Nominacím na Zlatý Glóbus vládne Barbenheimer a Boj o moc. 13 želízek v ohni má i Netflix včetně válečného dramatu a temné komedie

Barbora Kučerová
Foto: Andrew Cooper/Netflix

Od předávání Zlatých glóbů dělí filmovou společnost jenom pár týdnů. Už 7. ledna 2024 se odehraje tříhodinový ceremoniál, kde cenu v 27 kategoriích získají filmoví a televizní umělci, kteří nejvíce oslní odbornou porotu. V Česku a na Slovensku přenos zajišťuje kanál HBO.

Letošní Zlaté glóby jsou za dveřmi, na které ťukají s řadou novinek v kapse. V minulosti cenu udílela nezisková Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, kterou diváci i filmoví kritici obviňovali z korupce a diskriminace vůči etnickým menšinám. Letos pod záštitou DCP a Eldridge o výsledcích rozhodne tři sta hlasů ze 75 zemí, prestižní ocenění se také chlubí 60% etnickou a kulturní různorodostí. Novinkou je také cena za stand-up komedii.

Barbie versus Oppenheimer

Válka nekončí. Barbie i Oppenheimer byli nominováni v kategoriích Největší filmový a kasovní úspěch a Nejlepší scénář. Barbie dohromady získala devět nominací, Oppenheimer o jednu méně. Komedie o živé panence naprosto ovládla kategorii Nejlepší originální píseň, a to rovnou se třemi skladbami. Margot Robbie, Ryan Gosling a Cillain Murphy mohou být oceněni za herecký výkon, stejně tak Robert Downey Jr. A Emily Blunt za herecké výkony ve vedlejších rolích. Greta Gerwig a Christopher Nolan se utkají o titul v kategorii Nejlepší režisér/ka.

Na paty jim v počtu nominací šlape drama Zabijáci rozkvetlého měsíce s Leonardem DiCaprio a Lily Gladstone v hlavních rolích, ale také komediální sci-fi Chudáčci s Emmou Stone. Nesmíme podcenit ani korejský festivalový hit Minulé životy, který se může umístit i v samostatné kategorii pro zahraniční filmy.

Foto: Doane Gregory/Netflix

Film versus televize

Jako tradičně jsou kategorie rozděleny na filmovou a televizní produkci. S filmy zabodoval Netflix a získal třináct nominací. Zaujalo drama May December s Natalií Portman, ačkoliv diváky může překvapit, že ho najdou v kategorii muzikál/komedie. Životopisný film Maestro, který napsal i režíroval Bradley Cooper a zahrál si v něm také hlavní roli, se také dočkal několika nominací. Snímek Rustin, který si příliš přízně od diváků nezískal a například na Kinoboxu má hodnocení 64 %, se také uchází o ceny. Konkrétně jeho hudba a herec Colman Domingo.

MOHLO BY VÁS ZAUJMOUT: RECENZE: ZÁVĚR KORUNY UPÍRÁ PŘÍLIŠ POZORNOSTI NA ŠPATNÉ VĚCI. NEJDOJEMNĚJŠÍ LINKA PATŘÍ PRINCEZNĚ MARGARET

V oblasti televizních pořadů vede HBO/Max se sedmnácti nominacemi, následovaný Netflixem s patnácti. Mezi nominované seriály pak patří v kategorii drama všemi milovaná Koruna, Boj o moc, Diplomatické vztahy, 1923, The Morning Show a v neposlední řadě zombie hit The Last of Us, který způsobil, že se většina planety zbláznila do Pedra Pascala. V komediích se utkají Základka Willarda Abbotta, Barry, Medvědi, Jury Duty, Jen vraždy v budově a Ted Lasso.

Netflix ovládl novou kategorii pro stand-up komiky, kde za svá speciální vystoupení může Zlatý glóbus získat Amy Schumer, Chris Rock, Ricky Gervais, Trevor Noah nebo Wanda Sykes a pro HBO Sarah Silverman. V kategorii Nejlepší minisérie nebo TV film se utkají Ve Při, Jsou světla, která nevidíme, Daisy Jones & the Six, Fargo, Lessons in Chemistry a Souputníci.

Kompletní přehled nominovaných najdete na oficiálních stránkách Zlatých glóbů.

Zdroje: Golden Globe Awards, Deadline, Netflix

Hodnocení na Kinoboxu: 64 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.