Film inspirován skutečným příběhem učitelky, která zneužila 12letého chlapce a pak si ho vzala, míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Killer Films / ARP Sélection

Netflix zakoupil za neuvěřitelných 11 milionů dolarů snímek May December, který ohromil diváky na filmovém festivalu v Cannes. Šokující příběh o nerovném vztahu, bulvárním skandálu a stínech minulosti láká na skutečně hvězdné obsazení i trailer, který je z pohledu morálky spíš šedý než černobílý. Hlavní role ztvárnily oscarové herečky Julianne Moore a Natalie Portman.

Slavná herečka Elizabeth Berry (Natalie Portman) se kvůli roli ve filmu musí zaměřit na skandál, který svého času přilákal obrovskou pozornost bulváru a doslova šokoval celou zemi. Má totiž ztvárnit Gracie Atherton-Yoo (Julianne Moore), ženu, která se ve svých 36 letech dostala na titulní stránky novin kvůli nevhodnému vztahu s Joem Yooem (Charles Melton), který v té době chodil teprve do sedmé třídy.

ČTĚTE TAKÉ: Laskavý lidský příběh od Netflixu: Byla jednou jedna hvězda ukazuje historii kinematografie, kdy se filmy ještě dabovaly živě

Gracie se za poměr s nezletilým dostala do vězení, kde porodila jeho dítě. Poté, co byla propuštěna, se vzali a v době, kdy za nimi přijíždí Elizabeth, jsou už 20 let manželé. Oba touží po tom, aby byl jejich příběh vyprávěn z jejich perspektivy. Nechtějí být označováni za zločince a oběť. Zkoumavé otázky, které jim herečka pokládá, však odhalí, že v jejich vztahu je pořád něco znepokojivého.

Snímek, který režíroval Todd Haynes, byl inspirován skutečným příběhem učitelky Mary Kay Letourneau. Ta v roce 1996 svedla dvanáctiletého Viliho Fualaaua, kterého si v roce 2005 vzala. Za svůj zločin si odseděla 7 let ve vězení. I ona porodila dítě, ovšem ne ve vězení, ale během vynesení rozsudku. Nakonec zemřela v 58 letech na rakovinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Netflix zveřejnil datum premiéry poslední řady seriálu Koruna o britské královské rodině a pochmurné video

Režisér po prvním přečtení scénáře Samy Burch uvedl: „Líbilo se mi, jak byl znepokojivý. Pomyslel jsem si: Kéž by existoval způsob, jak ho přenést na plátno a vzbudit v divákovi pocit zaujetí a nejistoty! Připomnělo mi to filmy, na kterých jsem vyrůstal. Přiměly vás zpochybnit domněnky, které jste měli na začátku, a donutily vás o nich později diskutovat a přemýšlet.“

Na Rotten Tomatoes filmu May December kritici udělili skvěl hodnocení 91 %. „Mistrovská třída v nepohodlí,“ nazval ho Clint Worthington z Consequence. „Chytré psychologické drama se špetkou temně pokrouceného humoru a dvěma fenomenálními hereckými výkony Natalie Portman a Julianne Moore,“ hodnotí zase René Sanchez z Cine Sin Fronteras.

Drama May December bude mít ve vybraných amerických kinech premiéru 17. listopadu a potom 1. prosince zamíří na Netflix.

Zdroj: Mashable, Collider, Deadline, Rotten Tomatoes,

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.