Diváci se postarali o nový rekord seriálu Zaklínač. Tak mizerné hodnocení ještě neměl a sledovanost stále klesá

Michaela Pašková
Foto: Netflix

První část třetí řady fantasy seriálu Zaklínač (The Witcher) si nevedla u diváků zrovna nejlépe. Kdyby jen tvůrci seriálu tušili, že druhá část trojky se postará o nový rekord v hodnocení jejich práce, ale bohužel ne v pozitivním slova smyslu, zřejmě by se nechali dobrovolně odstřelit na Mars. A bude hůř!

Přestože byl kdysi fantasy seriál Zaklínač považován za vlastní Hru o trůny z produkce Netflixu a dodnes se mnozí diváci neubrání tomu, aby tyto dva projekty srovnávali, tvůrci HBO hitu se nemusí bát toho, že je někdo bude za jejich práci proklínat. Tedy až na samotný závěr seriálu, ale to teď nechme stranou. Tvůrci seriálu Zaklínač neboli temného fantasy založeného na knižní sérii polského autora Andreje Sapkowského a souvisejících videohrách se postarali svým výkonem v třetí řadě o nejhorší hodnocení tohoto nákladného projektu vůbec.

Druhá část třetí řady přinesla na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes fantasy seriálu v hodnocení ze strany diváků šokujících 22 %. Navíc se předpokládá, že se toto hodnocení posune ještě níž. Kdyby tvůrci tušili, že je začátkem srpna čeká překvapení v podobě propastné dvaadvacítky, zřejmě by hodnocení 44 %, kterého se dočkala první část trojky, hojně oslavovali. Nicméně se zdá, že alespoň profesionální kritici jsou s trojkou docela spokojeni. Propad z prvotních 83 % na 77 % není zase tak hrozný.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Recenze: Poslední díly třetí řady Zaklínače obsahují jednu z nejlepších scén celého seriálu a drží se předlohy

Pokud se podíváme na hodnocení českých a slovenských diváků na Česko-slovenské filmové databázi, tak i zde můžeme v případě trojky pozorovat sestupnou tendenci. První část si vysloužila docela slušných 61 %, ale zásluhou druhé části se hodnocení trojky propadlo na 56 %. Do momentu, než se podíváme na recenze, to působí, že jsme možná o něco méně náročnými diváky, než zbytek světa. Nicméně recenze nelze ignorovat.

Foto: Netflix

„Velký špatný. Když Cavil neseká na kusy příšery je to buď strašně zmatené, nebo nudné, často obojí. Předlohu jsem nečetl, ale blekotat pořád dokola jak je Ciri důležitá a jak všechno změní přece pro knihy nemůže být dostatečně nosné téma. Plky o rodině začínají být horší než v Rychle a zběsile. Herecky to vlastně taky není žádná sláva a krom hlavního bručouna je to mizérie, i když za to možná můžou mizerné dialogy. Když si vezmu ten potenciál, který tvůrci po první řadě zabíjí nezajímavými politickými linkami je mi to až líto, že Zaklínače nekoupilo HBO. Henry Cavil odchází a já to zabalím asi s ním,“ uvedl jeden z hodnotících, který nebyl s třetí řadou spokojen.

I tak ale můžeme na ČSFD nalézt u třetí řady docela pozitivní recenze. „Líbilo se mi víc, než předešlé série. Konečně sleduji příběh, který jsem očekával z knih. Ciri je v posledních epizodách konečně taková, jakou jsem si ji představoval – opuštěná, bloudící, hubená, odhodlaná vytvořit si nový svět. Motání v kruhu, které mi vadilo v druhé sérii, zde není – všichni mají odteď přímou cestu. Děj skončí v logickou chvíli. Vlastně mě nenapadá, co bych mohl výrazněji kritizovat (nadbytečnou bisexualitu, vzhled Milvy – ale to jsou drobnosti). P.S. Epizoda na poušti Korath se mi líbila.“

PSALI JSME TAKÉ: Fanoušci i herci smutní po odchodu Henryho Cavilla. Novému představiteli Zaklínače ale kolegové fandí

Foto: Susie Allnutt/Netflix

Zveřejněná data na FlixPatrol ukazují, že se druhá část třetí řady postarala o to, aby se Zaklínač ve sledovanosti znovu vyšplhal na přední příčku TOP 10. Dne 27. července, tedy v den, kdy druhá část vstoupila na Netflix, se seriál nacházel na prvním místě pouze ve třech zemích. Následující den už kraloval žebříčku ve 48 zemích, ale nyní pouze ve 26. Což je docela rychlý propad na to, že je druhá část trojky na Netflixu teprve v podstatě týden.

Z údajů zveřejněných samotným streamovacím gigantem vyplývá, že v minulém týdnu byla třetí řada Zaklínače nejsledovanějším seriálem na Netflixu. Uživatelé ji dohromady sledovali 59 milionů hodin a nad jednotlivými díly strávili 7,8 milionů hodin. V druhé polovině července se před třetí řadu Zaklínače dostala první část druhé řady seriálu Advokát. Toto kriminální drama se aktuálně nachází na čtvrtém místě. Za Zaklínačem s docela slušnými výsledky boduje třetí řada romantického seriálu Sladké Magnólie.

Foto: Netflix


Zdroje: Netflix, Rotten Tomatoes, ČSFD, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.