Líbila se vám Hra na oliheň? Tady je 7 dalších filmů a seriálů s podobnou tématikou

Foto: Noh Juhan / Netflix

Pokud patříte mezi ty, koho korejský seriál Hra na oliheň (Squid Game) bavil, máme pro vás doporučení na pár dalších seriálů a filmů s podobnou tématikou. Třeba vás některý z nich nadchne tak, jako právě nejsledovanější seriál Netflixu.

Alice in Borderland

Japonský originál Netflixu Alice in Borderland vyšel koncem roku 2020 a stejně jako Squid Game se soustředí na hry o přežití. Seriál je založen na stejnojmenné manze od Haro Aso. Děj vypráví o mladíkovi, který je posedlý hraním videoher a společně se dvěma kamarády se ocitne ve zvláštní verzi Tokia, kde všichni musí hrát nebezpečné hry o přežití. Seriál bude mít dokonce druhou sérii.

Čtěte dále: Netflix chystá pokračování Alice in Borderland. Bude plné napětí a nečekaných zvratů

Battle Royale

A máme tu další japonský kousek. Debut a jediný román japonského autora Koushuna Takami vyšel v roce 1999 a v roce 2000 podle něj byl natočen celovečerní film režírovaný Kinjim Fukasaku. A o co v tomto filmu vlastně jde? Na úsvitu nového tisíciletí došlo k celonárodnímu kolapsu. Při 15% nezaměstnanosti se bez práce ocitlo 10 milionů lidí. Na 800 tisíc studentů přestalo chodit do školy a prudce narostl počet drobných zločinů. Dospělí ztratili v mládež důvěru a začali se jí bát. To vyústilo ve školní reformu nového tisíciletí, tzv. zákon BR – Battle Royale.  O vítězství se během 3 dnů utká 42 studentů. Žádná pravidla… Vítěz může být jen jeden!

3%

Brazilský seriál, který můžeme najít na Netflixu, není doslova hrou na život a na smrt. Odehrává se v budoucnosti, kde elita národa obývá ostrovní ráj daleko od přeplněných slumů. Obyvatelé dostanou jednou za život šanci přidat se ke 3 % vyvolených a dostat se do tohoto ráje. Vybraní jedinci jsou společně podrobeni Procesu, který se skládá z mnoha úkolů a drsných her. Jen ti nejlepší se mohou dostat až na konec. Motivy a jednání postav jsou velmi podobné těm ve Squid Game. Brazilská produkce má celkem čtyři série, takže rozhodně je, na co se dívat.

Přečtěte si více: Jen 3 % lidí dostanou šanci na lepší život. Musí ale projít složitým a nelítostným Procesem

Hunger Games

Pokud mluvíme o filmech a seriálech, ve kterých se chudí lidé účastní nějaké hry na život a na smrt, nemůžeme rozhodne opomenout Hunger Games. V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru. Musí se pak spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů, bude muset v aréně, zatímco se v ní pere potřeba přežití s láskou k jednomu z chlapců, učinit ta nejtěžší rozhodnutí.

Úniková hra

Stejně jako ve Squid Game, i ve filmu Úniková hra (Escape Room) z roku 2019 můžeme vidět tajemné karetní pozvánky, šanci změnit svůj život a smrtící hry. Film sleduje šest cizinců, kteří dostanou pozvánku do hry. Zpočátku se domnívají, že se sešli kvůli podmanivé únikové hře. Záhy však odhalí zdrcující pravdu – že jsou jen pouhými pěšáky v sadistické hře na život a na smrt. Společně si klestí cestu od jedné děsivé scény ke druhé, zatímco nacházejí další stopy a řeší nejrůznější hádanky. Hráči velmi brzy zjistí, že jejich přežití možná závisí na těch nejtemnějších tajemstvích z minulosti. V roce 2021 vzniklo ještě pokračování filmu s názvem Úniková hra: Turnaj šampiónů.

Čtěte také: Nejlepší seriály, které měly premiéru v roce 2021: Od Lupina po Squid Game

Kostka

Úniková hra nepochybně čerpá inspiraci z tohoto kanadského filmu z roku 1997. Šest cizích lidí se nachází ve vězení budoucnosti, které tvoří nekonečná řada vzájemně propojených cel ve tvaru kostky. Psycholožka, policista, profesionální zloděj a dospělý autista netuší, kde jsou a jak se tam dostali. Ale brzy zjistí, že každý z nich má schopnosti, které jim mohou pomoci k úniku. Napětí však vyvolává konflikty a jejich společné úsilí začíná mít trhliny. Přežijí, jen když odloží stranou vzájemnou nevraživost a začnou spolupracovat.

Circle

Tenhle film není zrovna mistrovské dílo, ale na dlouhý zimní večer jako zábava postačí. Circle kombinuje prvky klasického sci-fi, thrillerů a psychologických hororů. Několik různých lidí, bez ohledu na věk, pohlaví, národnost, barvu pleti, povolání či zdravotní stav, se ocitá v tmavé místnosti, kde každý z nich stojí v malém červeném kruhu. Mezi kruhy z podlahy vychází zvláštní stroj, který vydává podivné zvuky a šlehá z něj elektrický proud. Koho zasáhne, ten zemře. Nikdo nechápe, proč a z jakých důvodů s nimi někdo hraje tuto podivnou a krutou hru. Systém je přitom ale docela jednoduchý.

Z výše zmíněných titulů najdete na Netflixu Alice in Borderland, 3%, Hunger Games a Circle. Poslední jmenovaný však pouze v angličtině.

Mohlo by vás tak zajímat: 10 zajímavostí o Squid Game: Z čeho měli herci alergii a kdo by se hry klidně zúčastnil?

Zdroje: Netflix, HBO, Teen Vogue, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.