Den dětí pro starší: 4 filmy o tom, že dospívání bolí

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Začátek června s sebou přináší mnohé radosti. Kromě toho, že pomalu začíná léto a školáci se těší na prázdniny, s prvním dnem tohoto měsíce také slaví celý svět jeden důležitý svátek. Den dětí ale nemusí být jenom o těch nejmenších. Místo pohádek s dobrým koncem proto přinášíme několik tipů na filmy či seriály, které zachycují, že přechod mezi dětstvím a dospělostí nemusí být vždy úplně jednoduchý.

The End of the F***ing World

Hned z kraje tu máme jeden seriál o příběhu dvou dospívajících lidí, jejichž životy se zapletou víc, než by si přáli. Sedmnáctiletý James, který žije pouze se svým otcem, je přesvědčený o tom, že je psychopat. Kromě toho, že má oblibu v zabíjení zvířátek, tráví také velmi rád čas s Alyssou. Ta žije se svojí matkou a jejím přítelem, od kterých se rozhodne utéct. Stáhne s sebou i Jamese a společně se vydávají na cestu do neznáma. Stávají se tak v podstatě Bonnie a Clydem dnešní generace. Tak trochu jiný pohled na pubertu nabízí svým černým humorem,  který po sobě zanechává hořkosladkou pachuť.

I Am Not Okay With This

Velmi podobnou atmosféru vykresluje i miniseriál I Am Not Okay With This. Sedmnáctiletá Syd řeší svoje problémy se zvládáním vzteku a nešťastnou láskou. Na klidu jí navíc nepřidávají ani její bující superschopnosti. Stejně jako výše zmíněný seriál je i toto dílo protkané černým humorem, bizarnostmi a občas i násilím. Někteří kritici v době, kdy vyšel, poukazovali na to, že životní příběh Sydney je jen lacinou a nepovedenou kopií života Alyssy a Jamese. Zkuste se tedy podívat a posuďte sami.

Narušení

Snímky Angeliny Jolie, jak v blonďaté paruce líže lízátko, a krátkovlasé Winony Ryder zná nejspíš kdejaký filmový nadšenec. Ne každý ale snímek s názvem Narušení viděl. Najdeme v něm opět sedmnáctiletou Susannu Kaysen, která se stejně jako její vrstevníci snaží najít svojí životní a společenskou roli. To se ale mladé dívce nedaří a rodiče jí odváží do psychiatrické léčebny.

Dílo z přelomu tisíciletí dokonale popisuje tehdejší postoje americké společnosti k duševně nemocným lidem a nezvykle odhaluje bolestivou krásu života mladých žen. Film se tak v podstatě stává tak trochu jinou verzí Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem.

Foto: 3 Art Entertainment

Boží ruka

Mladý Fabietto žije v 80. letech v Neapoli spolu se svými rodiči a starším bratrem. Všechny je spojuje láska k fotbalu, a to především k fotbalistovi Diegu Maradonovi. Tragédie, která postihne celou Fabiettovu rodinu, ho potom přivádí na životní cestu, o jaké do té doby nepřemýšlel ani ve svých nejbujnějších fantaziích.

Režisér Paolo Sorrentino, jenž je často označován jako novodobý Fellini, se v tomto originálu Netflixu rozhodl vydat minimalističtější cestou, než je u něj obvyklé. Ve snímku lze vidět některé autobiografické prvky, krásy tehdejší Itálie i náturu jižanů. Tato italská artová novinka si díky svému zajímavému příběhu, zpracování a krásným barvám letos dokonce vybojovala nominaci na Oscara.

Foto: Netflix

Zdroje: ČSFD, Youtube

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.