Hollywood Reporter přinesl Marco Polo streamovacímu gigantu ztrátu 200 milionů dolarů.

6. Zaklínač (The Witcher) – 10 mil. dolarů (cca 236,8 mil. Kč)

Temné fantasy, které se i přes stále klesající sledovanost a čím dál tím mizernější hodnocení dočká čtvrté řady, vychází z knižní série Andreje Sapkowského a následných videoher. Příběh sleduje Geralta z Rivie, kterému při ochraně dcery Ciri pomáhá jeho milovaná, čarodějka Yennefer. Přestože mnoho fanoušků zaklínačského světa stále nedá dopustit na polskou verzi seriálu, první řada Zaklínače od Netflixu slavila úspěch. Nicméně stejně jako Henry Cavill opustilo seriál i štěstí.

ČTĚTE TAKÉ: Po Zaklínačovi Henry Cavill přijal roli v ještě temnějším fantasy. Jako skotský horal bude příslušníkem rasy Nesmrtelných

5. The Get Down – 11 mil. dolarů (cca 260,5 mil. Kč)

Seriál, který režíroval Baz Luhrmann, režisér snímku Velký Gatsby, vypráví o vzestupu hip-hopové a disco hudební kultury v New Yorku v roce 1970 z pohledu skupiny teenagerů. Protože seriál prošel náročným a zdlouhavým předprodukčním a produkčním procesem, kdy se měnil showrunner i scénárista, byla první řada rozdělena na dvě části. Přestože druhá řada byla v plánu, nenatočila se. Luhrmann naznačil, že klíčovým důvodem pro toto rozhodnutí byla jeho neschopnost věnovat se druhé řadě na plný úvazek.

4. Koruna (The Crown) – 13 mil. dolarů (cca 307,8 mil. Kč)

Bohatý rozpočet je na historickém seriálu, který na Netflixu boduje už od roku 2016, velmi znát. Historické drama pojednává o životě královny Alžběty II. a její vládě, přičemž se děj soustřeďuje na konkrétní historické okamžiky jejího života. Ačkoli Netflix stále nezveřejnil datum premiéry poslední šesté řady, diváci se jí už nyní obávají, jelikož by v ní měla být zachycena smrt milované princezny Diany.

3. Sandman (The Sandman) – 15 mil. dolarů (cca 355,2 mil. Kč)

Netflixu trvalo rozhodnout o osudu Pána snů déle než obvykle. Fanoušci Neila Gaimana sice na hranou adaptaci čekali desítky let, ale protože je produkce seriálu velmi nákladná a pouze 43 % diváků zhlédlo během prvních čtyř týdnů od uvedení všechny díly, celé tři měsíce streamovací gigant zvažoval natočení druhé řady. Přestože nyní již víme, že se dvojky skutečně dočkáme, stále není známo datum jejího uvedení. V seriálu můžeme sledovat, jak Morfeus nečekaně padne do zajetí, díky čemuž se jeho svět promění v chaos. Po sto letech se mu podaří uprchnout a okamžitě začne pracovat na obnově řádu svého světa.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 6 nových adaptací DC komiksů, které můžete sledovat na Netflixu

2. One Piece – 18 mil. dolarů (cca 426,2 mil. Kč)

Seriál One Piece pojednává o Monkey D. Luffym, který se společně se svou posádkou Slamáků vydává hledat bájný poklad. První řada musela zdolat obrovskou překážku v podobě mnoha neúspěchů hraných adaptací. Jelikož byla jednička přijata dobře a těší se skvělé sledovanosti, Netflix dal druhé řadě oficiálně zelenou. Tvůrci prozradili, že si přejí natočit minimálně šest řad a zdrojového materiálu mají nejméně na dvanáct. Nicméně uvidíme, jestli se tvůrcům toto přání splní, jelikož první řada vyšla Netflix na neuvěřitelných 144 mil. dolarů (cca 3,4 mld. Kč), což je o 40 mili. dolarů více, než kolik stálo anime po více než 20 letech vysílání.

1. Stranger Things – 30 mil. dolarů (cca 710,3 mil. Kč)

Osmdesátkově laděný seriál se od svého uvedení v roce 2016 stal v podstatě vlajkovou lodí Netflixu, takže není divu, že se jeho rozpočet po každé řadě navyšuje. První řada měla údajně rozpočet 6 mil. dolarů na epizodu (cca 142,1 mil. CZK) a druhá se dočkala navýšení o dva miliony. Podrobnosti o třetí řadě nejsou známy, ale rozpočet čtyřky se vyšplhal na astronomických 30 mil. dolarů za epizodu. Se svými devíti díly tak čtvrtá řada stála šílených 270 mil. dolarů, což je 6,4 mld. Kč. Je tak otázkou, kolik hodlá Netflix investovat do nadcházející poslední řady seriálu.

PSALI JSME TAKÉ: Prequel Stranger Things už se blíží. Tvůrci ukázali, kdo si zahraje Joyce a Hoppera za mlada


Zdroje: Screen Rant, Deadline, The Hollywood Reporter, Vulture, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.