Nejlepší seriály, které měly premiéru v roce 2021: Od Lupina po Squid Game

Foto: Noh Juhan / Netflix

Rok 2021 byl plný skvělých seriálových novinek. Pojďme si na jeho konci připomenout ty nejlepší seriály, které jsme mohli zhlédnout na Netflixu. Nechybí krimi, dobový seriál, thriller, ženské drama ani komedie.

Lupin

Arsène Lupin vychází z fiktivní postavy vytvořené autorem Mauricem Leblancem na počátku 20. let 20. století, ovšem tato série dostala moderní nádech. Život Assanea Diopa (Omar Sy) se navždy změnil, když byl ještě teenager. Jeho otec zemřel poté, co byl obviněn ze zločinu, který nespáchal. Nyní, po 25 letech chce Assane svého otce pomstít. Aby toho však mohl dosáhnout, Assane se inspiruje svým oblíbeným knižním hrdinou Lupinem a jeho metodami.

Kuchařka z Castamaru

The Cook of Castamar / La cocinera de Castamar

Kuchařka z Castamaru je španělský romanticko-dramatický seriál, který se odehrává v 18. století na dvoře španělské šlechty. Hlavní hrdinkou seriálu je Clara Belmonte (Michelle Jenner), která po smrti svého otce prožila těžké časy a potýká se se zvláštní poruchou – nedokáže vyjít ven z domu. Přijme práci kuchařky u bohatého vévody z Castamaru (Roberto Enríquez), který před časem přišel o svou milovanou ženu. S Diegem by se Clara mimo svou profesní roli neměla stýkat, když však vévoda ochutná její jídlo, je uchvácen. Postupně se mezi nimi začne vytvářet zvláštní pouto. Kolem se však odehrává mnoho intrik, které brání nejen jejich vztahu…

Kaštánek

The Chestnut Man / Kastanjemanden

Napětí začne houstnout ve chvíli, kdy je na dětském hřišti objeveno tělo mladé ženy. Ta byla očividně brutálně zavražděna a chybí jí jedna ruka. Vedle mrtvoly leží malá figurka vyrobená z kaštanů a zápalek. Případu se ujmou vyšetřovatelka Naia Thulinová (Danica Curcic) a její nový parťák Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard), kteří se snaží najít stopu k odhalení vraha. Brzy narazí na důkaz, který souvisí s případem zmizelé dcery političky Rosy Hartungové. Na kaštanovém panáčku se totiž nalezne otisk jejího prstu. Jenže dívka je již rok nezvěstná a všichni ji považují za mrtvou. Krátce na to ale dojde k další vraždě a oba detektivové mají co dělat, aby nelítostného sériového vraha zastavili.

Ví o tobě

Behind Her Eyes

Psychiatr David Ferguson (Tom Bateman) a jeho manželka Adele (Eve Hewson) se přestěhovali do Londýna, aby mohli společně začít znovu od nuly. Problém, který za tím stojí, není blíže specifikován. Jejich manželství se zdá být zpočátku zvláštní a nevyzpytatelné. Kromě toho David své ženě předepisuje celou řadu léků. Brzy se na scéně objevuje Louise (Simona Brown), Davidova sekretářka a svobodná matka, která si se svým šéfem začne románek. Ačkoliv se to zdá dost absurdní, spřátelí se s jeho záhadnou ženou Adele a stane se tak součástí nebezpečné a zvrácené hry. Zápletka o nekonvenčním milostném trojúhelníku se brzy rozvine do temného, psychologického příběhu plného napětí.

Otevři oči

Open Your Eyes / Otwórz oczy

Velmi tenká hranice mezi realitou a halucinacemi je základem polského sci-fi thrilleru Otevři oči. Poté, co Julky rodina zemře při tragické nehodě, zůstane dospívající dívka, která si nepamatuje ani své jméno, sama v léčebně pro lidi trpící ztrátou paměti. Virtuální mužský hlas vycházející z černé skříňky jí každé ráno opakuje drobné detaily z její minulosti, na které si zatím vzpomněla. Kromě ní jsou na klinice další lidi, včetně pacientů, několika bodyguardů a dětí, které si většinu času hrají. Julka, jak později začne mít podivné sny, které se zdají až příliš skutečné. Brzy začne zpochybňovat realitu kolem sebe a snaží se odhalit pravdu o zařízení, kde se děje spousta podivných věcí. Pokusí se dokonce uprchnout. Nakonec je ale vše úplně jinak, než si myslela.

