Když je pravda tím, čemu jste se celý život vyhýbali: Herec po smrti babičky natočil film o pravdě, které se všichni bojíme

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix se řítí komediální drama Lekce truchlení (Good Grief), ve kterém se bude obyčejný muž sžírat steskem po zesnulé osobě. Jeho tvůrce, čtyřnásobný držitel ocenění Emmy, doufá, že film, který mu pomohl vyrovnat se s vlastním zármutkem, poslouží i dalším lidem.

Dana Levyho, jenž jako David Rose zářil v sitcomu Městečko Schitt’s Creek, který na Kinoboxu dosahuje hodně slušného hodnocení 78 %, už začátkem ledna čeká režisérský debut s celovečerním filmem Lekce truchlení. Nejenom, že tento tvůrce snímek o muži, který truchlí nad náhlou smrtí manžela, režíroval, ale rovněž napsal jeho scénář, postaral se o produkci a ještě si v něm zahrál hlavní roli.

Lekce truchlení pro Levyho znamená významný obrat v kariéře. Sitcom Městečko Schitt’s Creek, na jehož vzniku se podílel a hrál v něm po boku svého otce a sestry, byl veskrze komediální. Nadcházející film se ale bude ubírat mnohem dramatičtější cestou. „Spousta lidí si myslí, že jsem komik, ale nejsem,“ uvedl Levy v rozhovoru pro Tudum. „Vždy jsem byl trochu více citlivější, než si lidé uvědomují. Musel jsem se smířit s touhle smýšlenou osobou, Davidem Rosem, o kterém si všichni myslí, že jsem to já,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Drsné kriminální drama vycházející ze skutečného příběhu míří na Netflix. Po jeho zhlédnutí se vám bude otevírat kudla v kapse

Daniel Levy a Luke Evans ve snímku Lekce truchlení.
Foto: Netflix

O čem Lekce truchlení bude? Marc (Dan Levy) žil spokojeně ve stínu svého manžela Olivera (Luke Evans), který byl pro něj vším. Když však Oliver nečekaně zemře, Marcův svět se zhroutí. Společně s nejlepšími přáteli Sophií (Ruth Negga) a Thomasem (Himesh Patel) ho tato zdrcující zkušenost zavede do Paříže. Během výletu ho čeká odhalení několika těžko stravitelných pravd, kterým každý z nich musí čelit.

Dle zveřejněného traileru můžeme vidět, že se Marc obtížně smiřuje s novou realitou a i po roce pociťuje přítomnost svého zesnulého manžela. V období zármutku jsou mu oporou jeho dva nejbližší přátelé, které vezme na výlet do Paříže, kde jim prozradí, že se Oliver s někým vídal. Navíc to vypadá, že mu během pařížského dobrodružství vstoupí do cesty někdo nový.

PSALI JSME TAKÉ: Futuristické dystopické drama ohromilo filmové kritiky a teď míří na Netflix. Je těžké z toho nebýt nadšený, zaznívá v recenzích

„Lekce truchlení je varovný příběh o přátelství a ztrátě. O tom všem nepořádku, který přichází s tím, když je pravda něčím, čemu jste se většinu života vyhýbali,“ sdělil.

Levyho napadlo natočit tento snímek poté, co mu zemřela babička. „Na sklonku pandemie jsem ztratil babičku. Byl jsem ve velmi zvláštním rozpoložení, protože jsem cítil tíhu a hluboký pocit tragédie, kterou covid-19 způsobil nám všem. Zároveň jsem se snažil uctít odchod člověka, který pro mě tolik znamenal,“ řekl režisér pro Entertainment Weekly. Doplnil, že Lekce truchlení rozhodně není romantickou komedií, ale spíše komediální drama.

Komediální drama Lekce truchlení vstoupí na Netflix 5. ledna.


Zdroje: Tudum, Entertainment Weekly, People, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 78 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.