V postapokalyptickém sci-fi Chlapec s parožím si Netflix pořádně pohrál s komiksovou předlohou a pozměnil řadu věcí

Michaela Pašková
Foto: Kirsty Griffin/Netflix

Fantastický postapokalyptický seriál Sweet Tooth: Chlapec s parožím (Sweet Tooth) sleduje příběh malého hybrida, který musí žít ve světě, v němž lidstvo zpustošil smrtící virus. Ačkoli seriál vychází z komiksu Jeffa Lemirea, v mnoha ohledech se od své předlohy liší. Netflix příběh ze začátku odlehčil a učinil jej tak přístupnější divákům, protože komiks je temnější, násilnější a často vůči svým postavám brutálnější.

Pozvolný nástup temnoty

Zatímco komiksová předloha je už od začátku temná, a to nejen obsahem, ale i po vizuální stránce, seriál Chlapec s parožím je zprvu plný jasných barev a překrásné krajiny. I když malý Gus čelí nebezpečným situacím, vyzařuje z něj nepopiratelná radost, nevinnost. Nicméně seriál zcela neodstranil temnotu, kterou původně vytvořil Jeff Lemire. Ve skutečnosti je propad do temnoty stále přítomný, ale pouze trvá déle, než doba temna vypukne. Zatímco se první řada nesla v duchu naděje, druhá už byla temnější a došlo i na násilí a smrt. Jelikož bude ve trojce hlavním padouchem Helen Zhang, seriál má velké předpoklady k tomu, aby byl nakonec temnější než jeho samotná předloha.

Zvířecí armáda

V předloze je zvířecí armáda zlovolná skupina tvořená otcem a jeho zabijáckými vlčími kříženci. Nicméně v seriálu se jedná o skupinu dospívajících, kteří se narodili před Velkým rozpadem a jsou ochotni za každou cenu chránit hybridy. Zvířecí armáda se tak stala dalším vodítkem k tomu, jak se po Nemoci změnil svět a hybridi ovlivnili společnost.

Foto: Kirsty Griffin/Netflix

Doktor Singh a Rani

Jednou z hlavních dějových linií příběhu je doktor Singh a jeho žena Rani. Přestože se pár snažil vést normální život, Rani se nakazila Nemocí. Doktor se ve snaze zachránit svou ženu ocitl v situaci, kdy byl nucen zahodit všechny své morální zábrany. Sice vynalezl speciální směs, kterou manželce podával, ale cena byla příliš velká. Závěrem druhé řady můžeme vidět, že Rani svého manžela opustila, protože už se nedokázala dívat na to, jak se stále více přiklání k temné straně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sci-fi o hybridních dětech je aktuálně nejsledovanější na Netflixu. Ten rekordně rychle po vydání oznámil, že brzy vydá další řadu

Je otázkou, jakou roli Rani sehraje v pokračování, protože se v tomto bodě seriálová verze od komiksové předlohy hodně odklonila. Doktorova manželka je sice v komiksech zmíněna, ale pouze jako důvod toho, proč Singh začal experimentovat na hybridech. Aby vynalezl lék, přidal se ke generálu Abbotovi. V seriálu doktor působní občas i sympaticky, takže jeho cesta k padoušství je o to smutnější.

Foto: Netflix

Generál Abbot

Zatímco v komiksech je Generál Abbot vykreslen jako bezohledný muž, který pro radost mučí hybridy a manipuluje doktora, aby pro něj pracoval, v seriálu jsou jeho motivy altruističtější. Zkrátka upřímně věří, že experimentování na hybridech slouží většímu dobru a pomůže to napravit svět. Nezabíjí je, protože ho to těší. Bohužel si neuvědomuje, že mu pokusy nepřinesou odpovědi, po kterých zoufale prahne.

Nakonec ho však stejně jako v předloze potkává podobně temný osud. Nicméně tady se Netflix opět odklonil. V komiksech je generál hlavním padouchem až do samého konce, ale v seriálu ho už v druhé řadě udupe stádo bizonů. To významně mění děj nadcházející třetí řady. Na jeho místo padoucha nastoupí Helen Zhang, která je nejenom mocnější, než byl on, ale také morálně pokřivenější.

Foto: Netflix

Aimee

Ačkoliv je Aimee jednou z hlavních seriálových postav, v komiksu neexistovala. Jedná se o terapeutku, která pro hybridy otevřela bezpečné útočiště. Zatímco v předloze je Rezervace něco jako mýtus, v seriálu je skutečná, což jen poukazuje na skutečnost, že ve světě stále existují dobří lidé. Bohužel ve třetí řadě Aimee už nebude, jelikož ve dvojce zemřela na Nemoc. Přestože Aimee ukradla lék, odmítla si ho vzít, protože Abbot a jeho parta doktorů zabili Roye.

PSALI JSME: 6 nových adaptací DC komiksů, které můžete sledovat na Netflixu

Foto: Kirsty Griffin/Netflix

Jepperd

Jedním ze základních pilířů seriálu je vztah malého Guse a tuláka Tommyho Jepperda. Zatímco Jepperd má temnou minulost, jeho srdce je ze zlata. Nicméně v komiksech jeho postava zase tak skvělá není. Nebojí se Gusovi neustále lhát, a dokonce ho kvůli vlastnímu prospěchu poslat na smrt.

V seriálu se dozvídáme, že před vypuknutím Nemoci Tommy se svou ženou čekali dítě. Nicméně kvůli pandemii a přítomnosti vojáků ho nepustili na porodní sál. Když poprvé viděl svého syna, zjistil, že je hybridem. Šokovaný a vystrašený uvažoval o útěku. Jakmile se ke své ženě a synovi vrátil, zjistil, že už byli odvezeni pryč. Jepperd nechce ztratit Guse tak, jako se to stalo v případě jeho ženy a syna.

Foto: Netflix


Zdroje: SCREEN RANT, HITC, The Envoy Web, Bustle

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.