Cesta svatojánských mušek

Firefly Lane

Seriál vychází z populárního stejnojmenného románu Kristin Hannah z roku 2008. Katherine Heigl hraje slavnou moderátorku talk show Tully Hart, zatímco Sarah Chalke hraje hospodyňku Kate Mularkey, která se po letech rozhodne opět začít pracovat. Tully nikdo jen tak nepřehlédne, je od mládí drzá a odvážná, zatímco Kate je plachá šedá myška. Třicet let společně zažívají vzestupy a pády, triumfy a zklamání, zlomená srdce a radosti nebo dokonce milostné trojúhelníky, které napínají jejich přátelství. Vydrží?

Clickbait

Příběh vypráví o muži jménem Nicka Brewera, který je milujícím manželem a otcem dvou dospívajících synů. Jednoho dne zmizí a na internetu se následně objeví ve videu, kde drží cedule s nápisy. Jedna z nich praví: „Při 5 milionech zhlédnutí zemřu.” Ve videu se také objeví informace o tom, že by měl Nick údajně týrat ženy a jednu dokonce zabít. Policie a Nickova rodina se mezitím snaží zjistit, kdo ho unesl, a snaží se ho najít. Mezitím se zde objevují další postavy a odkrývají nepříjemná tajemství, o kterých nikdo neměl ani tušení.

Druhá matka

Daughter From Another Mother / Madre Solo hay Dos

V seriálu Druhá matka se v hlavních rolích objevují Ana (Ludwika Paleta) a Mariana (Paulina Goto). Obě ženy mají původně společné jen jediné – porodnici, kde se narodily jejich dcery. Tedy až do chvíle, kdy si uvědomí, že jejich děti byly po narození, kvůli chybě zdravotní sestry, vyměněny. Jakmile to po čtyřech měsících zjistí, rozhodnou se spojit své rodiny do jedné a vychovávat obě děti společně. To ale nebude příliš jednoduché. V devíti epizodách se řeší rodinné vztahy, rodičovství, sexualita, nevěra, sexismus na pracovišti a nejrůznější emocionální dramata.

Vincenzo

Vincenzo Cassano, právník a „consigliere“ tedy poradce mafiánského bosse v Itálii, se přesouvá do své rodné Jižní Koreje. Zde má v plánu chopit se chytře ukrytého pokladu uschovaného v tajné místnosti pod budovou v Soulu. Samozřejmě, že odstranění budovy a získání pokladu nebude jednoduché. Získání kořisti totiž brání složitý mechanismus trezoru, ale hlavně nájemníci budovy, kteří v ní stále pobývají – například zkušený právník, „italský“ kuchař, mniši, kuchařka s neposlušným synem i tajný detektiv. Vincenzo se tak dostává do nelehké situace. Dostane se do sporu s konglomerátní firmou Babel a utká se se soupeřem se stejně zákeřnými taktikami, jako má on sám.

Sweet Tooth: Chlapec s parožím

Sweet Tooth

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy se světem přehnal záhadný virus a kvůli tomu se rodí zvláštní hybridní lidé se zvířecími rysy. Jedním z nich je i hlavní hrdina Gus, jenž je napůl člověk a napůl jelen. Tento chlapec žije se svým otcem v rezervaci a netuší, co se mimo jeho klidný lesní domov děje. Po smrti svého otce se seznámí s osamělým poutníkem Jepperdem a vydává se s ním na dalekou cestu plnou dobrodružství. Poznává svět, potkává další hybridní tvory a přemýšlí o smyslu života. Zároveň nachází odpovědi na nejrůznější otázky, čelí nepřátelům a rychle se dozvídá, že svěží a nebezpečný svět mimo rezervaci je složitější, než si kdy dokázal představit.

