Filmový leden na Netflixu: Nechybí dystopická vize budoucnosti, katastrofický thriller podle skutečnosti nebo loupež letadla

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Prosinec je za námi a je tady rok 2024. Netflix se rozhodl zahájit ho ve velkém. Divákům hned v lednu naservíruje svižný dokument, očekávaný filmový unikát Sněžné bratrstvo a strhující příběh inspirovaný skutečnou tragédií.

Kryptotunel (Bitconned)

Datum uvedení: 1. ledna

Svižný dokument režiséra Bryana Storkela nás provede vzestupem a pádem spoluzakladatele společnosti Centra Tech, který už v dětství snil o kariéře zločince. V roce 2017, uprostřed šílenství spojeného s bitcoinem, si přišli podvodníci na své. Když Raye Trapaniho oslovil jeho kamarád s nápadem na vytvoření debetní karty pro kryptoměny, neváhal a chopil se příležitosti. Zásluhou falešných profilů na LinkedIn, placené podpory ze stran celebrit a neukojitelné touze lidí po rychlém zbohatnutí si přišla společnost Centra Tech na miliony dolarů denně.

Sněžné bratrstvo (Society of the Snow)

Datum uvedení: 4. ledna

Filmový unikát v režii Juana Antonia Bayony rekonstruuje leteckou havárii, která se odehrála v Andách v roce 1972 a přiměla přeživší k extrémním činům, včetně kanibalismu. Aby režisér docílil co největší autentičnosti snímku, donutil herecké obsazení strávit v horách téměř čtyři měsíce a nechal je pod dohledem odborníků na výživu hladovět. Thriller, jenž uzavřel festival v Benátkách, je pozoruhodnou podívanou, kterou ovšem nezvládne každý divák.

Více se dozvíte zde.

Lekce truchlení (Good Grief)

Datum uvedení: 5. ledna

Marc v podání Dana Levyho žil spokojeně ve stínu svého manžela Olivera, jehož tvárnění se ujal Luke Evans. Oliver pro něj znamenal celý svět, takže když nečekaně zemřel, Marc se zhroutil. Zdrcující zkušenost ho s jeho nejlepšími přáteli zavedla do Paříže, kde ho čeká odhalení několika šílených pravd.

Více se dozvíte zde.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Fantastické zakončení roku: Diváky i kritiky nadchlo nové sci-fi k-drama Netflixu, které slaví úspěchy i ve sledovanosti

V letu (Lift)

Datum uvedení: 12. ledna

Oblíbený komik a herec Kevin Hart se v nadcházející novince představí jako mistr zloděj, který se řadí mezi naprostou špičku. Nicméně mu s jeho partou přátel hrozí vězení za několik trestných činů, s čímž mu hodlá pomoci jeho bývalá přítelkyně, která se přidala FBI. Předloží mu lákavou nabídku, kterou prostě nemůže odmítnout. Buď se svým loupežným týmem z letadla ukradne 500 milionů dolarů ve zlatě, jež míří k teroristické buňce, anebo se mohou všichni rozloučit se svobodou. Mistra zloděje nenapadne nic jiného, než 12 kilometrů nad zemí ukrást celé letadlo.

Více se dozvíte zde.

Maboroši: Továrna na iluze (Maboroshi)

Datum uvedení: 15. ledna

Animovaný film režisérky a scénáristky Mari Okada, jehož produkce se ujalo uznávané studio MAPPA, vstoupil v září do kin v Japonsku a nyní zamíří na Netflix. Příběh sleduje čtrnáctiletého Masamuneho, jenž se snaží s kamarády přežít v městečku, které po výbuchu továrny zamrzlo v čase.

Z popela (From the Ashes)

Datum uvedení: 18. ledna

Strhující příběh inspirovaný skutečnou tragickou událostí se odehrává v areálu dívčí školy, kde během zdánlivě běžného školního dne vypukne ve sklepě požár. Netrvá to dlouho a ve škole nastane chaos a zavládne panika, následkem které jsou studentky a učitelé postaveni před nepředstavitelnou volbu.

Více se dozvíte zde.

PSALI JSME TAKÉ: 20 nejsledovanějších filmů a seriálů Netflixu za rok 2023: Je mezi nimi akční hit, který si diváci okamžitě zamilovali, i drsňák Hemsworth

Fotka ze smínku Z popela.
Foto: Netflix

60 minut (Sixty Minutes)

Datum uvedení: 19. ledna

Akční biják pojednává o bojovníkovi MMA, který má pouhou hodinu na to, aby viděl svou dceru, jinak navždy přijde o opatrovnictví. Jedinou šancí, jak stihnout šibeniční limit, je vynechat zápas v ringu, čímž ovšem pořádně naštve nebezpečné lidi. Ti neváhají a proti bojovníkovi zakročí. Očekávat můžeme šílenou smršť akčních scén, ve kterých si přijdou na své i dámy.

Více se dozvíte zde.

Kuchyně (The Kitchen)

Datum uvedení: 19. ledna

Skutečná vize děsivé dystopické budoucnosti nás čeká v dramatu Kuchyně, které se promítalo během londýnského festivalu BFI a přítomné nadchlo. Drama se odehrává v roce 2040, v době, kdy jdou ceny domů neustále nahoru, sociální systém v podstatě přestal existovat a počítačová práce se postarala o nárůst počtu miliardářů. Chudí lidé jsou bohatými vytlačováni do provinčních provinčních slumů, jako je Kuchyně, ve které pobývá Izi. Bývalému zloději, jenž se zoufale snaží nekrást, se do cesty připlete jeho syn Benji, což vede k loupeži, která obrátí životy všech v Kuchyni naruby.

Více se dozvíte zde.

Vůle (WILL/WIL)

Datum uvedení: 31. ledna

Válečné drama bude sledovat příběh dvou mladých policistů, kteří se pohybují v nacisty okupovaných Antverpách během druhé světové války. Jednoho dne Wilfried a Lode dostanou za úkol podílet se na pronásledování Židů, přičemž nikdo neví, že tajně podporují odboj.

Válečné drama Vůle.
Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Netflixer

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.