Čechy a Slováky zajímá hit letošního roku i jeho největší propadák aneb 10 nejnavštěvovanějších filmových profilů na ČSFD

Michaela Pašková
Foto: Warner Bros.

Česko-slovenská filmová databáze přinesla přehled toho, co Čechy a Slováky v uplynulých dnech z filmového světa nejvíce zajímalo. Vítěz není vzhledem k vyprodaným kinosálům žádným překvapením. I tak se v seznamu může pro některé skrývat nějaké překvapení.

ČSFD vydalo přehled nejnavštěvovanějších profilů na své platformě za uplynulý týden. Na desáté příčce se umístil western Nepřátelé z roku 2017 a za ním hned nový historický dokumentární film Krvavá stovka, který právě teď boduje na Apple TV+

Jak můžeme vidět, i po více než půl roce od premiéry u diváků stále boduje životopisné drama Oppenheimer, které se stalo vítězem letošních Oscarů. Na ČSFD byl jeho profil v uplynulém týdnu osmý nejnavštěvovanější. Pokud patříte mezi fanoušky Cilliana Murphyo, možná vás potěší, že připravuje hned několik dalších velkých projektů. Patří mezi ně očekávaná filmová verze Peaky Blinders, drama Steve, jehož knižní předloha mu prý zlomila srdce, zombie hit 28 dní poté a nedávno oznámený počin Bloon Runs Coal.

Sedmé místo obsadil propadák roku Madam Web o původu jedné z nejzáhadnějších hrdinek vydavatelství Marvel. Šestý je pak český film Její tělo, který nedávno dorazil na Netflix a od té doby se drží v TOP 10 nejsledovanějších filmů na českém rozhraní platformy.

TOP 5 nejnavštěvovanějších profilů filmů na ČSFD za uplynulý týden:

5. Vrána

Společnost Lionsgate konečně vypustila do světa trailer remaku filmu Vrána režiséra Ruperta Sanderse. V nové verzi snímku z roku 1994, během jehož natáčení nešťastnou náhodou zemřel Brandon Lee, syn legendy bojových umění Bruce Leeho, se Eric Draven v podání Billa Skarsgårda podle temné legendy vydá pod ochranou vrány na krvavou pomstu poté, co je se svou přítelkyní zavražděn. Trailer ukazuje sestřih brutálního násilí, včetně scény, ve které si Eric neváhá prostřelit hrudník, aby tím zneškodnil překvapeného útočníka.

4. Duna

Jelikož nedávno vstoupil do kin druhý díl fenomenálního sci-fi eposu Duna, diváci se přirozeně začali zajímat i o ten první z roku 2021. Filmová adaptace knih Franka Herberta, které jsou i po letech považovány za jedny z nejzásadnějších děl sci-fi literatury, přivádí své diváky do vzdálené budoucnosti lidstva, v niž je vévoda Leto Atreides pověřen správnou nebezpečné pouštní planety Arrakis. Ačkoli ví, že zdánlivě skvělá příležitost je složitou pastí, o kterou se postarali jeho nepřátelé, přijíždí na planetu se svou ženou a synem Paulem. Netrvá dlouho a na planetu, která je zdrojem koření, nejcennější látky ve vesmíru, udeří armády nepřátel.

3. Mladá dáma

Od premiéry nového akčního snímku Netflixu, který je svým způsobem neobvyklou pohádkou, neuplynul ještě ani měsíc. Ačkoli recenze snímku jsou rozporuplné, kdy například na světovém Rotten Tomatoes mu kritici udělili 57 % a diváci na ČSFD o chlup lepších 60 %, Mladá dáma se ve sledovanosti tohoto streamera stále drží v TOP 10. Herečka Millie Bobby Brown, představitelka Jedenáctky z hitu Stranger Things, se ujala ztvárnění princezny Elodie, kterou její milý hodil do chřtánu naštvané dračici. Aby princezna své líbánky přežila, musí využít veškerý svůj důvtip.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: RECENZE: MLADÁ DÁMA S MILLIE BOBBY BROWN JE POHÁDKOU, JAKOU SVĚT SICE JEŠTĚ NEVIDĚL, ALE ZNOVU UŽ ANI VIDĚT NEPOTŘEBUJE

2. Chudáčci

Na letošních Oscarech nedominovalo pouze životopisné drama Oppenheimer, ale i bizarní sci-fi komedie Chudáčci, která dokázala proměnit celkem čtyři nominace. Snímek, který Emma Stone nejenom produkovala, ale zahrála si v něm i hlavní roli, v první půlce března vstoupil na Disney Plus. Příběh vycházející z románu Alasdaira Graye sleduje počínání těhotné mladé ženy, která se rozhodla spáchat sebevraždu skokem do řeky. Její tělo však nalezl vědec, který ve jménu vědy učinil něco neuvěřitelného. Do její hlavy transplantoval mozek jejího dítěte, čímž byly matka a dcera svým způsobem zachráněny. Nové Frankensteinovo monstrum, které dostalo jméno Bella Baxter, je nejenom hladové po vědomostech, ale také po sexu.

1. Duna: Část druhá

Vzhledem ke světově známé předloze a skutečnosti, že první díl dokázal proměnit šest oscarových nominací, je pokračování sci-fi ságy jednou z největších událostí letošního roku. O budoucnost druhé části se rozhodně nemusíme vůbec bát, protože si například se svými 91 % na ČSFD vede lépe než úvodní díl. Timothée Chalamet a Zendaya se opět vrátili na scénu ve svých ikonických rolích, přičemž předvádějí skvělé herecké výkony. Recenze tohoto diváka hovoří za vše. „Každý obraz, scéna, pasáž mě okouzlili natolik, že jsem sotva zvládnul celek jako takový. Nezbývá tedy než jít do kina ještě jednou. Už teď ale s klidným svědomím pálím jasných 5*.”

PSALI JSME TAKÉ: RECENZE: DUNA 2 JE VIZUÁLNÍM SKVOSTEM, KTERÝ DIVÁKŮM BERE DECH A DRTÍ HOLLYWOOD. KOLOS ROZEZNÍVAJÍ VÝKONY HERCŮ I PALČIVÁ TÉMATA


Zdroje: ČSFD, Variety, The Guardian, Revue prostor, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.