Had

The Serpent

Had je inspirován skutečným příběhem o sériovém vrahovi, jemuž se přezdívá Had, Bikini Killer nebo Splitting Killer. Děj se odehrává v 70. letech minulého století a hlavní postavou celého seriálu je Charles Sobraj (Tahar Rahim) se svou partnerkou Marií André Leclerc (Jenna Coleman) a přítelem Ajayem (Amesh Edieweera). Během cestování po Asii navazuje přátelství, která však nemají dlouhého trvání. Charles vyhledává turisty, které nejprve přivítá s otevřenou náručí. Později své „kamarády“ otráví, okrade o cennosti, především cestovní dokumenty, a následně je zavraždí. Suverénní Charles využívá společně s Marié André a Ajayem identity mrtvých lidí k cestování po celém světě. Příběhem se prolínají případy okradených a zavražděných turistů, kterými se začne zabývat úředník ambasády Herman Knippenberg (Billy Howle) přezdívaný Dřevák.

Světlo a stíny

Shadow and Bone

Příběh je zasazen do země jménem Ravka, která je stižena temnotou a obývaná krvežíznivými monstry. Tuto zemi má zachránit dívka, která nikdy ničím nevynikala, ale najednou v sobě objeví zvláštní a nečekané kouzelné schopnosti. Alina Starkov bude mít za úkol sjednotit zemi a stát se grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Nebude to však mít snadné. Brzy zjistí, že ve hře jsou nebezpečné síly a ve světě magie není nikdy nic takové, jak se na první pohled zdá.

Spřízněné duše

The One

Seriál Spřízněné duše se zabývá hledáním pravé lásky, spřízněné duše, podle DNA. Ukazuje, jak daleko jsou lidé schopni zajít, aby našli toho pravého nebo tu pravou. Seriál začíná chvílí, kdy generální ředitelka MatchDNA, Rebecca, přednáší publiku, jak snadné je na základě DNA najít toho správného životního partnera. Po revoluci v hledání životního partnera začnou dokonale šťastné páry pochybovat o tom, že se k sobě vzájemně hodí. Podle prvotní myšlenky seriálu se může zdát, že jde o příběh plný dramat kolem vztahů, ale zdání klame. Partnerský život se tu řeší spíše okrajově. Na prvním je touha po moci a kariéře, a také vyšetřování jedné záhadné vraždy. Minulost Rebeccy je opředená záhadami a její osobnost je temnější, než se na první pohled zdá.

Kdo zabil Saru?

Who Killed Sara? / ¿Quién Mató a Sara?

Álex je po letech propuštěn z vězení za vraždu své sestry, kterou ale nespáchal. Chce za každou cenu prokázat, že na něho trestný čin hodili a neváhá se mstít. Rozhodne se vytáhnout na světlo mnohem víc než jen skutečného pachatele. Vypadá to, že za vším stojí rodina Lazcano. Kdo je ale pravým pachatelem? Podezření padá na různé lidi. Nakonec se ale ukáže, že vše bylo úplně jinak, než se ze začátku zdálo. Celý příběh se pořádně zamotá ve druhé řadě, která vyšla bleskově po první, také ještě během roku 2021. Jak tento napínavý thriller plný zvratů dopadne?

Ginny & Georgia

Seriál Ginny a Giorgia je spíše hybridem dvou odlišných stylů. Patnáctiletá puberťačka Ginny (Antonia Gentry) začíná svůj sexuální život, prožívá svou první lásku, hledá svou identitu (její matka je běloška a otec černoch), řeší spory s matkou a snaží se zapadnout mezi své vrstevníky. Giorgia (Brianne Howey) je mladá, sebevědomá svobodná matka, jejíž bohatý manžel na začátku seriálu umírá za poněkud podivných okolností. V průběhu seriálu zjišťujeme, jak drsné mládí Giorgia zažila. Život ji naučil především schopnosti přežít. Sama se postavila na nohy a dělá vše proto, aby obě její děti nikdy neokusily to, co musela zažít sama. A postupně se otevírá její skříň plná kostlivců.

