Muž na vrcholu se na Netflixu dere do čela tabulky. Někteří diváci však litují, že s ním ztráceli čas

Michaela Pašková
Foto: Mark Hill/Netflix

Je to sotva pár dní, co na Netflix vstoupila americká dramatická minisérie Muž na vrcholu (A Man in Full), o jejíž vznik se postaral tvůrce hitů Sedmilhářky a Advokát. Novinka herce Jeffa Danielse, který se zapsal do paměti komedií Blbý a blbější, si u obávaných kritiků a diváků nevede zrovna dobře. I tak se jí ale v TOP 10 daří pohybovat na předních příčkách.

Americký dramatický kousek Muž na vrcholu, který David E. Kelley natočil podle bestselleru Toma Wolfea, se zaměřuje na atlantského realitního magnáta. Mocný chlapík se jednoho dne dočká nepříjemného překvapení v podobě bankrotu. Protože je jeho vybudované impérium opravdu rozsáhlé, zatouží po jeho částech nejrůznějších lidé. Nezbývá mu tedy nic jiného, než poslední zbytky svého bohatství bránit.

Vedle ostříleného herce Jeffa Danielse se v šestidílné minisérii objevují Diane Lane, Lucy Liu, Aml Ameen a Jon Michael Hill. I přes hvězdné obsazení se ale minisérie dočkala smíšených recenzí. Navzdory tomu se jí v týdnu od 29. dubna do 5. května podařilo v globální TOP 10 nejsledovanějších seriálu Netflixu s 28 miliony zhlédnutých hodin umístit na druhém příčce. Drama dokonce porazilo další novinku Mrtví mladí detektivové, která si v hodnocení vede mnohem lépe. Nestačilo ovšem na kritiky oceňovaného Sobíka.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: FILMY A SERIÁLY NA NETFLIXU, KTERÉ V DUBNU BAVILY NAŠI REDAKCI: SKUTEČNÝ ZLOČIN, JEŽ SE DÁ JEN TĚŽKO PŘEHLÉDNOUT, NEBO NEJVĚTŠÍ HIT MĚSÍCE

Globální TOP 10
Foto: Netflix

Oblíbenost Muže na vrcholu je v přímém kontrastu se špatným 43% hodnocením ze strany kritiků na světovém Rotten Tomatoes. Obávaní kritici se shodli, že Jeff Daniels podává skvělý výkon, ale ani to nestačí, aby zvládli jednotlivé díly dokoukat do konce. Na to, že v minisérii vystupuje magnát v Trumpově stylu, má zkrátka seriál jen málo co říci. „Jeff Daniels podává v roli trumpovsky zakódovaného zločince s bílým límečkem naprosto nehorázný výkon, ale zasloužil by si lepší seriál,” uvádí jeden z kritiků.

Diváci to se svými lepšími 56 % vidí podobně. „Velmi nezáživné. Za třicet dní si z minisérie nebudete nic pamatovat,” píše jeden z nich, přičemž další zašel ve své recenzi ještě dál. „Neztrácejte s tím čas. Já to udělal a lituju toho.”

Muž na vrcholu
Foto: Mark Hill/Netflix

Na IMDb americké drama dosahuje 6,6 bodů z 10, což sice nezní úplně špatně, ale i tak mnozí hodnotící doporučují, aby se diváci Muži na vrcholu raději vyhnuli. „Dobré vedlejší herecké obsazení, některé výkony slušné a uvěřitelné, ale selhalo to napsáním. Závěr je opravdu slabý. Fakt to vypadá, že lidé, kteří to natočili, nedrželi krok s diváky. Existují lepší seriály. Tenhle si nechte ujít.”

Naleznou se o všem i tací, kterým se minisérie líbila a nechápou negativní názory ostatních. „Několik bizarních důvodů, proč se lidem tento seriál nelíbí. Jižanský přízvuk? Nic špatného na něm není a je docela snadno srozumitelný. Nudné psaní? Sledujeme vůbec stejný seriál?”

PSALI JSME TAKÉ: 8 NEJLEPŠÍCH NOVINEK, KTERÉ V DUBNU VYŠLY NA NETFLIXU: EXCELENTNÍ DRAMA, KTERÉ VÉVODÍ ŽEBŘÍČKŮM I MISTROVSKÉ DÍLO S ANDREW SCOTTEM

Pokud se podíváme na to, jak si Muž na vrcholu vede u nás, tak i v Česku se po svém uvedení pohyboval v TOP 10. V době psaní článku se za Sobíkem a Případem Asunta umísťoval na 3. příčce. Na ČSFD si vysloužil 61 %. Diváci ve svých recenzích zmiňují, že je naštval samotný závěr minisérie. Bylo to dle nich o ničem a sexuální scény byly dost nevkusné.

„To, co v ukázkách vypadalo jako strejda Vlka z Wall street, je ve finále jen nuda. Sice dobře obsazená a technicky v pohodě, ale pořád nuda. Dohromady tu jsou cca tři hlavní dějové linky, přičemž ani jedna z nich pořádně nikam nevede a v posledním díle si asi tvůrci řekli, že už je to nebaví točit, a tak to ukončili tím nejjednodušším a zároveň nejblbějším způsobem. Škoda. Potenciál tu byl.”


Zdroje: Netflix, What´s on Netflix, ScreenRant, Rotten Tomatoes, IMDb, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.