Fantastické zakončení roku: Diváky i kritiky nadchlo nové sci-fi k-drama Netflixu, které slaví úspěchy i ve sledovanosti

Foto: Lim Hyo Sun/Netflix

Těsně před Vánoci na Netflix dorazilo několik novinek. Zatímco ta nejočekávanější, kterou je sci-fi epos Rebel Moon od Zacka Snydera u diváků a kritiků celkem dost pohořel, jihokorejské sci-fi drama Příšera ze starého Soulu (Gyeongseong Creature) naopak velmi zaujalo.

Jihokorejské seriály jsou na Netflixu celkem populární. A úspěch má i nové sci-fi drama Příšera ze starého Soulu od režiséra Jung Dong Yoona a scenáristky Kang Eun Kyung, jehož první polovina dorazila na Netflix 22: prosince.

Děj desetidílného seriálu se odehrává na počátku roku 1945, kdy byla Korea pod japonskou koloniální nadvládou, kterou ukončila 2. světová válka a svržení bomb na Hirošimu a Nagasaki. Hlavní hrdinové se setkávají s podivnými bytostmi zrozenými z chamtivosti a poté musí bojovat o přežití ve městě Gyeongseong, dnes známém jako Soul. Čeká je vražedný útok vojáků a nakonec je stopy zavedou do nemocnice plné zrůdných monster.

ČTĚTE TAKÉ: 20 NEJSLEDOVANĚJŠÍCH FILMŮ A SERIÁLŮ NETFLIXU ZA ROK 2023: JE MEZI NIMI AKČNÍ HIT, KTERÝ SI DIVÁCI OKAMŽITĚ ZAMILOVALI, I DRSŇÁK HEMSWORTH

Seriál Příšera ze starého Soulu je aktuálně na druhém místě v globální TOP 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu a v Česku jí patří třetí příčka. Na ČSFD má seriál (v době psaní článku) velice hezké hodnocení 80 % a na Kinoboxu pak 74 %. „Korejské seriály jsou velkým zpestřením. Je to něco jiného, než jsme byli zvyklí sledovat, a opravdu stojí za to je vyzkoušet. Příšera ze starého Soulu je vysokorozpočtová brutální retro love story a stojí za to ji vidět. Bonusem je i český dabing,“ píše zde jeden z diváků.

TAKÉ JSME PSALI: DOBRODRUŽNÉ SCI-FI PODLE ÚSPĚŠNÉ KNIHY ČESKÉHO AUTORA MÍŘÍ NA NETFLIX. ADAM SANDLER SE V PRVNÍ UPOUTÁVCE PŘEDSTAVUJE JAKO KOSMONAUT Z ČECH

Vojáci v maskách v seriálu Příšera ze starého Soulu
Foto: Netflix

Jihokorejský seriál zabodoval i u filmových kritiků. Na Rotten Tomatoes mu udělili 86 %. „Seriál je postaven na zoufalé japonské tyranii v Koreji na konci druhé světové války. Nemusí sice odpovídat sledovanosti Hry na oliheň, ale pro samotnou hodnotu zábavy ji seriál, který si zaslouží být monstrózním hitem, předčí,“ píše například Brian Lowry z CNN.

„Dobový kousek, záhada, hororový příběh a sci-fi. Příšera ze starého Soulu je fantastickým zakončením roku 2023…“ uvádí Kate Sánchez z But Why Tho? A Geek Community a Pierce Conran z South China Morning Post píše: „Jde o vzácný případ, kdy byly žánrové ambice streamovací éry úspěšně transplantovány do tradičního chlapecko-dívčího K-dramatu.“

Seriál Příšera ze starého Soulu je rozdělen na dvě části. První část na Netflix dorazila 22. prosince a druhou pak budou diváci moct sledovat od 5. ledna 2024. I s českým dabingem.

ČTĚTE TAKÉ: 10 ZAJÍMAVOSTÍ O SQUID GAME: Z ČEHO MĚLI HERCI ALERGII A KDO BY SE HRY KLIDNĚ ZÚČASTNIL?

Zdroje: Netflix, FlixPatrol, ČSFD, Kinobox, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Dušan Rezbárik

    Viděl jsem, dokoukal jsem a fakt za mě palec nahoru, byl jsem mile překvapen. Doporučuji