Mrazivá minisérie natočená podle skutečnosti znechutila diváky Netflixu. Skutečný Případ Asunta je však ještě horší

Michaela Pašková
Foto: JAIME OLMEDO/NETFLIX

Mrazivý příběh zavražděné 12leté dívky aktuálně vévodí sledovanosti na Netflixu, přičemž mu šlape na paty seriál Sobík, který je rovněž založen na skutečných událostech. Mnozí diváci se po zhlédnutí limitované minisérie Případ Asunta (The Asunta Case) pídí po tom, jak to ve skutečnosti s vraždou nevinné dívky bylo.

Španělská limitovaná minisérie Případ Asunta, která na Kinoboxu aktuálně dosahuje slušných 68 %, po svém uvedení vzbudila stejný rozruch jako případ vraždy, podle něhož ji Jacobo Martínez natočil. V roce 2001 Rosario Porto a Alfonso Basterra přicestovali do Číny, ze které si do Španělska přivezli 9měsíční Asuntu Yong Fang. Jelikož se jednalo o dobře situovanou rodinu, kdy Porto byla právničkou a Basterra novinářem, adopce proběhla hladce.

Jak Asunta dospívala, ukázalo se, že je velmi nadanou dívkou, přičemž měla dokonce na škole přeskočit jeden ročník. Navštěvovala soukromé kurzy angličtiny, francouzštiny, čínštiny a ve škole studovala němčinu. Kromě toho plně ovládala španělštinu a galicijštinu (jeden ze čtyř oficiálních jazyků Španělska). Docházela také na soukromé hodiny baletu, houslí a klavíru.

V roce 2009 se u Porto projevily problémy s duševním zdravím. Dvě noci strávila v soukromé psychiatrické léčebně, protože měla sebevražedné myšlenky a cítila se apaticky, provinile. Léčebnu se rozhodla sama opustit, přičemž se následně dostavila pouze na jednu z pravidelných plánovaných kontrol. V roce 2013 se Porto potýkala se smrtí svých rodičů, kteří zemřeli během předchozích dvou let, a navázala poměr s úspěšným podnikatelem. Protože to Basterra zjistil, následoval rozvod, kdy on sám poté vyhledal péči psychologa.

Případ Asunta.
Foto: Manuel Fernandez-Valdes / Netflix

V červnu téhož roku se Porto opět nervově zhroutila a kvůli zhoršujícímu se lupusu, problému s chůzí, četným závratím a poklesem očního víčka byla hospitalizována na neurologickém oddělení v nemocnici. Basterro s ní tehdy uzavřel dohodu. Bude se o ni a Asuntu starat, ale ona musí opustit milence. Porto souhlasila.

Pohřešování Asunty Porto a Basterra nahlásili ve večerních hodinách 21. září 2013, jen pár dní před jejími 13. narozeninami. Dívka se měla údajně nacházet v bytě matky, která vyšetřovatelům sdělila, že se okolo sedmé hodiny večerní vydala do rodinného venkovského domu v Teo, který je vzdálen od Santiaga zhruba 20 minut. Když se okolo půl desáté večer vrátila do bytu, kde Asuntu zanechala dělat si úkoly, nemohla ji najít. Následně měla kontaktovat Basterra a volat kamarádkám Asunty, jestli ji některá z nich neviděla.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NETFLIX ČELÍ OBVINĚNÍ Z POUŽÍVÁNÍ UMĚLÉ INTELIGENCE V DOKUMENTU O MLADÉ VRAŽEDKYNI. VYKRESLIL JI JAKO VESELOU A SPOLEČENSKOU

Vyšetřovatelům se povedlo získat videozáznam z průmyslové kamery, podle kterého byla Asunta se svou matkou v 18:20 na čerpací stanici v blízkosti Teo, což bylo rozporu s časovou osou a verzí Porto. Ihned na to Porto pozměnila svou výpověď. Asunta s ní měla jet do venkovského doma, ale protože si chtěla udělat domácí úkoly, odvezla ji zpátky do svého bytu.

Sama se vydala do obchodu se sportovními potřebami, kde jí chtěla koupit věc na hodiny baletu, ale dovnitř nakonec nevešla, protože jí došlo, že nechala kabelku v Teo. Vrátila se pro ni do venkovského domu a poté zastavila na benzínce, kde nenatankovala, protože u sebe neměla slevovou kartu. Vyšetřovatelé ovšem nenašli ani jeden videozáznam prokazující její tvrzení.

Případ Asunta.
Foto: Manuel Fernandez-Valdes / Netflix

Tělo Asunty bylo 22. září v časných ranních hodinách nalezeno mladými lidmi na kraji horské silnice, a to pouhých 5 km od zmiňovaného venkovského domu. Nedlouho poté se Porto společně s vyšetřovateli vydala do tohoto domu, přičemž jí bylo řečeno, aby se kvůli možným důkazům ničeho nedotýkala. Vyšetřovatelům řekla, že potřebuje na záchod, ale místo toho byla nalezena v ložnici, kde se přehrabovala v koši. Nacházel se v něm stejný typ provázku, kterým byly svázány končetiny zemřelé dívky.

Dne 24. září byla Porto během pohřbu zatčena, přičemž Basterro byl zadržen o den později. Vyšetřování prokázalo, že Asunta zemřela na udušení, kdy se v jejím těle nacházelo 27 rozdrcených tabletek Lorazepamu, přičemž ho v menších dávkách měla užívat nejméně po dobu 3 měsíců.

PSALI JSME TAKÉ: ÚNOS ŽENY A ZNÁSILNĚNÍ OZNAČILA POLICIE ZA VÝMYSL. BEZNADĚJÍ OBĚTÍ A TOTÁLNÍM SELHÁNÍM MUŽŮ ZÁKONA ŠOKUJE NETFLIX V NOVÉM DOKUMENTU

Porto a Basterra nadále trvali na své nevinně. Vyšetřovatelům sdělili, že začátkem července došlo k podivné události. Asuntu se měl během spánku pokusit uškrtit muž v latexových rukavicích. Existují různé výklady tohoto incidentu, který Porto na policii nikdy nenahlásila. Podle některých to byl její čistý výmysl a snaha svést vinu na někoho jiného. Podle jiných to byl první pokus, během kterého podala své dceři Lorazepam, jenž sama užívala.

Tomu nasvědčuje i skutečnost, že učitelé si před smrtí Asunty začali všímat jejího podivného chování. Neustále usínala, měla problém číst noty a hrát na hudební nástroje. Jedné ze svých učitelek řekla, že jsou jí podávány bílé prášky, ale nikdo jí nechce říct, co to je.

Po několika odkladech byl soud zahájen v roce 2015. Porota jednomyslně uznala Portu i Basterra vinnými z vraždy jejich adoptivní dcery. Oba od soudu odcházeli s rozsudkem 18 let vězení. Basterro si trest stále odpykává. Porto spáchala ve vězení v roce 2020 sebevraždu.


Zdroje: Forbes, RadioTimes, GamesRadar, Tudum, Wikipedia, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 68 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.