Městečko South Park pobuřuje společnost již více než dvacet let

Eva Pospíchalová
foto: Netflix

Na Netflixu můžeme nahlédnout do života legendární partičky čtyř chlapců a jejich bláznivých dobrodružství plných sprostých a urážlivých vtipů.

Kdo by neznal asi nejkontroverznější město v historii? South Park, společně možná se Springfieldem, je oblastí, kterou by chtěl každý nejen teenager aspoň jednou v životě navštívit.

Tvůrci Trey Parker a Matt Stone (kteří i dabují většinu postav) v roce 1997 začali s pravidelnou produkcí sitkomu South Park, a to po úspěchu dvou jejich krátkých filmů. Od té doby bylo produkováno více než tři sta epizod a seriál se těší velkému úspěchu po celém světě (kromě zemí, kde je zakázán, např. v Čínské lidové republice).

Každá epizoda je pro rychlou a jednoduchou animaci zhotovena přibližně za týden, což umožňuje rychle reagovat na aktuální sociální či politické dění. South Park tedy využívá toho, že může rychle zlehčit jakoukoliv situaci, díky čemuž byl také středem mnoha a mnoha kontroverzí. Protestovali naštvaní rodiče, křesťané, muslimové, židé, Afroameričané, Kanaďané, konzervativci, no prostě neexistuje skupina lidí (především pak menšina), která by nebyla terčem posměchu. Tvůrci seriálu, ale paradoxně používají nekorektní sprostý humor jako odraz reálné americké společnosti.

O co vlastně v sitkomu jde a kdo jsou hlavní postavy? I když se jedná o animovaný počin cílený hlavně na ty nejotrlejší dospělé, příběh sleduje čtveřici oprsklých žáků základní školy: Stana, Kyla, Cartmana a Kennyho, který zemře skoro v každé epizodě. Parta chlapců žije v malém, nudném, fiktivním městečku v americkém státě Colorado a každý díl popisuje různá jejich dobrodružství, která parodují západní kulturu, média, aktuální události a více. Nejoblíbenější jsou samozřejmě tabuizovaná témata: násilí, sex, smrt, náboženství, potraty, rasismus, homofobie a mnoho dalších.

V seriálu se také objevily známé tváře jako Angelina Jolie, Kanye West, Justin Bieber, Leonardo DiCaprio, Paris Hilton, Ježíš, ale také třeba Adolf Hitler, Donald Trump nebo Saddam Hussein. Ne všichni ale byli se svým karikaturním provedením spokojeni. Sami sebe naopak s radostí ztvárnili například Ozzy Osbourne, Pewdiepie a Elon Musk. Kromě toho také populární herec George Clooney namluvil (naštěkal) Cartmanova psa a zpěvačka Sia dabovala svoji kolegyni z hudebního průmyslu, Lorde.

Nyní již kultovní seriál se také vysílal na českých obrazovkách, a tak jsme měli možnost vychutnat si i u nás populární hlášky malých chlapců, mluvících jako zedníci jako např. „Se*u na vás, jdu domu!” a nebo „Zabili Kennyho, parchanti!”. Sledování z videokazet schovanými před rodiči již odzvonilo, nyní můžeme zhlédnout šest sérií i na Netflixu.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.