Strhující, drsné, smutné a zároveň excelentní, nešetří diváci chválou na aktuálně nejsledovanější seriál Netflixu

Foto: Ed Miller/Netflix

Není žádnou výjimkou, že TOP 10 nejsledovanějších filmů a seriálů často vévodí ne příliš dobré kousky. Spousta diváků so je většinou pouští spíše ze zvědavosti. Není to však tak vždycky. Aktuálně nejsledovanější seriál Netflixu Sobík (Baby Reindeer), se těší neskutečně dobrému hodnocení.

Ve čtvrtek 11. dubna vyšla na Netflixu celkem v tichosti mini série Sobík, která představila skutečný příběh muže, jehož laskavost vyústila ve zběsilý hon na něj samého. Tvůrcem seriálu, hercem, který ztvárnil hlavní postavu i samotnou obětí, jíž se tento příběh stal, je komik Richard Gadd. Stejně tak je autorem oceňované divadelní hry Baby Reindeer z roku 2019, ze které seriál vychází.

Richard Gadd se stal obětí výrazně starší ženy, která jím začala být posedlá poté, co jí v hospodě, kde pracoval, dal zdarma šálek čaje. Komik otevřeně přiznává, že s touto ženou, která si vysloužila pseudonym Martha, zpočátku ze soucitu flirtoval. Pak se ale vše začalo stupňovat a zhoršovat a ona ho dlouhé měsíce stalkovala.

ČTĚTE TAKÉ: NEJAMBICIÓZNĚJŠÍ SERIÁL ROKU MÁ KONEČNĚ PRVNÍ UPOUTÁVKU. NA NETFLIX MÍŘÍ PŘÍBĚH SLAVNÉHO ROMÁNU STO ROKŮ SAMOTY

Sobík se brzy po svém vydání probojoval do čela tabulky TOP 10 aktuálně nejsledovanějších seriálů na platformě, a nakonec se postupně dokázal vyšplhat až na příčku nejvyšší. Aktuálně se drží na první pozici hned v 55 zemích včetně Česka.

A ani hodnocení seriálu nejsou vůbec špatná. Například na ČSFD mu dávají tuzemští diváci 77 %. „Excelentně napsaný, zahraný, vizuálně zpracovaný příběh hlavního hrdiny, který působí chvílemi jako šílený až neuvěřitelný. Nicméně život sám často přináší bizarní situace, ve kterých se ocitáme, takže za mě vše možné. Dlouho jsem neviděl tak precizně vykreslené postavy, pokaždé, když jsem měl pocit, že už je znám, tak překvapili – vývoj postav úžasný,“ pěje na britský seriál chválu jeden z recenzentů a další uvádí: „Perfektně napsané, perfektně zahrané. Strhující, drsné, smutné.“

Další divák z Čecha zase píše: „Považuju to za třeskutě originální počin, respektive za vysoce hodnotné umělecké dílo na téma psychiky, kterou má ve skutečnosti jen málokdo z nás plně pod kontrolou.“

TAKÉ JSME PSALI: OBLÍBENÉ POSTAPOKALYPTICKÉ SCI-FI BUDE MÍT POSLEDNÍ ŘADU. NETFLIX VYDAL TEMNOU UPOUTÁVKU A PROZRADIL DATUM PREMIÉRY

Mini série Sobík
Foto: Netflix

Někteří diváci mini sérii Sobík dokonce považují za jeden z nejlepších počinů Netflixu za hodně dlouhou dobu. Chválí scénář, herecké výkony, kameru i celkovou délku seriálu, která je podle většiny tak akorát, abychom si dokázali k postavám vytvořit nějaký vztah, ať už kladný či záporný.

Sobík však nezaujal jen obyčejné diváky, ale dokonce i filmové kritiky. Ti mu na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes dali dokonce 100% hodnocení. „Šokující, veselý, bolestivý a zničující počin Sobík je vzácný seriálový klenot, který nám připomíná, co je všechno možné,“ píše o něm například Aramide Tinubu z Variety.

„Richard Gadd konfrontuje a zpracovává své trauma ze skutečného života v odvážné, dojemné a často znepokojivé sérii, která má kořeny v komedii, ale slzy, které budete ronit, nebudou slzami radosti nebo smíchu,“ uvádí zase David Opie z magazínu Empire.

Naše hodnocení mini série Sobík si můžete přečíst v minulém článku.

Mini série Sobík
Foto: Ed Miller/Netflix

Zdroje: FlixPatrol, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.