Kandidát na Oscara a film, z kterého vám nebude dobře od žaludku, má novou mrazivou upoutávku. Sněžné bratrstvo míří na Netflix

Foto: Quim Vives/Netflix © 2022

Filmový skvost v režii Juana Antonia Bayony vypráví jeden z nejpozoruhodnějších příběhů 20. století. Sněžné bratrstvo (Society of the Snow) bude v roce 2024 reprezentovat Španělsko v soutěži o ceny Oscar. Do kin přijde v prosinci a na Netflix hned vzápětí.

Festival v Benátkách letos uzavřel snímek od Netflixu Sněžné bratrstvo režiséra  Juana Antonia Bayony, který je rekonstrukcí letecké havárie, jež se stala v Andách v roce 1972 a donutila přeživší přijmout extrémní opatření, včetně kanibalismu. Právě díky tomu si tato událost tehdy získala mezinárodní pozornost.

Film byl natočen v andaluském Sierra Nevada, nejvyšším pohoří pevninského Španělska, s 300členným štábem. Režisér J.A. Bayona chtěl snímek natočit co nejautentičtěji, takže nechal herce prožít zážitky přeživších a donutil je strávit v horách téměř čtyři měsíce. Za pomoci odborníků na výživu museli herci hladovět, aby dokonale vykreslili pozvolný rozklad celé skupiny.

ČTĚTE TAKÉ: Ideální společník na movie night? Samsung představil nový projektor The Freestyle

Netflix k filmu, který bude v roce 2024 reprezentovat Španělsko na Oscarech, vydal druhou upoutávku, z které jde mráz po zádech. Není v ní nic jiného, než samotný začátek všeho – tedy ukázka z letecké havárie, která ale zdaleka nebyla tím nejhorším, co museli pasažéři nakonec absolvovat.

ČTĚTE TAKÉ: 7 nejlepších filmů a seriálů, které v září vyšly na Netflixu: Od thrilleru, který rozhodně není pro slabší povahy, po dojemné drama

Film měl letos premiéru na filmovém festivalu v Benátkách a už po ní internet zaplavily první recenze. „Sněžné bratrstvo nás oslňuje v mnoha ohledech. Všechno je stejně věrohodné jako zničující. A klaustrofobické,“ píše v recenzi pro španělský server El Pais Tommaso Koch. Pete Hammond z amerického Deadlineu thriller popisuje jako duchovní cestu na mnoha úrovních, zaměřenou na lidskou vůli překonat nejhorší okolnosti.

Podle hodnocení filmovích kritiků půjde o opravdu pozoruhodnou podívanou, která však není pro každého. Už jednou byl ostatně tento snímek zfilmován. V roce 1993 Frank Marshall natočil film Přežít (Alive) a každému, kdo jej viděl, jistě do dnes zůstává v živé paměti (78 % na ČSFD). Podle prvních diváků, kteří film zhlédli na festivalu v Benátkách, je film od Netflixu stejně dobrý a skvěle natočené akční scény ho posouvají ještě o úroveň níže.

Na Rotten Tomates má zatím Sněžné bratrstvo od filmových kritiků 92% hodnocení.

Ohodnotit film budete moct sami od 4. ledna, kdy dorazí na Netflix.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Emocionálně to nejsilnější, co jsem kdy viděl, hodnotí diváci seriál, který se řítí na Netflix. Na Emmy posbíral 53 nominací

Muži mávající na nebe ve filmu Sněžné bratrstvo.
Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Deadline, El Pais, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.