Nejemocionálnější seriál všech dob už je na Netflixu. Jeho finále diváci považují za jedno z nejlepších, co kdy viděli

Michaela Pašková
Foto: Home Box Office (HBO)

Všech pět řad morbidního hitu Odpočívej v pokoji (Six Feet Under), za jehož vznikem stojí geniální režisér Alan Ball, je konečně přístupných ke zhlédnutí na Netflixu. Před začátkem sledování si připravte kapesníky a nutnou dávku sarkasmu, protože ho budete potřebovat.

Zásluhou licenční dohody na tituly HBO, kterou s Netflixem vyjednala společnost Warner Bros. Discovery, můžeme chladné večery trávit sledováním černé komedie Odpočívej v pokoji. Seriál, jenž se vysílal v letech 2001 až 2005, pojednává o rodině Fisherorých, která je nucena po smrti svého patriarchy vést pohřební ústav v Los Angeles. Vzhledem k tomu, že se děj rodinného dramatu točí převážně okolo pohřebního ústavu, zřejmě nikoho nepřekvapí, že jednotlivé díly začínají úmrtími.

Nápad tvůrce Alana Balla zasadit rodinné drama do prostředí pohřebního ústavu byl neotřelý hned z několika důvodů, z nichž nejzásadnějším byla neustálá přítomnost smrti v životech jednotlivých postav. Smrtelnost se v seriálu neobjevuje jako potrava pro záhady nebo prostředek k umocnění identity antihrdiny, ale jako prostý životní fakt.

První řada seriálu byla odvysílána před 11. zářím 2001. Dnem, který Americe připomněl nepředvídatelnost života. Herečka Rachel Griffiths v rozhovoru pro Salon přiznala, že tehdy za ní přicházelo mnoho lidí a říkávalo jí, že začali seriál sledovat. Lidé ztráceli smysl pro zranitelnost a mylně se domnívali, že mají vše pod kontrolou. Režisér jim pomocí seriálu skvělým způsobem ukazoval, že tomu tak opravdu není. A to byl dle herečky jeden z důvodů, proč černá komedie Odpočívej v pokoji v divácích ve spojitosti s 11. zářím tolik rezonovala.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 8 NEJLEPŠÍCH FILMŮ A SERIÁLŮ, KTERÉ V ŘÍJNU VYŠLY NA NETFLIXU: ZÁHADNÉ CESTOVÁNÍ ČASEM, OD KTERÉHO SE JEN TĚŽKO ODPOUTÁTE, NEBO HOROROVÁ LAHŮDKA

Plakát k HBO hitu Odpočívej v pokoji.
Foto: Home Box Office (HBO)

Finále Odpočívej v pokoji je dodnes považováno za jedno z nejlepších všech dob. Je také jedním z důvodu, proč se lidé k seriálu tak rádi vracejí. Nejednoho diváka rozplakalo, přičemž i samotný tvůrce v rozhovoru pro Collider přiznal, že uronil pár slz.

„Jeden z nejvážnějších seriálů, co znám. Nedívá se na svět s rádoby vtipným nadhledem, právě naopak, ukazuje, že život, vztahy a komunikace mezi lidmi není nic lehkého, mnohdy nic moc záživného, ale bohužel” nutného. Většinou tak dialogy nepobaví prvoplánově, ale nejdříve zamrazí, a když má člověk v sobě dostatek sarkasmu, tak se po vzpamatování i zasměje,“ uvedl ve své recenzi jeden z uživatelů ČSFD, kde seriál v hodnocení dosahuje hodně slušných 85 %.

Práce na seriálu režisérovi v jistých aspektech připadala terapeutická. V jednu chvíli měl dojem, že učinil velký pokrok v přijetí smrtelnosti a následně si uvědomil, že tomu tak opravdu není. „Stále to nenávidím. Stále nesnáším, že se to stane. Pořád se toho děsím, stejně jako všichni ostatní.“

PSALI JSME TAKÉ: FILMY, KTERÉ V LISTOPADU DORAZÍ NA NETFLIX: NAPÍNAVÉ KRIMI, KOREJSKÁ AKČNÍ ŘEŽBA I THRILLER, OD KTERÉHO SE NEČEKÁ, ŽE MU NĚKDO UVĚŘÍ

Při natáčení páté řady věděl, že bude jeho poslední. Zavolal do HBO a oznámil jim, že mu pět let stačilo, takže jakmile mu vyprší na konci řady smlouva, odejde. Tehdy mu řekli, že seriál prostě ukončí, protože bez něj v něm nechtějí pokračovat. Následně se rozhodl, že Odpočívej v pokoji dopřeje pořádný konec.

To stejné učinil i v případě hororového hitu True Blood: Pravá krev, který se rovněž nachází na Netflixu. Tentokrát mu ale představitelé HBO oznámili, že je seriál příliš úspěšný na to, aby se ho vzdali. Přinutili ho, aby jim pomohl vybrat svého nástupce.


Zdroje: ČSFD, Collider, salon

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.