TOP 5 filmových a seriálových songů, které by z Upside Down zachránily každého filmového geeka

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Seriálový svět už několik dní šílí po nové řadě Stranger Things. Instagram a TikTok jsou plné fanouškovských videí, které spojuje jedna věc. Písnička Running Up That Hill od anglické zpěvačky Kate Bush aktuálně ovládá řadu hudebních platforem, jako je Spotify nebo Apple Music. Dokonce to vypadá, že by se po téměř čtyřiceti letech mohla vrátit do multižánrového žebříčku Billboard Hot 100. Jaké další seriálové či filmové písně se zapsaly nejen do diváckých hlav, ale i do historie Netflixu?

The Night We Met

Poetická, melancholická a romantická. Tak by nejspíš posluchači popsali píseň The Night We Met od americké skupiny Lord Huron. V roce 2017 se objevila v teenage seriálu Proč? 13x proto, se kterým je od té doby neoddělitelně spojená. Poté, co se začala objevovat ve scénách, kde se Clay Jensen myšlenkami vrací ke svojí lásce Hanně Baker, dostal se tento song na přední pozice hitparád ve Spojených státech, Austrálii, Kanadě, Spojeném království nebo také Francii.

Red Right Hand

Netflix nyní netrpělivě čeká, až na něj dorazí poslední řada oblíbeného britského seriálu Peaky Blinders. Ten je známý nejen pro svůj specifický vizuál, mnozí kritici i fanoušci ho oceňují také za soundtrackový playlist, který se zatím pokaždé povedl na jedničku. Od Joy Division přes Artctic Monkeys až k Radiohead. Milovníci hudby si zde skutečně přijdou na své.

Velmi známá je také píseň, jež si tvůrci vypůjčili od australské kapely Nick Cave and the Bad Seeds. Kapela ji nahrála jako součást alba Let Love In v 90. letech a ihned se zařadila mezi jejich ostatní ikonické hudební počiny. Výraz Red Right Hand odkazuje na starou báseň Johna Miltona s názvem Paradise Lost a pojednává o tématu odplaty, pomsty a spravedlnosti. Tematicky ji tedy v roce 2013 britská série použila jako svoji úvodní znělku. Filmoví tvůrci toto dílo ovšem „zúročili“ už dříve, a to například v hororové franšíze Vřískot.

Bella Ciao

Seriál Papírový dům se stal fenoménem nejen pro svůj originální příběh a ikonické, všemi milované postavy, ale také kvůli songu Bella Ciao. Tato italská píseň několikrát obletěla svět, různí umělci se pokusili o její covery, nejeden DJ z ní zase udělal remix hodící se na každý večírek. Historie tohoto hudebního díla však mnohé překvapí. Poprvé se totiž rozhodně neobjevila v oblíbeném španělském seriálu, ale nejspíše už na konci 19. století. Údajně ji zpívaly ženy při namáhavé práci na rýžových polích v Pádské nížině. Poté se uchytila jako hymna partyzánů během druhé světové války, kdy se z této lidovky stal v podstatě symbol antifašistického odboje v Mussoliniho Itálii. Jako znak jakéhosi odporu si ji zvolili právě i tvůrci Papírového domu.

Should I Stay or Should I Go

Song od Kate Bush rozhodně není jediný, který díky Stranger Things zažil „znovuzrození“. Píseň Should I Stay or Should I Go od anglické kapely The Clash byla hitem od samého počátku v roce 1981, kdy se v Americe zařadila do žebříčku Billboard Hot 100. O dekádu později pak bodovala zejména v Evropě a na Novém Zélandu díky reklamě na džíny značky Levi’s. V roce 2004 ji také časopis Rolling Stones přidal k 500 nejvýznamnějším songům všech dob. V seriálu Stranger Things zazněla hned v jeho první sérii a fanoušci na ni rozhodně nezapomněli ani do teď.

The End of the World

Tento dnes už v podstatě oldies song od americké zpěvačky Skeeter Davis má na listu ikonických filmových či seriálových písní svoje zaručené místo. Hned poté, co ho v roce 1962 umělkyně nazpívala, obsadil druhou příčku v Billboard Hot 100. Od té doby tuto píseň, která pojednává o konci romantického vztahu, přezpívalo nespočet světových umělců a zasáhla také výrazně do filmového průmyslu. Na Netflixu najdeme její verzi od Julie London v seriálu The End of the F***ing World, dále zazní skrze nástroje kapely Herman’s Hermits v Dámském gambitu. Originál můžou zase několikrát slyšet diváci ve filmu Narušení.

Zdroje: Billboard, ČSFD, Wikipedia, YouTube

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.