Líbala se s oscarovým hercem a svět si dodnes myslí, že je jeho manželka. Aňa Geislerová slaví narozeniny

Barbora Kučerová
Foto: TV Prima

Dnes slaví 48. narozeniny populární herečka a spisovatelka Aňa Geislerová. Patří mezi nejúspěšnější české herečky a úspěchy sklízí i v zahraničí. Diváci Netflixu ji mohou vidět v romantické komedii Prezidentka, intimním dramatu Služka nebo v oceňovaných filmech Havel a Želary. Zde je několik zajímavostí z hereččina osobního života.

Anna „Aňa“ Geislerová se narodila 17. dubna 1976 do rodiny umělců. Matka je akademická malířka, otec byl japanolog, syn herečky Růženy Lysenkové. Mladší sestra Ester se věnuje herectví i výtvarnému umění a stojí například za projektem Terapie sdílením. Starší sestra Lela je výtvarnice, zpěvačka a rapperka. S manželem Zdeňkem Janáčkem, který je divadelní režisér, má tři děti.

Chtěla se stát modelkou

Jako čtrnáctiletá se na vlastní pěst vydala do italského Milána, aby zkusila štěstí v modelingu. Přiznala, že při pobytu v Itálii nebyla zrovna nejvzornější dcerou. „Já a ostatní holky jsme po večerech chodily na ty nejdrsnější večírky ve městě, na nádraží jsme si kupovaly trávu od arabských dealerů. Byla jsem malá holka. Neměla jsem ponětí, co dělám,“ uvedla. Brzy se ale vrátila zpět do Československa, dostudovala základní školu a nastoupila na Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze, kterou nakonec po dvou letech vzdala. Tou dobou se už totiž pracovní nabídky jen hrnuly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SOBÍK JE JEDNÍM Z NEJLEPŠÍCH POČINŮ NETFLIXU: NOVÝ SERIÁL PODLE SKUTEČNOSTI, NA KTERÝ SE MŮŽETE PŘIPRAVIT, ALE STEJNĚ VÁMI OTŘESE

Mravní ohrožení mládeže

Hereckou kariéru začala velmi mladá, a to hned ve filmu, ve kterém se režisér Filip Renč svléká donaha. Roli dostala náhodou. V patnácti doprovázela kamarádku na konkurz do filmu Requiem pro panenku. Režiséra ale zaujala právě ona. Zajímala ho ovšem i na osobní úrovni, i když mu v té době bylo 26 let.

Pět Českých lvů

Spolu s Klárou Melíškovou má nejvíce Českých lvů mezi herečkami, a to konkrétně pět sošek. Zvítězila za vedlejší role ve filmech Návrat idiota a Štěstí a za role hlavní ve snímcích Želary, Kráska v nesnázích a Nevinnost. Za Nevinnost byla zároveň oceněna Cenou české filmové kritiky.

Líbačka s oscarovým hercem

V roce 2016 si zahrála svoji zatím největší zahraniční roli, a to Lenku Fafkovou ve snímku Anthropoid. Pracovala tak po boku Cilliana Murphyho, který letos vyhrál Oskara za snímek Oppenheimer. Herečka mu okamžitě gratulovala na svém Instagramu. „Je to první a zřejmě i poslední oscarový herec, kterého jsem měla možnost líbat. V práci samozřejmě!“ žertovala na sociální síti. Dodnes ji navíc zahraniční média zaměňují často za Cillianovu manželku (psali jsme zde).

Dvě knihy

Máte-li cestu kolem knihkupectví, jistě jste ve výloze zahlédli aspoň jednu ze dvou knih, jejichž autorkou je právě Aňa. Sbírka fejetonů z pětiletého přispívání do magazínu ELLE vyšla v roce 2015 s ikonickou obálkou, kterou navrhla hereččina starší sestra Lenka „Lela“ Geislerová. V následujícím roce si tato kniha vysloužila literární ocenění Magnesia Litera v kategorii Kosmas cena čtenářů. S druhým kouskem herečka otálela až do minulého roku, kdy jí vyšel soubor povídek Co tě nezabije.

Žena mnoha talentů

Nejenže je skvělá herečka a spisovatelka, ale nebojí se výzev a ráda zkouší nové věci. V roce 2010 kupříkladu představila vlastní módní kolekci ve spolupráci s českou módní značkou Pietro Filipi. Také provozovala se svými sestrami cukrárnu Snídejte šampaňské, ale nakonec dala přednost herecké kariéře.

Videoklip Boba Sinclara

Ačkoliv profesionálně nezpívá, hudební fanoušci po celém světě ji znají. Střihla si totiž hlavní roli ve videoklipu k písni I Feel For You francouzského hudebního producenta a DJ Boba Sinclara. Ve videu tehdy třiadvacetiletá Aňa vyhrává konkurz a stává se novou superstar.

VYZKOUŠEJTE SI KVÍZ: ZNÁTE DOBŘE FILMY PRO PAMĚTNÍKY?

Zdroje: Novinky, ČSFD, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.