Nejlepší momenty z fotbalových světových šampionátů na Netflixu. Maradonova ruka, Messiho smutek i nepolapitelný Pelé

Petr Stoško
Foto: Gold Stars: The Story of the FIFA

Je tomu už 91 let, co v Uruguayi proběhlo první mistrovství světa ve fotbale. Za tu dobu nabídl tento turnaj stovky nezapomenutelných okamžiků, krásných gólů a příběhů, které se zapsaly do srdcí fotbalových fanoušků. Ty nejslavnější momenty si připomeneme v dokumentární minisérii Hvězdy ze zlata: Příběh mistrovství světa ve fotbale.

Mistrovství světa ve fotbale stvořilo mnoho hrdinů, kteří pro svůj národ vybojovali velké fotbalové bitvy, na něž fanoušci nikdy nezapomenou. Ať už šlo o zápas mezi Argentinou a Anglií na turnaji v roce 1986, kdy Argentina brala zápas jako odvetu za čtyři roky starý válečný konflikt o Falklandy, nebo o vypjaté finále v roce 1974 mezi domácím Západním Německem a Nizozemskem. Diego Maradona, Pelé, Johan Cruyff, Cristiano Ronaldo, Zinédine Zidane, Lionel Messi nebo Franz Beckenbauer patří mezi hvězdy své doby, jež nejvíce zazářily právě na mistrovstvích světa.

Čtěte také: Dokument Pelé ukazuje emotivní příběh o první celosvětové fotbalové superhvězdě

Britský režisér Richard Harrowell se v dokumentu zaměřuje na nejpamátnější momenty nejen mužských, ale i ženských světových šampionátů, kde byl za svou třicetiletou existenci napsán nejeden fantastický příběh. Dokumentaristé se tak zastavili i u největších hvězd ženského fotbalu, jakými byly a jsou Marta, Michelle Akers, Mia Hamm, Abby Wambach, Sun Wen nebo Homare Sawa.

Pokud máte rádi fotbalové zajímavosti, žebříčky nejlepších hráčů a různé fotbalové rekordy nebo si rádi vychutnáte nejhezčí góly, přihrávky nebo brankářské zákroky, tento dokumentární výběr jen toho nejlepšího z mistrovství světa ve fotbale bude pro vás to pravé.

Čtěte také: Bitka na palubovce Detroit Pistons. Největší konflikt v historii NBA očima aktérů

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.