7 nejlepších sci-fi, které letos zatím vyšly na Netflixu: Nechybí postapokalyptický kousek ani klonování

Michaela Pašková
Foto: Kim Jin-young/Netflix

Sci-fi patří mezi oblíbené žánry a má po celém světě miliony fanoušků. Jelikož si je Netflix této skutečnosti dobře vědom, neustále rozšiřuje svou nabídku takových filmů. Připravili jsme výběr těch nejlepších sci-fi kousků, které se letos na streamovací platformě objevily.

Sweet Tooth: Chlapec s parožím (Sweet Tooth)

Po zhruba dvou letech se fanoušci dočkali druhé řady postapokalyptického seriálu, který je korunován cenou Emmy a je natočen na motivy komiksového eposu Jeffa Lemirea. Příběh se odehrává deset let po globální katastrofě a sleduje malého hybrida, napůl člověka a napůl jelena. Malý Gus se po smrti svého otce rozhodne prozkoumat svět a ve společnosti tuláka Tommyho Jeppera se vydává vstříc dobrodružstvím a novým přátelstvím.

První řada seriálu se nesla v duchu naděje, druhá už byla temnější a došlo i na úmrtí postavy. Jelikož se v připravované třetí řadě vymění hlavní padouch, seriál má velké předpoklady k tomu, aby byl nakonec temnější než jeho samotná předloha.

ČTĚTE TAKÉ: V postapokalyptickém sci-fi Chlapec s parožím si Netflix pořádně pohrál s komiksovou předlohou a pozměnil řadu věcí

Rytíř v černém (Black Knight)

Další postapokalyptický kousek je založen na webtoonu Delivery Knight, který vycházel v letech 2017 až 2019. V tom se před čtyřiceti lety Země proměnila v poušť se silně znečištěným ovzduším a nebýt kurýrů, zbývající jedno procento populace by nepřežilo. Příběh se soustředí na vyhlášeného kurýra 5-8, jenž dodává lidem základní suroviny, převážně čistý kyslík. Co se ovšem stane v momentě, kdy tento obávaný kurýr zjistí, že se elita snaží rozhodovat o tom, kdo má právo žít?

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Realistická vize budoucnosti nebo depresivní hit s DiCapriem: 5 sci-fi filmů, které právě teď můžete sledovat na Netflixu v češtině

Vír (Vortex)

V šesti epizodách, ve kterých hraje hlavní roli virtuální realita, mísí seriál sci-fi s krimi zápletkou. Přestože ho v červnu Češi zcela přehlédli, po svém přidání na Netflix kraloval žebříčku sledovanosti hned ve dvaceti zemích.

Příběh seriálu se odehrává v době, kdy se mohou policisté pomoci nově vyvinuté technologie podívat na místo činu a do nejmenšího detailu tak zrekonstruovat zločin. Když policejní kapitán Ludovic dostane na starost případ utonulé ženy, netuší, že mu to obrátí život vzhůru nohama. Nakonec se bude se muset rozhodovat, jestli zabrání smrti své bývalé lásky, nebo zachrání život svého syna.

Černé zrcadlo (Black Mirror)

Velice očekávaná šestá řada dystopické antologie Charlieho Brookera přistála na Netflixu v červnu. Přestože pokračování, které se zabývá zkorumpovaností lidstva, není tak dobře hodnocené jako předchozí řady, rozhodně má co nabídnout. Diváci si zejména vychvalují první tři díly, přičemž naše redakce za úplně nejlepší hodnotí Beyond the Sea s Aaronem Paulem. V díle Mazey Day se nachází chyba, které si sice obyčejný smrtelník nevšimne, ale dokázala nadzvednout ze židle leckteré odborníky.

Manifest

Netflix dopřál fanouškům mysteriózního sci-fi thrilleru Manifest vytoužený konec. Poté, co stanice NBC zrušila objednávku na další díly, produkce nabídla seriál konkurenci. Netflixu se podařilo získat exkluzivní práva na čtvrtou řadu, ze které si kritici a diváci doslova sedli na zadek. Seriál pojednával o letadle, které jednoho dne i se svými pasažéry záhadně zmizelo. Přestože nebyly jeho trosky nikdy nalezeny, po čase se příbuzní pasažérů a posádky začali smiřovat s krutou pravdou. Nicméně po pěti letech letadlo z ničeho nic přistálo.

PSALI JSME TAKÉ: 10 skvělých fantasy seriálů, které můžete sledovat na Netflixu v češtině: Od Wednesday až po Zámek a klíč

Oni naklonovali Tyrona (They Cloned Tyrone)

Za nejlepší snímek posledních let diváci hodnotí komediální sci-fi Oni naklonovali Tyrona, který stihl oscarový herec Jamie Foxx natočit před svou mrtvicí. Ve filmu se podvodník a drogový dealer, jenž je zastřelen svým rivalem, probudí ráno bez jakýchkoliv známek poranění ve své posteli. Spolu s pasákem a sexuální pracovnicí se svému zmrtvýchvstání pokusí přijít na kloub. Pátrání trojici zavede do podzemního komplexu, kde vládou podporovaná laboratoř provádí pokusy na černošské komunitě.

V ráji (Paradise)

V očekávaném sci-fi thrilleru mohou lidé zbývající roky svého života směňovat za peníze, díky čemuž si i ty největší trosky žijí pár dní pohádkově. Snímek se zaměřuje na mladý manželský pár, kterému život zničí nečekané pojistné plnění. Jelikož Elena ani její manžel nemají na zaplacení, je rozhodnutím soudu 38 let života mladé ženy zastaveno exekucí.

Právě v tento moment přichází na scénu farmaceutický konglomerát AEON, který Eleně nabízí jednoduché řešení. Když jim prodá čtyřicet let svého života, vyplatí za ni exekuci. Manžel Eleny, který pro konglomerát pracuje, ovšem zjišťuje pravdu o celém pojistném plnění a zdánlivě milé generální ředitelce.

ČTĚTE TAKÉ: Recenze: Sci-fi thriller V ráji má děsivý koncept, působivý futuristický svět a rozhodně není procházkou růžovým sadem


Zdroje: Netflixer, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.