Takhle nějak by klidně mohla vypadat třetí světová. Diváci hodnotí apokalyptický nervák, který ovládl Netflix po celém světě

Foto: Netflix

Na Netflix minulý týden dorazil očekávaný apokalyptický thriller Nech svět světem (Leave the World Behind), ve kterém se hlavních rolí zhostili Ethan Hawke nebo hvězda Petty Woman Julia Roberts. Film se okamžitě dostal do čela žebříčku sledovanosti.

Režisér a scenárista Sam Esmail pro Netflix natočil apokalyptický snímek Nech svět světem, ve kterém se od neškodného dovádění v bazénu postupně život hlavních postav změní na boj o život v bortícím se světě.

Amanda (Julia Roberts) a její manžel Clay (Ethan Hawke) si na víkend pronajmou odlehlý luxusní dům, kam vyrazí i se svými dětmi Archiem (Charlie Evans) a Rose (Farrah Mackenzie). Jejich na první pohled idylická dovolená je však brzy narušena, když v noci dorazí dva cizinci.

G. H. (Mahershala Ali) a jeho dcera Ruth (Myha’la) jim přinesou zprávou o záhadném kybernetickém útoku a hledají útočiště v domě, o němž tvrdí, že je jejich. Obě rodiny počítají s hrozící katastrofou, která je každou minutou děsivější a nutí je přijmout všechny hrůzy, které jim hroutící se svět nabízí. Jejich budoucnost je nejistá a uniknout je nemožné.

ČTĚTE TAKÉ: 10 ZAJÍMAVOSTÍ O FILMU K ZEMI HLEĎ! TELEFONNÍ ČÍSLO NA EROTICKOU LINKU NEBO NAHOTA MERYL STREEP

Thriller Nech svět světem se na Netflixu dostal na první místo TOP 10 nejsledovanějších filmů u nás i v zahraničí. Na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes má rozporuplné hodnocení. Filmoví kritici mu udělili 75 %, divácké ale po víkendu kleslo na pouhých 38 a považují snímek za nudný, hloupý a za ztrátu času.

To diváci na česko-slovenském ČSFD jsou v hodnocení mírnější. Tam si zatím thriller Nech svět světem vysloužil 68 % a celkem dost nadšených recenzí.

„Postapokalyptický film ukotvený na hranici mezi vážným dramatem a satirou, která má převážně sociální rozměr. Napětí vytvářené hlavně prací s ruchy a hudbou, později i znepokojivými až surreálně vyznívajícími výjevy. Řekl bych, že se snímku podařilo celkem věrně zachytit atmosféru současných Spojených států, fatálně rozdělené společnosti, zjitřené mezinárodní situace, války visící ve vzduchu, nejednoznačnosti a nepřehlednosti složitého světa i tohoto problematického období… skvěle zakonzervovaný Zeitgeist… Takhle nějak by klidně mohla vypadat třetí světová…“uvádí v recenzi jeden z hodnotících.

„Takhle jsem doufal, že se mi bude líbit Don’t look up!, ale nelíbilo. Ani zdaleka. Nech svět světem je mnohem tajemnější, chytřejší, zábavnější, lépe natočený i napsaný film, který vlastně přesně vystihuje mé pocity ze současného světa,“ píše další.

TAKÉ JSME PSALI: EMOCIONÁLNÍ HORSKÁ DRÁHA PLNÁ ZVRATŮ. DALŠÍ KRIMI THRILLER HARLANA COBENA MÍŘÍ NA NETFLIX A NEDÁ VÁM SPÁT DO POSLEDNÍHO DÍLU

Nech svět světem. Jelen stojící uprostřed silnice.
Foto: Netflix

„Miluju tyhle filmy bruslící na hraně mezi satirou a vážně pojatým dramatem, tenhle navíc doplňuje ještě famózní kamera, což z jinak poměrně slow-burn zážitku dělalo místy nečekaný vizuální spektákl,“ píše další a jiný zase hodnotí slovy: „Nejvíc mě dostalo uvědomění, že až přijde krize, Apple Pay a sójové latte budou mít proti brokovnici v rukou vidláka s ošuntělou kšiltovkou nulovou hodnotu a my, vzhlížející shůry, budeme muset z toho koně rychle sesednout.“

„Esmail servíruje pomalý nervák bez jednoduchých odpovědí. Leckoho to naštve, ale mě se tyhle otázky vršící příběhy vždycky zamlouvaly. Satirickou patinou olezlé depresivní drama. Třífázový útok je hodně zajímavé téma. Člověk by malém řekl, že Evropa vplouvá do první fáze, tak hodně štěstí,“ píše ve své recenzi další uživatel ČSFD, který dobře kápl na to, že mnoho lidí dává špatné hodnocení právě kvůli spoustě nezodpovězeným otázkám.

Nech svět světem je zkrátka tím druhem filmu, který se lidem buď hodně líbí, nebo hodně nelíbí. Někteří dokáží ocenit naschvál nezodpovězené otázky, které dávají divákům prostor pro vlastní fantazii, sarkasmus i skvěle promyšlený pohled na dění v dnešním světě a možné tragikonce, které nás mohou čekat. Jiní jsou zase zvyklí na úplně jiný druh filmu, rychlejší a možná i snazší na pochopení, u kterého se dá místy více vypnout.

ČTĚTE TAKÉ: KMOTRA BRZY OVLÁDNE NETFLIX. V DRAMATU OD TVŮRCŮ NARCOS PODLE SKUTEČNÝCH UDÁLOSTÍ SE SOFÍA VERGARA STANE KRÁLOVNOU KOKAINU

Zdroje: Netflix, Rotten Tomatoes, ČSFD, FlixParol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.