Sobík je jedním z nejlepších počinů Netflixu: Nový seriál podle skutečnosti, na který se můžete připravit, ale stejně vámi otřese

Foto: Netflix

Některé filmy a seriály nadělají před svým vydáním spoustu humbuku a streamovací platformy vkládají mnoho úsilí do jejich propagace. Ne vždycky za to ale takové projekty nakonec stojí. Jiné zase vyjdou celkem v tichosti, ale nakonec se zařadí mezi vysoce hodnocené kousky. Podobně je na tom mini série Sobík (Baby Reindeer).

Ve čtvrtek 11. dubna vyšla na Netflixu celkem v tichosti mini série Sobík, která představila skutečný příběh muže, jehož laskavost vyústila ve zběsilý hon na něj samého. Tvůrcem seriálu, hercem, který ztvárnil hlavní postavu i samotnou obětí, jíž se tento příběh stal, je Richard Gadd. Stejně tak je autorem oceňované divadelní hry Baby Reindeer z roku 2019, ze které seriál vychází.

Hra založená na skutečné životní zkušenosti skotského spisovatele, herce a komika Richarda Gadda oslnila publikum i kritiky. Netflix se tedy rozhodl dopřát tomuto šílenému a složitému příběhu seriálovou podobu.

Mini série Sobík
Foto: Ed Miller/Netflix

Richard Gadd se stal obětí výrazně starší ženy, která jím začala být posedlá poté, co jí v hospodě, kde pracoval, dal zdarma šálek čaje. Komik otevřeně přiznává, že s touto ženou, která si vysloužila pseudonym Martha, zpočátku ze soucitu flirtoval. Pak se ale vše začalo stupňovat a zhoršovat a ona ho dlouhé měsíce stalkovala.

Během tohoto období mu poslala přes 40 tisíc e-mailů, hlasové zprávy v souhrnné délce 350 hodin, 744 tweetů, 46 zpráv na Facebooku, 106 stran dopisů, prášky na spaní, vlněnou čepici, pár zbrusu nových boxerek a plyšovou hračku soba. Chodívala na jeho komediální představení, čekávala před jeho domem a rovněž obtěžovala jeho partnerku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍAMT: KVÍZ: JAK DOBŘE ZNÁTE OBLÍBENÉ RETRO SERIÁLY? VŠECHNY OTÁZKY UHODNE MÁLOKDO

Kromě zaměření na Marthu, která se v seriálu nejdříve jeví jako ubohá žena, s níž je těžké nesoucítit, ale později se její počínání promění v děsivou noční můru, Gadd v seriálu, stejně jako v divadelní hře, zkoumá i svou vlastní vinu.

Nechybí ani zkoumání otázky, proč mu zákon a policie, která vzniklou situaci zhoršila tím, že ho přiměla projít nenávistné hlasové zprávy a hledat konkrétní důkazy o přímých hrozbách, nedokázali pomoct.

Hodnocení mini série Sobík

Sobík se během víkendu vyšplhal do tabulky TOP 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu. Globálně se drží aktuálně na 10. pozici, v Česku pak na 9. I když nepatří mezi ty nejsledovanější, rozhodně patří mezi ty nejlepší tituly, které Netflix nejen za letošní rok, ale celkově, vydal.

Od kritiků si dramatická série Sobík na platformě Rotten Tomatoes vysloužila plných 100 %. Diváci pak seriál hodnotí 88 %. A ani u nás na tom není špatně. S 80 % na ČSFD se může zařadit mezi nejoblíbenější tituly Čechů a Slováků na Netflixu nejen tohoto roku.

„Jeden z nejlepších Netflix počinů za hodně dlouhou dobu. A nejlepší na tom je, že když si pouštíte první díl, vůbec ale vůbec netušíte, kde vás tenhle příběh vezme, a jak moc vás hluboce kopne do míst, do kterých ani nevíte, že je to možné. Vynikající scénář, dialogy, postavy, herecké výkony i režie,“ píše jedna uživatelka na ČSFD.