Piklírna

Inside Job

Piklírna je animovaný komediální seriál pro dospělé od režiséra Shiona Takeuchiho, zasazený do světa, kde je mnoho konspiračních teorií skutečných. Reptiliáni existují a přistání na Měsíci bylo jeden velký podvod. Seriál se soustředí na americkou stínovou vládní organizaci Cognito, Inc., která se pokouší ovládnout svět a udržet spiknutí v tajnosti.  Seriál sleduje nespolečenskou, ale geniální vědkyni a její partu, která v organizaci pracuje po boku několika podivných tvorů.

Arcane: League of Legends

Ve městech Piltoveru a Zaunu narůstá nepokoj. Vynálezci a zloději, politici a vládci podsvětí – ti všichni se snaží zbavit omezení, jimiž je svazuje rozdělená společnost. Ve chvíli, kdy nespokojenost dosáhne divokého vrcholu, ukradnou dvě sestry artefakt nezměrné síly. Objevy se mísí s nebezpečím, rodí se noví hrdinové a dříve pevná pouta trhá osud na kusy. Dokáže tato moc změnit svět, nebo přivolá jeho zkázu? Toto je svět Arcane.

Mladá modrá krev

Young Royals

Švédský princ Wilhelm (Edvin Ryding) se stane středem pozornosti poté, co se popere v místním nočním klubu a tato aféra zaplaví sociální sítě. Královská rodina tedy rozhodne, že Wilhelm odjede na převýchovu na internátní školu Hillerska, s níž má zkušenosti i jeho starší bratr Erik (Ivar Forsling). Princ samozřejmě protestuje, jelikož rozhodnutí bylo provedeno za jeho zády a on nechce opustit svůj aktuální život a přátele. Nemá však na vybranou a ještě k tomu musí natočit oficiální omluvné prohlášení pro celostátní televizi. Wilhelmovi je jeho úděl prince velmi nepříjemný – neustálé sledování paparazzi, formality, popularita, žádné soukromí a všudypřítomný zvuk fotoaparátů. Nemá klid ani přímo na univerzitě, kde je pod křídly arogantního bratrance Augusta (Malte Gårdinger) a pod neustálým dozorem Felice (Nikita Uggla), která je do něj zamilovaná a sní o tom, že se provdá do královské rodiny.

Služka

Maid

Alex (Margaret Qualley) opouští svého násilného partnera Seana (Nick Robinson), jelikož nechce nadále pokračovat v toxickém vztahu a snášet jeho opilecké chování. Snaží se najít střechu nad hlavou a vyhrát boj o přidělení dítěte do péče. To jí velmi znesnadňuje byrokracie, kolotoč náročného papírování a vyplňování formulářů. Střechu nad hlavou najde v domě na půli cesty a pravidelnou výplatní pásku jí zajistí práce uklízečky. K práci se postaví zodpovědně, přestože je to někdy velmi náročné. Musí uklízet místa, kde po nějakou dobu žili bezdomovci nebo domy, ve kterých někdo zemřel. Díky své pracovitosti se pak stane hospodyní u velmi zámožných rodin. Zde ale zjišťuje, že není všechno zlato, co se třpytí. Ani moderně zařízený dům s velkým bazénem neznamená štěstí.

Hra na oliheň

Squid Game / Ojingeo geim

Ki Hoon (Lee Jung Jae) je vyhozen z práce a jeho život je v troskách. Když se dozví o tajné hře o přežití, v níž je pro vítěze připravena odměna 45,6 miliardy wonů, rozhodne se hry zúčastnit. Jeho kamarád Sang Woo (Park Hae Soo), jenž s ním vyrůstal ve stejné čtvrti, na tom není o moc líp. Ačkoli vystudoval prestižní univerzitu a našel si dobrou práci, nyní čelí krizi kvůli zpronevěře firemních prostředků. Nenachází jiné východisko než se rovněž zapojit do této extrémní hry. Výzvu přijme a hodlá pro peníze riskovat svůj krk. Všechno vypadá jednoduše. Dětské hry přece působí tak nevinně. Jak by mohly někoho dostat do nebezpečí? Jenže chyba lávky! Důsledkem prohry je smrt. Kdo se stane vítězem a jaký je účel toho všeho? To se dozvíte při sledování tohoto osmidílného seriálu.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.