Emocionálně to nejsilnější, co jsem kdy viděl, hodnotí diváci seriál, který se řítí na Netflix. Na Emmy posbíral 53 nominací

Michaela Pašková
Foto: Home Box Office (HBO)

Prostřednictvím licenční dohody na tituly HBO, kterou vyjednala společnost Warner Bros. Discovery s Netflixem, se můžeme těšit na uvedení dalšího seriálu, jenž se řadí mezi absolutní špičku. Morbidní hit Odpočívej v pokoji (Six Feet Under) je připraven ovládnout sledovanost na Netflixu.

Netflix v plné parádě oznámil, že od 1. listopadu bude ke zhlédnutí přístupných všech pět řad černé komedie Odpočívej v pokoji, která se vysílala v letech 2001 až 2005. Pro HBO morbidní seriál vytvořil režisér Alan Ball, jenž je rovněž podepsán pod upírským hitem True Blood: Pravá krev.

Kromě zmíněného upírského hitu se z produkce HBO na Netflixu již nachází Bratrstvo neohrožených, Pacifik, Hráči a Nesvá.

Černá komedie Odpočívej v pokoji sleduje rodinu Fisherových, která po smrti svého patriarchy vede pohřební ústav v Los Angeles. V nejzákladnější rovině se jedná o konvenční, ale skvěle zpracované rodinné drama, které se zabývá tématy jako je nevěra, osobní rozvoj, dysfunkce rodiny a dokonce i náboženství. Vzhledem k tomu, že se vše točí okolo pohřebního ústavu, jednotlivé díly začínají úmrtími.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Filmové novinky, které v říjnu dorazí na Netflix: Pořádně žhavý thriller nebo extra krvavý jihokorejský akčňák

Finále černé komedie je považováno za jedno z nejlepších všech dob, a je rovněž jedním z důvodů, proč diváci na seriál tak rádi vzpomínají. Na Česko-Slovenské filmové databázi Odpočívej v pokoji v hodnocení dosahuje krásných 85 %.

Rodina Fisherových v černé komedii Odpočívej v pokoji.
Foto: Home Box Office (HBO)

„Ke svému nejoblíbenějšímu seriálu můžu dodat jen to, že jeho hrdinové jsou mi bližší než většina živých lidí a jeho humor je černý jak funebrácké auto, ale přesně můj šálek černého čaje. A snad ještě to, že posledních pár minut mě zasáhlo hloub než zblízka vystřelená kulka a před sochou Alana Balla by se scénáristé měli modlit, aby je osvítil,“ uvedl jeden z hodnotících ve své recenzi, přičemž další byl podobného názoru.

„Absolutní srdcovka až za hrob. Doslova. Bravurně namíchaný absurdní a přitom tolik reálný koktejl Alana Balla plný černočerného humoru, cynismu, pesimismu i optimismu a především živoucích postav, které si do jedné zamilujete i navzdory jejich mnohých charakterovým vadám (či právě pro ně?),” píše další.

Jiná uživatelka ČSFD zase dodává: „Síla, opravdu síla. Nikdy mě žádný film ani seriál nedokázal dojmout natolik, jako tenhle závěr, žádný film mě dosud nerozbrečel, ale tady jsem měla opravdu hodně co dělat, abych se udržela.” A další divák se přidává se slovy: Závěr byl emocionálně to nejsilnější, co jsem kdy na obrazovce viděl.

PSALI JSME TAKÉ: 10 nejlepších seriálů podle redakce Netflixeru, které zatím letos vyšly na Netflixu: Nechybí krimi, komedie ani válečné drama

Seriál společně s hity Rodina Sopránů a The Wire – Špína z Baltimoru pomohl HBO vydobýt si své místo ve světě komerčních televizních stanic. Dodnes je Odpočívej v pokoji považován za jeden z nejlepších HBO seriálů vůbec. Už od svého počátku byla tato černá komedie velkým magnetem na ceny, kdy jen na Emmy posbírala 53 nominací.

V Odpočívej pokoji zářili Peter Krause, Frances Conroy, Michael C. Hall, Lauren Ambrose, Mathew St. Patrick, Freddy Rodriguez a Jeremy Sisto.


Zdroje: What‘s on Netflix, Screen Rant, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.