ČTĚTE TAKÉ: VYŠETŘOVÁNÍ RITUÁLNÍ VRAŽDY A ZÁHADNOU SEKTU NABÍDNE NOVÝ MYSTERIÓZNÍ KRIMI THRILLER. NETFLIX SLIBUJE POŘÁDNOU DÁVKU NAPĚTÍ

Ani další recenzenti zde nešetří chválou. „Velká paráda od Netflixu. Tohle mě fakt chytlo už od samotného začátku a sjela jsem hned několik dílů na jeden zátah. Téma stalkingu je samo o sobě zajímavé, a v tomhle pojetí ještě o něco víc. Prostě chcete za každou cenu vědět, jak tohle dopadne. 10/10,“ píše další a jiný dodává: „Skvělý příběh o manipulaci a destruktivních následcích traumat na další život.“

Podle recenze Rebeccy Nicholson v The Guardian Sobík obsahuje jednu z nejmrazivějších epizod tohoto roku. „Série je originální, působivá a nezapomenutelná. Čtvrtá epizoda, ve které se dozvíme více o stavu Donnyho mysli, je jednou z nejvíce znepokojujících a rozrušujících epizod, jaké jsem za dlouhou dobu viděla. Domnívám se, že je také nesmírně důležité, aby to, co zobrazuje, bylo zobrazeno a prozkoumáno na obrazovce. Přistupte k jejímu sledování předem varováni a očekávejte, že budete otřeseni,“ píše.

Mini série Sobík
Foto: Ed Miller/Netflix

Hodnocení autorky článku

Ani moje hodnocení nebude jiné. Od tohoto seriálu jsem příliš nečekala, a i když jsem věděla, že jde o skutečný příběh, který jeho autor prožil, ani ve snu mě nenapadlo, jak silný příběh to bude. Všech sedm epizod, které se celkem vejdou do čtyř hodin sledování, jsem zkoukla na jeden zátah. Nešlo se od toho odpoutat, prostě nešlo.

V prvních epizodách jsem si říkala, že není Martha tak hrozná, že je to jen chudák ženská, která neměla v životě moc štěstí. A vlastně to tak nějak i bylo, jenomže to, co přišlo potom, bylo šílené. Člověk jen těžko uvěří, že se něco takového může dít, ale vlastně může. Do hlavy mnohým prostě nevidíme. A pokud se nám dostanou pod kůži tak, jako Martha „Sobíkovi“, jak mu s oblibou říkala, může to mít katastrofální následky.

TAKÉ JSME PSALI: MISTROVSKÉ DÍLO PROVOKUJÍCÍ K ZAMYŠLENÍ: HOROROVÉ SCI-FI O MIMOZEMSKÝCH PARAZITECH OVLÁDLO NETFLIX A DIVÁCI Z NĚJ ŠÍLÍ

Překvapilo mě, jak se celý příběh nakonec vyvinul, jak vše začalo zapadat, a s čím vším byl ochotný se autor seriálu vlastně světu svěřit a otevřít. Tenhle příběh je hodně silný, znepokojující, smutný a k zamyšlení. Ukazuje, jaké následky v lidech mohou zanechat některá traumata z minulosti a ovlivnit tak jejich život, aniž by si to možná uvědomovali.

Oceňuji perfektní herecké výkony všech aktérů, režii, dialogy, scénář i velmi dobrou kameru. Sobík je jedním z nejlepších počinů Netflixu za poslední dobu a je škoda, že se mu nedostává tolik pozornosti, protože by rozhodně mělo. Za mě 9 z 10.

Seriál je na Netflixu s českými titulky i dabingem.

Mini série Sobík
Foto: Ed Miller/Netflix

Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, Netflix, FlixPatrol, The Guardian, Marta Kratochvílová

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.