Recenze: Sci-fi thriller V ráji má děsivý koncept, působivý futuristický svět a rozhodně není procházkou růžovým sadem

Foto: Netflix

Ve čtvrtek 27. července na Netflix dorazil německý sci-fi thriller V ráji (Paradise), který se přes víkend vyšplhal na třetí příčku TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů v Česku. Stojí za to si ho pustit?

Německá sci-fi thriller ukazuje, co by se mohlo dít, kdyby „čas byly peníze“ – a to doslova! Ukazuje nepříliš vzdálenou budoucnost, ve které si ti šťastnější, čtěte – ti bohatší, mohou koupit roky života těch, ke kterým nebyl život příliš přívětivý. Když prodají kus svého života, mohou si ale přijít na pěkné peníze a vymanit se tak z chudoby. Důležité však je najít „shodu“ s někým majetným, kdo si jejich roky může koupit.

Hlavní roli ve filmu hraje Max pracující pro společnost Aeon, která se tímto kupčením se životem zabývá. Shání a přesvědčuje lidi z chudších poměrů, aby své roky života prodali a zlepšili tak své životní podmínky. Ve firmě patří k těm nejlepším.

Výsledkem darování je, že dárce po darování určitého množství roků přesně o tento počet zestárne, kdežto kupující omládne. Je jasné, že ne všem se tohle líbí. A tak existuje organizace nazvaná Adam, která se snaží plány Aeonu hatit a neváhá jít přes mrtvoly.

Ale zpět k Maxovi. Jednoho dne se stane katastrofa a on a jeho žena Elena přijdou o všechno. Aby splatili dluhy, musí Elena zaplatit 39 roky svého života, což znamená rozpad všech jejich snů na nový dům i rodinný život. Max se ale rozhodne, že to tak nenechá. A navíc se postupně ukazuje, že nic nebyla jen náhoda.

Film má rozhodně zajímavý námět, děsivý koncept a zajímavě zpracovaný futuristický svět, ale bohužel se zaměřuje jen na jeden příběh a spousty věcí nechává bez vysvětlení. Jak se určují shody dárců? Odkud vzal možnost přenášet roky života lékař v dodávce, který nepatří ke společnosti Aeon? Co se stane, když se někdo nechá omladit tak moc, že se z něj stane dítě? Tomu všemu by bylo dobré věnovat více času a možná by nebylo špatné, kdyby bylo V ráji spíše seriálem, než filmem, který tohle všechno vynechává. Je pak nutné si klást otázku – zamysleli se nad tím tvůrci vůbec? Nebo šli spíše jen po povrchu?

Foto: Netflix

Přes to, že je příběh dobrý, je celkem předvídatelný. Také je tu několik postav, jejichž příběhy by stálo za to více rozvést. Například vyšetřovatele Nowaka a osobní strážkyně ředitelky Aeonu Sophie. Dokonce i organizaci Adam a jejich vůdkyni by bylo dobré dát více prostoru. Místo toho se vždycky jen na chvíli objeví, trochu zamíchá kartami a zase jednoduše zmizí.

Také je trochu zvláštní, kolik postav v průběhu filmu změnilo během krátkého okamžiku své myšlenky, svá přesvědčení a morální hodnoty. Naproti tomu jsou tu osoby, které jsou vykreslovány celou dobu negativně, ale ani jednou nebylo příliš času věnováno jejich motivaci.

Film každopádně nabízí mnoho zajímavých témat k zamyšlení, jakými jsou věk, chudoba a sociální postavení. Sám o sobě není rozhodně špatný a dá se vydržet dokoukat ho až do konce. Možná by stačilo trochu více propracovanosti a rozvedení některých témat, a mohl by být V ráji naprosto perfektním kouskem ne-li nejlepším ve svém žánru pro letošní rok.

Zdroj: Autorka článku

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.