Nový film Jennifer Lopez boří žebříčky sledovanosti a zapisuje se mezi historicky nejsledovanější na Netflixu

Michaela Pašková
Foto: Ana Carballosa/Netflix

Je to oficiální. Akční thriller MATKA (The Mother), ve kterém si Jennifer Lopez zahrála atentátníci chránící svou dceru, se zařadil mezi TOP 10 nejsledovanějších filmů Netflixu všech dob. Herečka a popová diva si tak připsala další úspěch.

Ještě než se akční thriller MATKA dočkal své premiéry, vzbuzoval pozornost. Postarala se o to překrásná Jennifer Lopez, která patří mezi velmi populární celebrity. Je nejenom oblíbená u starší generace, která miluje její romantické snímky, ale dokáže rovněž zaujmout Gen Z a to jak víme, je mnohdy dosti obtížné. Před svým uvedením na Den matek měl tak film MATKA zajištěný přinejmenším slušný streamovací úspěch.

Tvůrci akčního thrilleru zřejmě ale nepočítali s tím, že bude tak obrovský. Za týden od 29. května do 4. června si thriller připsal dalších 16,48 milionu zhlédnutých hodin, čímž se stal nejsledovanějším filmem na Netflixu již čtvrtý týden v řadě. S celkovým počtem 229,30 milionu zhlédnutých hodin je nyní na 8. místě v žebříčku TOP 10 anglicky mluvených filmů. Thrilleru MATKA se tak podařilo nahradit americký romantický snímek Zranitelné srdce (Purple Hearts) a zcela ze seznamu vyšoupnout na Oscara nominovaný kriminální film Ir (The Irisham), za jehož vznikem stojí uznávaný Martin Scorsese.

Navíc má snímek pořád čas na to, aby se v žebříčku nejoblíbenějších filmů na Netflixu posunul ještě výše. Jeho 28denní lhůta, během které se od premiéry měří sledovanost, končí až 11. června. Jeho dva nejbližší soupeři by se měli mít teď na pozoru. Akční thriller Vyproštění (Extraction), který se za pár dní dočká svého pokračování, má na kontě 231,3 milionu zhlédnutých hodin. O chlup lépe je na to se svými 232,2 miliony zhlédnutých hodin akční sci-fi snímek Projekt Adam (The Adam Project).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 8 novinek, které stojí za to v květnu sledovat na Netflixu: Pokračování nejlepšího sci-fi, Zaklínač nebo akčňák natočený v Česku

Nicméně ze strany kritiků se akční snímek MATKA dočkal spíše smíšených reakcí. Na Rotten Tomatoes si od nich vysloužil pouhých 43 % a to je vzhledem k obrovské sledovanosti zatraceně málo. Diváci ovšem se svými 64 % tak přísní nebyli. Ale za to české a slovenské publikum to vidí podobně jako kritici z mezinárodní platformy. Na Česko-Slovenské filmové databázi snímek v hodnocení dosahuje průměrných 49 % a recenze jsou ve velké míře špatné.

„Klasický netflixovský akční prefabrikát, kterému by se ještě dala odpustit absence originality, ovšem už mu nelze odpustit, že vlastně není moc zábavný a i když je tu celkem dost akce je to bohužel většinu času dost nuda. Korunu tomu nasazuje JLo v hlavní roli, která je sice krásná, ovšem jako mašina na zabíjení/odstřelovačka dost málo uvěřitelná…40% ,“ uvedl jeden z hodnotících ve své recenzi na ČSFD a druhý pokračoval v podobném duchu: „Stárnoucí Lopez si hraje na zabijáckou mašinu, kdyby spíš kurtizánu tak bych jí to věřil ale maniakálního zabijáckého příslušníka-veterána speciálních sil Delta nebo Navy či co to teda ne. Kdyby ji hrála jiná herečka tak by byl výsledek rozhodně lepší, jinak scénář je OK.“

PSALI JSME: 5 skvělých akčních filmů, které si hned teď můžete pustit na Netflixu

Ačkoli se MATKA zřejmě nedočká žádných významných ocenění, osvědčená zápletka a napínavý děj dodávají snímku vysokou míru dosažitelnosti. Vzhledem k tak obrovskému úspěchu si momentálně Jennifer Loper a Netflix kladou otázku, jestli by nebylo dobré udělat z filmu franšízu. Pokračování by se s největší pravděpodobností zaměřovalo na dceru Zoe, kterou ztvárnila Lucy Paez.


Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, SCREEN RANT, DEADLINE

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.