Recenze: Závěr Koruny upírá příliš pozornosti na špatné věci. Nejdojemnější linka patří princezně Margaret

Foto: Justin Downing/Netflix

Na Netflix konečně dorazilo posledních šest epizod, které završují ságu trvající půl století. Závěr dramatu Koruna (The Crown) od Petera Morgana bohužel za předchozími řadami zaostává. Zaměřuje se na příliš nezajímavých věcí a příliš pozdě si uvědomuje, díky čemu byly předchozí řady tak úspěšné.

Shrnutí závěrečné části 6. řady Koruny

První polovina závěrečné řady seriálu Koruna skončila tragickou nehodou princezny Diany, která se stala 31. srpna 1997, a jejím pohřbem. V druhé polovině se po ztrátě matky princ William snaží znovu najít své místo na prestižní škole Eton. Začíná zde také začátek jeho vztahu s půvabnou spolužačkou Kate Middleton.

Královna Alžběta, kterou skvěle hraje Imelda Staunton, slaví zlaté jubileum a přemítá nad budoucností monarchie, zejména s ohledem na sňatek Charlese a Camilly.

Princezna Margaret prodělává mrtvici a je nucena přehodnotit svůj životní styl. Její zdravotní stav se zhoršuje a ona přemítá nad svým dosavadním životem. Nakonec umírá a krátce po ní odchází na onen svět také královna matka.

Alžběta II. po odchodu sestry a matky, svém zlatém jubileu a po schválení sňatku prince Charlese a Camilly začíná přemítat o rocích své vlády, a nakonec i nad svým odkazem. Blíží se devátá dekáda jejího života a královna je nucena sáhnout si do svědomí, skutečně prozkoumat, co je pro budoucnost monarchie to nejlepší. Přemítá nad tím, kým by byla, kdyby byla Elizabeth Windsor a ne královnou. Jaké by to bylo, kdyby trávila více času s rodinou a méně formalitami.

TAKÉ JSME PSALI: TAKHLE NĚJAK BY KLIDNĚ MOHLA VYPADAT TŘETÍ SVĚTOVÁ. DIVÁCI HODNOTÍ APOKALYPTICKÝ NERVÁK, KTERÝ OVLÁDL NETFLIX PO CELÉM SVĚTĚ

Hodnocení závěrečné části 6. řady Koruny

V závěrečných dílech se může trochu zdát, že konec seriálu promarnil svůj velký potenciál, který přinesly první řady. Drama Petera Morgana je tak trochu pronásledováno duchem slávy minulé.

Nyní, po smrti Diany, postavil do středu celé série Morgan především mladého prince Williama. Ovšem mladší generace Windsorů už zkrátka není tak zajímavá, jako byly začátky vlády Alžběty, bouřlivý život její sestry, řešení politických a dalších záležitostí na domácí i zahraniční půdě, vývoj postav Charlese a Anny nebo milostný trojúhelník prince s Dianou a Camillou.

Dialogy Williama a Harryho, které oba bezpochyby hrají talentovaní mladí herci, byly asi jedny z nejhorších v celém seriálu. Jejich sourozenecký vztah je jakýsi nemastný neslaný, navzdory obrovské ztrátě, kterou v první polovině této řady utrpěli. Jelikož jde o posledních pár dílů celé série, není zde bohužel prostor pro vývoj těchto nových postav, a to ani přes to, že například Williamově lince bylo věnováno možná až přespříliš času, dokonce dostává jednu celou epizodu. Na rozdíl od Kate a Harryho, kteří se sami nikdy nedostanou do centra pozornosti.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEDSTAVITELKA PRINCEZNY DIANY NA PREMIÉRU SERIÁLU KORUNA DORAZILA VE VLASTNÍ VERZI IKONICKÝCH ŠATŮ POMSTY

Princ Willaim - Koruna
Foto: Netflix

Scénář se často opírá o vágní narážky na budoucí neshody bratrů. Nechybí ani Harryho nechvalně proslulý nacistický halloweenský kostým. Ovšem ani tomu není věnováno moc času, na to, že se o tomto skandálu občas mluví do dnes.

Románek Williama s Kate, který je v posledních dílech ve středu pozornosti, bohužel není dostatečně zajímavý na to, aby mu bylo věnováno tolik času, kolik je. I když možná Morgan vsázel na oblíbenost páru v současném světě. Nejzajímavější částí Williamova příběhu je nakonec spíše jeho život těsně po smrti matky, kdy se snaží vrátit k jakési normálnosti.

Samozřejmě je v posledních dílech i mnoho světlých okamžiků, a smutných emocionálních chvil, které jsou opravdu dobře natočené i zahrané. K nejdrásavějším okamžiků celé série patří vzpomínky princezny Margaret před smrtí a její přemítání o uplynulém životě, které jsou připomínkou starých dobrých časů Koruny. Opět zde ožije pouto, které spolu královské sestry měly po celý život, tentokrát však s vyhlídkou, že o sebe přijdou a jedna se bude muset rozloučit s druhou. Epizoda s Lesley Manville jako Margaret je nepochybně jednou z nejlepších této řady a herečka předvádí opravdu fantastický herecký výkon.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: SCÉNY V SERIÁLU KORUNA, KTERÉ PŘEDCHÁZELY SMRTI PRINCEZNY DIANY, BYLY PRO HEREČKU ELIZABETH DEBICKI NAPROSTO NESNESITELNÉ

Princezna Margaret - Koruna
Foto: Netflix

Do centra pozornosti se opět také vrací královna, která měla během sérií točících se kolem Charlese a Dany spíše okrajovější roli. Dianina přítomnost v seriálu měla nepochybně zdůraznit, jak moc princezna za skutečného života zastínila všechny kolem sebe, včetně ženy, kolem které se seriál od začátku do značné míry točí. Bohužel na návrat Alžběty II. do popředí už v závěrečné fázi nezbývalo tolik prostoru, který by si zasloužila.

Peter Morgan se rozhodl ukončit svůj magnum opus dlouho před dneškem. Ale na konci série chtěl ještě vzdát hold nedávno zesnulé panovnici. Její uplynulý život se tedy vznáší nad koncem série a zachycuje ve vzpomínkách nejen její vládu.

Rozloučení s Korunou bylo poměrně hořkosladké. První řady, kdy se série primárně zaměřovala na Alžbětu II. nade vše ostatní, budou stále těmi nejlepšími, co Korunu katapultovalo mezi nejoblíbenější dramata Netflixu a přineslo jí spoustu ocenění. Závěrečná řada si tuto skutečnost uvědomuje ale bohužel až příliš pozdě.

ČTĚTE TAKÉ: SERIÁL KORUNA ČELÍ KRITICE KVŮLI KONTROVERZNÍ SCÉNĚ PRINCEZNY DIANY. PODLE ODBORNÍKŮ JE TO NAPROSTO NEVKUSNÉ

Filip a Alžběta. Seriál Kruna.
Foto: Justin Downing/Netflix

Zdroje: Netflix, autorská recenze

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.