Herci 4 měsíce mrzli v horách a hladověli. Natáčení katastrofického thrilleru podle skutečnosti bylo opravdu kruté

Eva Lenská
Foto: Enzo Vogrincic, Quim Vives/Netflix

Filmy natočené podle skutečnosti bývají někdy až mrazivě upřímné. Divák má pocit, že zažívá všechny útrapy spolu s hrdiny. Tak to nejspíš bude i u katastrofického thrilleru Sněžné bratrstvo (Society of the Snow, La sociedad de la nieve), který uzavřel filmový festival v Benátkách. Uruguayský herec Enzo Vogrincic prozradil, jak náročné bylo natáčení v Andách a ve Španělsku. Herci si totiž celý příběh skutečně protrpěli.

Katastrofický snímek Sněžné bratrstvo mapuje příběh 45 lidí, kteří 13. října 1972 nastoupili na palubu letu 571 a mířili z Uruguaye do Chile. Bohužel tam nedoletěli, neboť došlo ke katastrofě. Letadlo se zřítilo k zemi, 12 osob okamžitě zahynulo a zbytek lidí uvízl v Andách. Přeživší se upínali k víře, že pomoc přijde, ale žádná nepřišla. Po týdnech hladovění, byli nuceni udělat něco nemyslitelného, tedy jíst maso těch, kteří zemřeli. V nehostinné andské pustině museli strávit 72 dní. Nakonec je objevil místní pastevec, který přivolal pomoc. Celkem při této letecké havárii přišlo o život 29 osob, přežilo pouhých 16.

ČTĚTE TAKÉ: Nejlepší válečný seriál všech dob míří na Netflix: 10 zajímavostí o hitu, který trumfl i vojína Ryana a na ČSFD má 94 %

Španělský režisér J.A. Bayona chtěl snímek natočit co nejautentičtěji, takže nechal herce prožít zážitky přeživších a donutil je strávit v horách téměř čtyři měsíce. Krátkou dobu v Andách, ve výšce kolem 20 000 metrů, a většinu zbývajícího času v pohoří Sierra Nevada ve Španělsku, ve výšce kolem 11 000 metrů. Za pomoci odborníků na výživu nechal herce hladovět, aby dokonale vykreslil pozvolný rozklad celé skupiny.

Vogrincic, který ztvárnil Numa Turcattiho, morálního a duchovního tahouna týmu, vážil na začátku natáčení zhruba 70 kg, ovšem na konci mu číslo na váze ukázalo jen 46 kg. „Byl to velmi postupný proces, byli jsme pod dohledem,“ uvedl. „Ale mě i ostatní herce to začalo bavit. Po natáčení jsme se vraceli tam, kde jsme bydleli, a šli jsme si zaběhat nebo do posilovny. Šlo nám o to, kdo zhubne nejvíc.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úspěšný a vysoce hodnocený thriller Netflixu o izraelském komandu nečekaně dostane pátou řadu

Foto: Netflix

„Pobývali jsme v horách 124 dní. Byla nám zima a měli jsme neustále hlad. Ale právě to v nás vyvolávalo pocity, které jsme potřebovali cítit, abychom dokázali zahrát to, co se skutečně stalo. Když jsme byli v Andách, byla taková zima, že nám zamrzla voda ve stanu. Ale bylo neuvěřitelné stát přímo na místě, kde tenkrát stáli ti lidé, a opravdu cítit, že není úniku,“ pokračoval.

Nejtrýznivějším momentem celého filmu je chvíle, kdy přeživší, kteří se choulí v teple uvnitř trupu havarovaného letadla, zavalí lavina, která je pohřbí zaživa. Vogrincic přiznal, že tuto scénu natáčeli dva týdny. Všechno oblečení měli mokré a před každým záběrem museli mít obličeje plné sněhu. On sám to odskákal horečkou a zápalem plic. Odmítl však jít do hotelu, chtěl ze své nemoci, zarudlých očí a opuchlého obličeje vytěžit maximum. „Teď, když ty scény vidím zpětně, mám je rád. Přál bych si, abych byl nemocný celou dobu,“ zhodnotil to na závěr.

Datum premiéry Sněžného bratrstva na Netflixu zatím ještě neznáme, ale už nyní je jisté, že půjde o snímek, který nás svou opravdovostí doslova dostane.

Zdroj: Netflix, Deadline, The Hollywood Reporter

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.