Smutný osud Bodieho z Profesionálů. Nevzali ho do Bonda a pak skončil s herectvím. Když se chtěl vrátit na scénu, zemřel

Foto: London Weekend Television (LWT)

Který divák by neznal Bodieho a Doylea z CI5, agenty, kteří mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě? Pro ránu pěstí nejdou daleko a svoji práci udělají vždy na sto procent. Hlavní postavy seriálu Profesionálové si zahráli herci Martin Shaw a Lewis Collins. Pojďme se dnes podívat blíže na život druhého jmenovaného, který ztvárnil detektiva Bodieho.

Britský herec Lewis Collins se narodil 27. května 1946 a vyrostl v anglickém městě Bidston. Ve dvou letech vyhrál soutěž „Nejkrásnější dítě v Liverpoolu“ a jeho šarm mu zůstal celý život. Ve třinácti letech začal hrát na bicí, které mu koupil jeho otec, vedoucí taneční jazzové kapely. Kromě hudby byly jeho vášní také střelné zbraně.

Kdo by pak řekl, že se po konci střední školy stane kadeřníkem. Tam však potkal Mika McCartneyho a začal s ním psát písně. Když byl z Beatles vyřazen bubeník Pete Best, McCartney jako jeho náhradu navrhoval Collinse. Ten ale konkurz do kapely odmítl a pokračoval pouze v amatérském hraní s řadou místních kapel.

TAKÉ JSME PSALI: POZNALI BYSTE DNES BABY Z HŘÍŠNÉHO TANCE? PLASTIKY JÍ NAPROSTO ZMĚNILY I ZNIČILY KARIÉRU

Žoldáci strachu
Foto: Ascot Film / Prestige Film

Na konci roku 1964 pak opustil kadeřnictví a stal baskytaristou skupiny The Mojos, kterou řídil jeho otec. I když se kapele nejdříve celkem dařilo, nakonec se rozpadla. Collins se mezitím živil různými brigádami – dělal číšníka, řidiče nebo myl okna. Později se však rozhodl, že zkusí hereckou kariéru.

Nastoupil na London Academy of Music and Dramatic Art, kde okamžitě upoutal pozornost v hlavní roli ve hře Romeo a Julie. Začala se objevovat na divadelních prknech až v polovině 70. let přešel na filmové herectví. Jeho nejvýznamnější rolí, která ho proslavila, byl Bodie v seriálu Profesionálové.

Původně měl však jeho roli ztvárnit někdo jiný. Parťákem Martina Shawa (Doyle) byl nejdřív Anthony Andrews, jenže se ukázalo, že mezi herci není naprosto žádná chemie. Collins a Shaw se však krátce předtím spolu objevili v epizodě The New Avengers a bylo mezi nimi jakési dynamické napětí, které by mohlo být divácky atraktivní. A tak nakonec Andrewsovu roli získal Collins. I když spolu však představitelé Bodieho a Doyla příliš dobře nevycházeli, na obrazovce jejich vztah fungoval skvěle a seriál se stal velice úspěšným v Británii i mimo ni.

TAKÉ JSME PSALI: CHARISMATICKÝ JOE PENNY ZE SERIÁLU JAKE A TLUSŤOCH UŽ DÁVNO POVĚSIL HERECTVÍ NA HŘEBÍK. I KDYŽ MU TÁHNE NA 70., TÉMĚŘ SE NEZMĚNIL

Profesionálové
Foto: London Weekend Television (LWT)

V letech 1979 až 1983 byl Collins vojínem 10. praporu výsadkového pluku britské armády. V roce 1983 pak požádal o vstup do Territorial SAS, ale jeho žádost byla kvůli statusu celebrity zamítnuta. V 80. letech se pak herec ucházel o roli Jamese Bonda, avšak neúspěšně. S pilotní licencí, černým pásem v jiujitsu, zálibou v parašutismu, jízdě na motorce nebo střelbě by se přitom na roli skvěle hodil. Ovšem byl odmítnut jako „příliš agresivní“.

Ve své kariéře si však připsal řadu filmových a seriálových rolí, i když žádná už nebyla tak úspěšná jako ta v seriálu Profesionálové. Tou poslední byla role v epizodě britského policejního dramatického seriálu The Bill v roce 2002. O rok později se Collins rozhodl přestat s herectvím a dal se na podnikatelskou kariéru v počítačových technologiích a odstěhoval se do USA.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: CODYHO Z KROKU ZA KROKEM BYSTE DNESKA ABSOLUTNĚ NEPOZNALI. JEDEN SKANDÁL HO STÁL KARIÉRU A DNES DĚLÁ SVÁŘEČE

V roce 2012 se měl konat velký herecký comeback a Collins se měl objevit v roli hraběte Godwina v historickém filmu 1066. Následně však bylo oznámeno, že byla výroba filmu kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu pozastavena. Collins 27. listopadu 2013 zemřel na rakovinu, která mu byla diagnostikována již dříve v roce 2008.

Zdroje: BBC, Mirror, The Guardian, The Guardian 2

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.