Polský Zaklínač je konečně zdarma ke zhlédnutí i s českým dabingem. Až ho uvidíte, možná konečně oceníte verzi od Netflixu

Michaela Pašková
Foto: Vision Film Distribution

Fanoušci fantasy žánru a zaklínačského světa zbystřete. Kultovní polský snímek Zaklínač (Wiedźmin/The Hexer) z roku 2001 je konečně přístupný online. Nicméně po zhlédnutí tohoto dvouhodinového filmu možná usoudíte, že současný seriál Zaklínač (The Witcher) není zase tak otřesný.

Začíná to vypadat, že je snad knižní série Andrzeje Sapkowského prokletá. Přestože se knihám a následným videohrám opravdu daří, filmové a druhé seriálové zpracování je na tom přesně naopak. Hodnocení třetí řady současného seriálu Zaklínač stále klesá. Ještě začátkem srpna dosahovala trojka na Rotten Tomatoes příšerných 22 %, ale nyní je to zdrcujících 19 %. Diváci jsou opravdu nemilosrdní.

Zřejmě si říkáte, že nic horšího už s touto knižní sérií spojeno být nemůže. Musíme vás však zklamat. Polský snímek Zaklínač, ve kterém si Geralta z Rivie zahrál charismatický Michał Żebrowski, je na tom podobně jako třetí řada seriálu. Hodnocení 25 % na Rotten Tomatoes hovoří za vše.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Po Zaklínačovi Henry Cavill přijal roli v ještě temnějším fantasy. Jako skotský horal bude příslušníkem rasy Nesmrtelných

Češi a Slováci nicméně film vnímají poněkud lépe, jelikož se na Česko-Slovenské filmové databázi „pyšní” hodnocením 47 %. Jeden z hodnotících ve své recenzi uvedl: „Velké varování pro všechny, kdo neviděli seriál: nedívat! Tedy pokud nejste nadšenými čtenáři převyprávěných verzí klasických děl. Už seriálová verze měla hodnotu spíš pro nadšence, tento filmový sestřih jde mnohem dál. Sám jsem k filmu přistoupil jako k snadné možnosti opět si připomenout seriál a přesně tak to i funguje. Protože tento pasivně vytvářený slepenec seriálových scén nedává bez předchozí znalosti vůbec žádnou představu o tom, co se vlastně děje, jaké jsou pohnutky postav, kdo je kdo a proč je takový, jak se prezentuje. Právě díky této druhotné chaotičnosti si může běžný divák bez obalu odloupnout z mého hodnocení dvě hvězdičky, jen to fikne.“

Michał Żebrowski jako Geralt z Rivie v polském snímku Zaklínač.
Foto: Vision Film Distribution

Je to přesně tak, jak uvedl hodnotící. Pokud se nevyznáte v zaklínačském světě, bude pro vás obtížné filmovou verzi sledovat. Je to dáno rovněž skutečností, že tento film vlastně ani není filmem. Jedná se o sestříhaný třináctidílný seriál, který následoval krátce po snímku. Režisér Marek Brodzki jednoduše nejprve vydal film, který kritici okamžitě odsoudili, a následně až seriál, jenž dopadl podstatně lépe.

Přesto je snímek mnohými fanoušky oblíben a vychvalován více než druhá seriálová verze temného fantasy. Proč? Zkrátka tu byl první. Z naší zkušenosti ale můžeme říct, že Zaklínač od Netflixu je o dost lepší, a to i přes to, jak moc je kritizován. Posoudit to každopádně můžete sami. Aktuálně se na polskou filmovou verzi můžete zdarma podívat na VOD službě Kinoboxu.

PSALI JSME TAKÉ: Od bezohledného špiona po nebezpečného elfa: 4 děsiví padouši, kteří mohou zachránit 4. řadu Zaklínače

Máme pro vás novinky i ohledně čtvrté řady druhé seriálové verze, ve které se jako Geralt poprvé představí Liam Hemsworth. Co se týče obsazení, nyní již víme, že do role nelítostného nájemného vraha Leo Bonharta, který se v knižní verzi postaral o usmrcení členů zlodějské bandy Potkanů, byl obsazen jihoafrický herec Sharlto Copley. Dále se pořádá konkurz na trpasličího žoldnéře Zoltana Chivaye a hledá se velké jméno pro vyššího upíra Regise, jemuž po Marigoldovi Geralt snad nejvíce naslouchá.


Zdroje: Kinobox, Rotten Tomatoes, ČSFD, Redanian Intelligence

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Jětam Trež

    Není to žádná sláva, ale natočili to Poláci v době, kdy Zaklínač nebyl až tak známý a s nízkým rozpočtem. Netflix má neomezené finance, počkal si na světovou popularitu díky počítačovým hrám a pak to podělal.