Jako dítě ji šikanovali a radili, ať si nechá udělat plastiku nosu. Tarantino ji pak donutil nabourat do stromu. Dnes slaví narozeniny Uma Thurman

Tereza Pulgretová
Foto: Miramax Films

Většina filmových nadšenců ji zná jako Miu Wallace s ikonickým mikádem či v roli prvotřídní assassinky z legendárního snímku Kill Bill. Americká umělkyně Uma Thurman neodmyslitelně patří na seznam největších hollywoodských jmen, která se proslavila nejen svým herectvím, ale také krásou a všestranným talentem. Dnes tato hvězda slaví čtyřiapadesáté narozeniny.

Zrozena pro slávu…

V současnosti jedna z nejznámější hereček se narodila 29. dubna 1970 v americkém Bostonu do rodiny profesora a úspěšné modelky. Dostala jméno Uma po hindské bohyni krásy a světla, Karuna poté odkazuje na soucit a laskavost. Další významy s ním spojené jsou klid, nádhera či sláva. Skoro jako by tato umělkyně úspěch dostala do vínku.

…a krásu

I přesto si v dětství Uma zažila své. Na škole se jí spolužáci a vrstevníci posmívali kvůli výšce, kostnaté postavě a velkým nohám. Kamarádka její matky jí dokonce poradila, aby si nechala udělat nový nos. „Cítila jsem se příšerně. Když mi bylo deset, někdo mi řekl, že mám škaredý úsměv, takže jsem se zbytek mládí radši vůbec nesmála s otevřenou pusou. Ale co naděláte? Teď si užívám stárnutí, protože jsem si svojí krásy nevážila, když jsem byla mladá,“ svěřila se magazínu Hello.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

S výtkami ke svému vzhledu se potýká dodnes. Negativní komentáře na to, jak vypadá, si už tolik k srdci nepřipouští. I přesto uznává, že některé poznámky občas zabolí. „Prvních čtrnáct let svého života jsem strávila v přesvědčení, že vypadám strašně. Vím, že dospívání je bolestivé pro většinu lidí, ale to moje bylo prostě celé zvláštní. Nonstop jsem měnila školy, neměla jsem kamarády a schovávala jsem se pouze za herectví. I dnes, když mi někdo řekne, že jsem krásná, těžko tomu věřím,“ otevřela se pro The Sunday Times. Už v patnácti se jí ale podařilo prorazit v modelingovém světě, když podepsala smlouvu u agentury Click Models. Objevila se obálkách britského vydání časopisu Vogue a Glamour.

Prorazila jako drsňačka

Ačkoliv se v mnoha filmech objevila už před rokem 1994, kariérní zlom zažila až s oblíbenou Tarantinovkou Pulp Fiction. Za svůj výkon si jako Mia Wallace vysloužila nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli.

ČTĚTE TAKÉ: TRAVOLTOVA SPÁSA, ZÁKEŘNÝ FORREST GUMP I ZÁHADA, KTEROU NIKDY NIKDO NEROZLUŠTIL ANEB 5 ZAJÍMAVOSTÍ O TARANTINOVĚ HITU PULP FICTION

Se známým režisérem poté spolupracovala ještě několikrát, a utvrdila tak svůj status herecké ikony. V roce 2003 se na plátnech objevila jako postava pomstychtivé Nevěsty v akčním krimi Kill Bill a o rok později si roli zopakovala ještě jednou.

Trable v ráji

Quentin Tarantino na herečku často pěl velkou chválu a v době, kdy spolu natáčeli, ji dokonce označoval jako svoji múzu. I přesto ale v jejich blízkém vztahu nastaly napjaté okamžiky. Poprvé o trhlinách promluvila Thurman v roce 2018 pro The New York Times, když odhalila zákulisí natáčení filmu Kill Bill. Režisér herečku donutil, aby se jakožto Beatrix Kiddo ujala kaskadérského kousku v autě, se kterým měla nabourat do stromu. To také i po námitkách poslušně udělala a utrpěla zranění krku, kolenou a otřes mozku.

Jenže všechno bylo zachyceno na kameře. O záznam z nehody Thurman bojovala dlouhé roky, ale byla několikrát odmítnuta. „Jednou jsme se v roce 2004 obrovsky pohádali. Křičeli jsme na sebe, protože mi nechtěl ukázat to video, a sdělil mi, že se tak všichni ve studiu rozhodli,“ řekla. Ačkoliv další léta zůstali s Tarantinem v kontaktu, jejich přátelství to silně poznamenalo.

Tehdejší manžel Thurman, Ethan Hawke, režiséra také konfrontoval a vysvětlil mu, že Umu zklamal nejen jako tvůrce filmu, ale také jako kamarád. Rozřešení a odpuštění nicméně přišlo až o více než dekádu později v roce 2018, když Tarantino nahrávku konečně vypustil v souvislosti s hnutím #MeToo a obviněním Harveyho Weinsteina. Herečce se rovněž omluvil a ona video přidala na svůj Instagram.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TARANTINO CHYSTÁ SVOJI LABUTÍ PÍSEŇ. DO SNÍMKU O KRITIKOVI FILMŮ PRO DOSPĚLÉ NEJSPÍŠ OBSADÍ BRADA PITTA

Foto: 2003 Miramax

„Dal mi ho, abych ho mohla konečně ukázat světu. A udělal to s plným vědomím, že mu to může hodně ublížit. Jsem na něj pyšná, že měl odvahu udělat správnou věc,“ okomentovala. Tarantino ale v rozhovoru pro Deadline uvedl, že má problém odpustit sám sobě. „Zlomilo mi to srdce. Fakt, že jsem ji do toho tenkrát donutil, je moje největší životní chyba,“ řekl.

Maya Hawke

Společně s hercem Ethanem Hawkem Uma zplodila dvě děti. Starší z nich, pětadvacetiletá Maya Hawke, se drží řemesla svých rodičů a dala se rovněž na hereckou dráhu. Televizní kariéru odstartovala v roce 2017 jako Jo March v seriálu podle literární klasiky Malé ženy, později ji diváci mohli vidět ve filmu Mainstream po boku Andrew Garfielda či v nedávné novince Wese Andersona s názvem Asteroid City. V roce 2019 se také objevila v Tarantinově zatím posledním kousku Tenkrát v Hollywoodu. Její nejznámější role je ale zatím na účtu Netflixu v populárním seriálu Stranger Things, kde ztvárňuje všemi milovanou a pomatenou Robin Buckley.

PSALI JSME: OBROVSKÝ ÚSPĚCH A POŘÁDNÝ ROZRUCH. TO NETFLIX OČEKÁVÁ OD NOVÉHO SERIÁLU, KTERÝ MÁ BÝT NÁSTUPCEM HITU STRANGER THINGS

Foto: Netflix / Curtis Baker

Zdroje: The New York Times, ČSFD, Deadline, Hello! Magazine, Bustle, OhFact!, Mamamia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.