Fenomenální snímek, za který Emma Stone získala Oscara, si budete moct pustit doma. Chudáčci konečně míří online

Foto: Atsushi Nishijima / Searchlight Pictures

Snímek, který získal několik nominací na Oscara a čtyři pak proměnil ve vítězné, nyní míří konečně online. Chudáčci (Poor Things) je směsicí sci-fi, komedie a dobového dramatu, které si podmanilo srdce mnoha diváků. Pokud jste ho ještě neviděli, film bude brzy dostupný na Disney Plus.

Chudáčci jsou jednoznačné jedním z nejlepších filmů loňského roku, který dobyl filmová plátna a také bodoval na předávání nejrůznějších filmových cen po boku Oppenheimera i Barbie. Od premiéry na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, kde získal Zlatého lva, podbíral snímek Chudáčci několik dalších ocenění, včetně dvou Zlatých glóbů a jedné ceny na Critics’ Choice Movie Awards.

Snímek, ve kterém v hlavní roli excelovala Emma Stone, pak bodoval i na Oscarech. Herečka získala zlatou sošku za nejlepší ženský herecký výkon. Celkem pak Chudáčci získali rovnou čtyři ceny. Další si film odnesl za nejlepší kostýmy, výpravu, masky a vlasový styling.

Film od režiséra Yorgose Lanthimose jakousi postmoderní verzí Frankensteina. Adaptace stejnojmenné knihy Alasdaira Graye z roku 1992 vypráví neuvěřitelný příběh o vývoji Belly Baxter (Emma Stone), mladé ženy, kterou k životu vrátil geniální a nekonvenční vědec Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) poté, co skočila z mostu.

Její mozek nahradí mozkem jejího nenarozeného dítěte. Pod jeho ochranou Bella touží po poznání, dobrodružství a sexuálních zážitcích. Hladovějící po zkušenostech, které jí chybí, uteče s Duncanem Wedderburnem (Mark Ruffalo), mazaným a zhýralým právníkem, do víru dobrodružství napříč kontinenty. Nepodléhajíc předsudkům své doby se Bella zasazuje za rovnoprávnost a svobodu.

„Od hraní Belly mohu být trochu otevřenější, protože ona ve skutečnosti nechápe, proč by neměla být schopna říct, co potřebuje nebo co si myslí,“ říká o své roli Emma Stone pro Digital Spy. „Na tom, jak je pro ni každý okamžik fascinující a že dobré a špatné mají stejnou váhu, je něco velmi inspirativního,“ dodává.

Film Chudáčci, který bude od 27. března dostupný na Disney Plus, si vysloužil spoustu skvělých hodnocení nejen od odborných porot a kritiků, ale také od diváků. Například na Kinoboxu mu čeští diváci udělili pěkných 82 %.

„Největší a nejvstřícnější krok Yorgose Lanthimose směrem k mainstreamu, v němž si ale pořád zachovává kus sebe a zůstává na pomezí mezi diváckou přístupností a surrealistickou poetikou. Chudáčci jsou unikátní náhled běžného diváka do artovějších vod, v nichž se většině líbit bude, jelikož v umění často platí, že když nechápeš, tak se tvař, že je to událost,” uvádí zde ve své recenzi jeden z diváků, zatímco jiný dodává: „Kamera na hraně kýče, ale vlastně s celkovým pojetím docela konvenovala. Chytré dialogy se sympatickou dávkou sarkasmu až černého humoru.“

Emma Stone (Chudáčci)
Foto: Atsushi Nishijima / Searchlight Pictures

Zdroje: Disney Plus, Digital Spy, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 82 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.