Příběh, na který jen tak nezapomenete: Mrazivý thriller Netflixu ukáže skutečnou tragédii, při které zbytečně při požáru zemřelo 15 studentek

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix se řítí strhující dramatický thriller, jenž nás zavede do srdce dívčí školy, ve které se vyžaduje naprostá poslušnost. Snímek Z popela (From the Ashes), jehož tvůrci se inspirovali skutečnou tragickou událostí, slibuje poutavý příběh, který bude v divácích ještě dlouho rezonovat.

Netflix začal konečně zveřejňovat informace o své nadcházející novince Z popela, která divákům slibuje emotivní zážitek. Strhující směsice skrytých pravd a nezdolné síly je inspirovaná skutečnou tragédií, která se odehrála v dívčí škole v Mekce v Saúdské Arábii března 2002.

Ve filmu bude zachycen průběh obyčejného dne ve škole, kde se od žákyň vyžaduje naprostá poslušnost, jinak následuje tvrdý trest. Když v suterénu školy vypukne požár, den se zvrtne v nepředstavitelnou tragédii. Netrvá dlouho, vypukne panika a zavládne chaos, jehož následkem jsou žákyně a učitelky postaveny před děsivou volbu. Všechny se poté budou muset potýkat s následkem svého rozhodnutí a vědomím, že požár nejspíše nevypukl náhodou, ale lidským přičiněním.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Apokalyptický thriller Nech svět světem je podle režiséra odstrašujícím příběhem a má být varováním

Film nejenom zachytí průběh tragédie, při které v roce 2002 zemřelo 15 mladých dívek a více než 50 bylo zraněno, ale i kulturní rozdíly mezi Evropou a Saudskou Arábií. K většině úmrtí došlo, když se zhroutilo schodiště, po kterém dávky prchaly z budovy. Obytná budova byla přeplněná 800 studentkami. Kromě toho zřejmě podle dostupných informací postrádala náležitou bezpečnostní infrastrukturu a vybavení, jako jsou požární schody a alarmy. Podle Arab News navíc příslušníci náboženské policie zabránili důstojníkům Civilní obrany ve vstupu a studentkám v útěku z budovy, protože dívky nebyly řádně zakryté abájemi nebo šátky.

Snímek Z popela natočil režisér Khaled Fahed, který kromě jiného stojí za mini sérií Haneen, jež na IMDb dosahuje krásného hodnocení 9,4 z 10 bodů. Nadcházející novinka se může pochlubit hvězdným obsazením, v němž zaznívají jména jako jsou Shaima AlTayeb, Khairyeh Abu Laban, Adwa Fahad, Darin AlBayed a Aesha AlRefai.

Thriller Z popela, který zanechá nesmazatelnou stopu na poli saúdské kinematografie, vstoupí na Netflix 18. ledna.

PSALI JSME TAKÉ: Ohromující vize budoucnosti, která je znepokojivě blízko naší současnosti. První recenze nového sci-fi Netflixu nešetří chválou


Zdroje: About.Netflix, Where is the Buzz, Saudi Gazette, IMDb, Wikipedia, Arab News

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.