Bylo bolestivé ho sledovat. Nové akční sci-fi boduje na Netflixu, ale podle diváků je spíše ostudou tohoto žánru

Michaela Pašková
Foto: Ana Carballosa/Netflix

Vypadá to, že Netflixu se letos ve sci-fi žánru opravdu nedaří. Po očekávaném zklamání v podobě druhého dílu Rebel Moon nyní přichází na řadu Atlas, film, v němž hlavní roli hraje Jennifer Lopez. Novinku, která si ihned po svém uvedení od kritiků vysloužila pouhých 8 %, diváci přirovnávají ke špatnému céčku.

V akční sci-fi novince Atlas Jennifer Lopez ztvárňuje datovou analytičku pronásledující odpadlického robota, který chce vymýtit lidstvo. Aby ho dopadla, musí spoléhat na Smithe, program sídlící v robotickém obleku.

Jejímu předchozímu filmu Matka se na Netflixu velmi dařilo, přičemž se mu i přes nepřízeň kritiků podařilo probojovat do TOP 10 nejsledovanějších filmů všech dob tohoto streamera. Není tedy divu, že Netflix vkládá do novinky velké naděje. Je však otázkou, jestli se sci-fi snímku podaří zopakovat úspěch zmiňovaného akčního thrilleru.

Na Rotten Tomatoes Atlas v hodnocení od kritiků startoval s pouhými 8 %, kdy se mu vlivem rostoucího počtu recenzí podařilo v době psaní tohoto článku vyšplhat na 17 %. S tak nízkým hodnocením se sci-fi novinka Jennifer Lopez zařazuje k jejím špatně hodnoceným snímkům jako jsou třeba Vlak plný peněz, Jack a Kluk od vedle, přičemž jim všem kraluje Láska s rizikem s pouhopouhými 6 %.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: JENNIFER LOPEZ DORAZILA NA PREMIÉRU FILMU ATLAS S NEBEZPEČNĚ ODHALENOU HRUDÍ. ODVÁŽNÉ ŠATY MĚLA JAKO NEGLIŽÉ ZÁMECKÉ PANIČKY

Atlas
Foto: Netflix

„I když Atlas nepřekoná nejlepší filmovou topku J.Lo, rozhodně je zajímavější než spousta její romanticko-komediální tvorby,“ uvádí jeden z kritiků. Další dodává, že film často působí jako promarněná příležitost, kterou brzdí pomalé tempo.

Přestože diváci se svými 54 % tak přísní nebyli, jejich hodnocení nezní zrovna přívětivě. „Jennifer Lopez je bohužel v každém filmu, ve kterém hraje, stejná. Film měl potenciál, ale rychle ho ztratil. Zklamání, doufejme, že nebude pokračování,” píše jeden z nich, přičemž další uvádí, že pro něj bylo bolestivé film sledovat. „Na tomto světě máte vymezený čas. Stravte ho jinde.” Podle některých jde dokonce o ostudu sci-fi žánru.

V Česku se v době psaní tohoto článku Atlas pohyboval na 2. místě v TOP 10, což je důkazem toho, že diváci na jméno Jennifer Lopez zkrátka slyší. Pokud bychom se podívali na hodnocení na Česko-Slovenské filmové databázi, viděli bychom 55 %. V moři negativních recenzí se pouze sem tam mihne taková, podle které bychom mohli říci, že se divákovi film líbil.

Atlas
Foto: Netflix

Tady je příklad jedné z lepších recenzí. „Opět půjdu proti proudu, ale mně se to líbilo. Není to žádné velké dílo, ze kterého bych si sedla na zadek, ale nečekala jsem od toho nic a ve finále jsem se pobavila. Má to příběh, vizuálně je akce sem tam krapet chaos, ale po chvíli se divák zorientuje. Možná už se na tenhle film nikdy znovu nepodívám, ale subjektivně ho hodnotím bezprostředně po zhlédnutí a nestydím se mu dát slabší čtyři hvězdy.”

Nejenže si diváci stěžují na špatný scénář, snímek označují za céčko, tak Jennifer Lopez pomalu posílají do hereckého důchodu. „K J.Lo cítím jen hlubokou, upřímnou nenávist.” „Par dlouhých let jsem tu nic nenapsal. Tak to už neplatí. Nebylo to špatný, ale… ona mi tam úplně strašně moc vadila hlavní role. A to jak scenáristicky, tak obsazením. To nešlo. Ne, fakt ne. Prosím, už ne.” „Naprosto otřesný. Proč J.Lo nikdo neporadil, aby se na to hraní vybodla, když to neumí? Jinak děsná slátanina s rádoby morálním přesahem. Dopadlo to jako všechny blbárny financovaný z Číny.”

PSALI JSME TAKÉ: 10 NEJLEPŠÍCH THRILLERŮ NA NETFLIXU: VÉVODÍ JIM KOUSEK, KTERÉMU ČEŠI UDĚLILI 95% HODNOCENÍ

Alix Blackburn z tom´s guide si myslí, že se v dnešní době berou filmy až moc vážně a kritici zkoumají každičký detail. „Jako součást publika máme film prostě přijmout a užít si ho jako nenáročný divák. Proto si myslím, že byste měli dát Atlas šanci, zejména pokud máte rádi dramatické akční scény a líbily se vám filmy jako Terminátor nebo Pacific Rim.”

Dvě hvězdičky z pěti filmu udělil Benjamin Lee z The Guardian, který scény, v nichž se J.Lo sbližuje se Smithem, označil za obzvláště trapně příšerné. „Po vizuální stránce pochopíte, kam se poděl údajný rozpočet 100 milionů dolarů (jedná se o dosud největší film Netflixu s ženskou tváří). Jsou tam některé velkolepé, ale nepřehledně sestříhané akční scény.”


Zdroje: Rotten Tomatoes, ČSFD, ScreenRant, tom´s guide, The Guardian

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.