5 zajímavostí o hojně vychvalovaném seriálu Ve Při: Dům jako klec, sbírka citátů a postelové zážitky Ali Wong

Eva Lenská
Foto: Andrew Cooper/Netflix

Na Netflixu momentálně boduje seriál, ve kterém se pomsta servíruje skutečně za studena. Nemusím ani říkat, že se jmenuje Ve Při (Beef), protože se o něm mluví a píše všude. Uživatelé ČSFD ho náležitě vychválili a udělili mu hodnocení 75 %. To si přece zaslouží odezvu, třeba v podobě pěti zajímavostí z natáčení, a to nejen o tom, jaká je herečka Ali Wong odbornice na penisy.

Seriál Ve Při měl premiéru 6. dubna a opravdu nikdo nečekal, že dosáhne takového úspěchu. Je vidět, že kombinace černé komedie, pořádně vychlazené pomsty a rivality skutečně funguje. Na Rotten Tomatoes má seriál hodnocení 99 % a na IMDb 8,4/10. Steven Yeun a Ali Wong se ve svých rolích náležitě vyřádili, ale jak se dočtete dále, se seriálem si důkladně pohráli i tvůrce Lee Sung Jin, produkční designérka i návrhářka kostýmů.

Trefný název dal tvůrci zabrat

Ačkoli divák brzy zjistí, proč se seriál v originále jmenuje Beef, Lee Sung Jinovi dlouho trvalo než na něco tak jednoduchého a výstižného přišel. To slovo v překladu neznamená jen hovězí, ale také brblat, nadávat či stěžovat si, a v seriálu najdeme oboje.

Tvůrce to ostatně vysvětlil slovy: „Existuje překvapivě málo chytlavých slov nebo idiomů, které by dokázaly vyjádřit svárlivost viděnou v seriálu, a těch pár, které jsem znal, již bylo použito dříve. Kdyby však Netflix viděl seznam potenciálních názvů, možná by dnes seriál neexistoval. Byly až agresivně zlé.“ Poté dodal, že si původně pohrával s myšlenkou nazvat seriál Oko za oko, ale dal přednost údernému jednoslovnému názvu.

Trefná a výstižná je pak i česká varianta názvu.

ČTĚTE TAKÉ: 5 skvělých seriálů na Netflixu, ve kterých hlavní hrdinové spřádají šílené plány na pomstu

Foto: Andrew Cooper/Netflix

Georgovy prapodivné sochy

Ačkoli Georgeova (Joseph Lee) umělecká díla mohou vypadat poněkud neforemně (někdy jako hovínka), umělecké oddělení vytvořilo sochy přímo na místě, a to tak, aby znázorňovaly Georgeovo emocionální rozpoložení. Produkční designérka Grace Yun prozradila, že amorfní tvary těchto děl mají představovat, jak George proplouvá životem a přijímá to, co se kolem něj děje. Jeho umění se však v době, kdy se snaží zpracovat rozchod, změní. Yun totiž chtěla, aby vyzkoušel různé typy glazur a vnesl do svých děl barvy a patinu.

Zenový šatník verzus šílené myšlenky

Hlavní kostymérka Helen Huang se postarala o to, aby Amy (Ali Wong) nosila beztvaré oblečení v teplých a neutrálních barvách. Ali Wong uvedla, že jí Helen řekla: „Myslím, že je zajímavé, když Amy nosí zdánlivě zenové a neutrální šaty, ale pak ji napadají šílené myšlenky.“

Kostýmy ovlivnily i Aliino herectví, protože řekla: „Moje oblečení mi v jistém smyslu připadalo jako klec. Ale nemělo to tak působit. Amy si ty šaty vybrala, avšak nevypadá v nich jako člověk, kterým chce být. Jako někdo, kým není.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Omrzel vás už Love Island? Pusťte si na Netflixu novou seznamovací reality show IRL: In Real Love

Dům jako chladná klec

Design domu, ve kterém žijí Amy a George, je záměrně chladný a nepřívětivý. Dřevěné latě na schodišti byly navrženy tak, aby připomínaly klec. Ali Wong ohledně toho řekla: „Jakmile jsem se oblékla do kostýmu a přišla na místo natáčení, okamžitě jsem měla pocit, že jsem v kleci. Ale nikdo jiný to neviděl ani necítil, jen já. Proto jsem se pak cítila trochu osamělá. Takže musím ocenit designéry, že mi pomohli vžít se do role.“

Sbírka citátů neboli promyšlené názvy epizod

Lee Sung Jin během rozhovoru pro Netflix prozradil, že dlouhé názvy epizod se snaží odkazovat na určité citáty, dokumenty a filmy. Například 1. epizoda nese název Ptáci nezpívají, ale piští bolestí, což je citát z dokumentu německého režiséra Wernera Herzoga Břímě snů. V seriálu má poukazovat na to, že Danny (Steven Yeun) a Amy zpočátku vypadají jako dva obyčejní lidé, než se ukáže hloubka jejich bolesti a traumatu.

Nebo název 4. epizody Jenom ne všechno zároveň vychází z citátu Betty Friedan: Můžete mít všechno, jen ne všechno najednou, což byla odpověď na otázku, zda ženy mohou mít v životě všechno. A poslední epizoda Představa světla dostala název podle citátu Carla Junga: Člověk nedosáhne osvícení představou světla, ale tím, že si uvědomí temnotu. To se projeví ve finále, kdy postavy konečně začínají řešit své chování a toxické vlastnosti, místo aby se schovávaly a vzájemně se obviňovaly.

To bylo 5 slíbených zajímavostí o seriálu Ve při (Beef) a nyní ještě jedna úsměvná a trochu lechtivá perlička na závěr:

Foto: Andrew Cooper/Netflix

Ali Wong, sex a mužská přirození

Představitelka Amy je hubatá a vtipná i ve skutečnosti. V netflixovském speciálu Hard Knock Wife prozradila tajný způsob, jak mohou ženy zjistit, zda má muž, se kterým chodí, mikropenis. Otevřeně naznačila, že by ženy neměly považovat muže za příliš uctivého a slušného, když hned nedojde na sex. Dle jejích zkušeností se vztahy a randěním je v tom úplně něco jiného. „Je to proto, že má malý péro a snaží se vás chytit do pasti,“ vysvětlila bez zábran a ještě mužům vzkázala jedno tajemství: „Když se žena hned vyspí s mužem, není to proto, že bychom si nevážily samy sebe. Je to proto, že si nevážíme vás.“

Poté vylíčila svou vlastní nemilou zkušenost s oním mikropenisem. „V minulosti jsem naletěla,“ přiznala. „Zamilovala jsem se a navázala vcelku dlouhodobý vztah s mužem, který se sexem vyčkával. Předpokládala jsem, že to dělá proto, že jsem tak výjimečná a úžasná, tudíž mu stojí za to čekat, ale něco skrýval. Když došlo na věc, šokovalo mě zjištění, že má mikropenis!“ A jak to celé dopadlo? Zeptala se ho, zda neutrpěl nějakou nehodu a další rande už se pak nekonalo.

Zdroj: ČSFD, Daily Mail, Daily Mail

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.