Naprosto fantastický seriál, chválí diváci duchařskou detektivku, která dorazila na Netflix. Zhlédnout několik dílů naráz není problém  

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix vtrhl spin-off seriálu Sandman, který si okamžitě podmanil žebříček sledovanosti. Očekávaný fantasy kousek Mrtví mladí detektivové (Dead Boy Detectives) po všech směrech válí. A to natolik, že dokonce předčili svého předchůdce. Diváci i kritici už teď touží po pokračování.

V roce 1991 se poprvé v pětadvacátém čísle komiksu Sandman, za kterým stojí Neil Gaiman a Matt Wagner, objevilo duchařské detektivní duo Edwin a Charles. První řada seriálu Mrtví mladí detektivové pojednávající o dvou mrtvých chlapcích, kteří namísto toho, aby přešli na druhý břeh, řeší prostřednictvím své detektivní kanceláře nadpřirozené případy, obávané kritiky naprosto uchvátila. A diváky taktéž.

Na světové hodnotící platformě Rotten Tomatoes si Mrtví mladí detektivové (v době psaní tohoto článku) od kritiků nich vysloužili krásných 91 %, přičemž seriál ve svých recenzích nazývají příjemným překvapením pro fanoušky původního komiksu. Jen pro srovnání, první řadu Sandmana ohodnotili 88 %.

„Svět Mrtvých mladých detektivů je bohatý, temný a krásný. Zachycuje úzkost dospívajících, která nám v televizi chybí. Skláním obrovskou poklonu,” uvádí jeden z nich ve své recenzi. „Seriál by měl překvapit každého, kdo hledá skvělý paranormální kousek.”

Diváci první řadě udělili skvělých 82 %. „Naprosto fantastický seriál. Mnohem lepší než to, co bylo ukázáno v Doom Patrol! Je tu tolik zajímavých částí a složitých vztahů. Opravdu doufám, že nám dají několik řad,” píše na adresu seriálu jeden z nich. „Je to jako kdyby se Scooby-Doo setkal s posmrtným životem a já jsem rozhodně pro!” dodává. A další píše: „Skvělý seriál a úžasné herecké výkony.“ A stejně jako ostatní doufá ve druhou řadu.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: OD THE LAST OF US PO STRANGER THINGS: 13 OBLÍBENÝCH FANTASY A SCI-FI SERIÁLŮ, JEJÍCHŽ POKRAČOVÁNÍ SE PŘÍŠTÍ ROK NEJSPÍŠ NEDOČKÁME

Na Česko-Slovenské filmové databázi dávají tuzemští diváci seriálu dobrých 70 %. „Sandman se může jít zahrabat někde do díry. Mladí mrtví detektivové jsou ujetá a šílená zábava ze světa Sandmana. Je to temná jízda s démony, duchy a potvorami všeho druhu,“ píše jeden z diváků a dodává, že je seriál příběhově zábavně šílený. „Celkem příjemná zábava,“ dodává další. Někteří se jen, jak už bývá zvykem, pozastavují nad sexuální orientací některých postav.

Lucy Mangan z The Guardian hodnotí seriál jako dobrou zábavu na odreagování. Dle ní Mrtví mladí detektivové svůj cíl pobavit diváky plní na výbornou a bylo by zcestné chtít, aby to bylo ještě lepší. „S radostí se podívám na každý díl. Budu u toho předstírat, že jsem opět mladá a mám na všechno spoustu času.”

Podobného názoru je i Lauren Milici z Games Radar, která osmi dílům udělila maximální počet hvězdiček. „Zapamatujte si moje slova, Mrtví mladí detektivové budu dalším televizním pořadem, který se rozšíří po internetu a získá si nesmírně oddanou fanouškovskou základnu,” píše ve své recenzi. Přestože první řada je podle jejich slov dobře zakončena, takže kdyby se Netflix rozhodl nenatočit dvojku, diváci svůj konec už mají, ona si přeje další pokračování. „Potřebuji alespoň tři, nebo pět řad.”

PSALI JSME TAKÉ: RECENZE 2. ČÁSTI REBEL MOON: HODINA SKLÍZENÍ OBILÍ A ULTRAŽALOSTNÁ BITVA. NAVÍC I KOMÁR NAHÁNÍ VÍC HRŮZY, NEŽ OBÁVANÝ PADOUCH

Přestože existuje mnoho seriálů, ve kterých nadpřirozené bytosti pomáhají neklidným duším vyřešit nedokončené záležitosti, podle Roberta Lloyda z Los Angeles Times působí Mrtví mladí detektivové svěže, aniž by byli originální. „Je to neobvykle dobře napsané, chytře obsazené, citlivě zahrané, úžasně realizované. Někdy je to znepokojivé, jindy milé a často komické.”

Pokud jste fanoušky starších nadpřirozených kousků jako jsou Buffy, Angel, Sabrina anebo mladší Wednesday, budou vás dle Jasona Strusse z digitaltrends Mrtví mladí detektivové bavit. Ani podle něj nemusíte být znalci Sandmana, abyste si show plnými doušky užívali. Ačkoli u jiných seriálů funguje pravidlo dílu týdne, tady ne. „Mrtvé mladé detektivy si nejlépe vychutnáte, když zhlédnete tolik dílů na jedno posezení, kolik jen můžete.”


Zdroje: Rotten Tomatoes, ČSFD, The Guardian, Games Radar, Los Angeles Times, digitaltrends

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.