Travoltova spása, zákeřný Forrest Gump i záhada, kterou nikdy nikdo nerozluštil aneb 5 zajímavostí o Tarantinově hitu Pulp Fiction

Tereza Pulgretová
Foto: Miramax Films

Těžko uvěřit tomu, že od doby, kdy návštěvníci v kinech poprvé viděli kultovní Tarantinovku s Umou Thurman a Johnem Travoltou, uběhne letos třicet let. Devadesátkový snímek Pulp Fiction: Historky z podsvětí, kterým se legendární režisér navždy zapsal do filmové historie, ale lidé milují dodnes. Než si ho na oslavu jeho kulatých narozenin pustíte, pojďte se podívat na pár zajímavostí, které jste o tomto slavném opusu možná ani netušili.

Nejen milovníci režiséra Quentina Tarantina se každoročně na Halloween převlékají za ikonické postavy z jeho snímků či si doma vylepují plakáty zachycující legendární filmové momenty. Tarantinovky má totiž rád snad skoro každý. Ačkoliv tvorbu a styl, kterou tato legenda přinesla na scénu, do devadesátých let nikdo předtím neviděl, snímky se s dobou staly tak populární, že už je lze v současné době zařadit k mainstreamu. To ovšem těmto kultovkám neubírá na kráse ani hodnotě.

Jedním z nejvíc provařených kousků je dozajista film Pulp Fiction: Historky z podsvětí, který Asociace českých filmových klubů popsala jako Tarantinovu autorskou Bibli. Na stříbrném plátně toto multižánrové dílo poprvé zazářilo v roce 1994 a od té chvíle ho filmový svět už nikdy nevymazal z paměti. Hlavní role si v něm střihl John Travolta po boku Samuela L. Jacksona, stejně jako Uma Thurman či Bruce Willis.

Uma Thurman a John Travolta ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994).
Foto: Miramax Films

ČTĚTE TAKÉ: KARIÉRU ODSTARTOVAL V PORNOKINĚ, DNES JEHO FILMY PATŘÍ K TĚM NEJSLAVNĚJŠÍM. REŽISÉR QUENTIN TARANTINO SLAVÍ NAROZENINY

Slovensko předběhlo Ameriku

Jak už to tak s velkými filmy bývá, první, kdo má tu čest je zhlédnout, jsou návštěvníci různých filmových festivalů. Jinak tomu nebylo ani s touto tehdejší novinkou, která debutovala v Cannes v květnu 1994. Mezi kritiky snímek ihned bodoval, což dokazuje i fakt, že si z akce odvezl nejvyšší ocenění Zlatá palma. Ani poté se ho ale američtí fanoušci jen tak nedočkali. Film se promítal na dalších festivalech v Mnichově a Locarnu, poté šel do kin v Japonsku, Jižní Koreji, a dřív než domácí ho dokonce viděli i Slováci.

Tarantino se také v Evropě při psaní scénáře inspiroval, a to konkrétně v Amsterdamu, kde na svých tříměsíčních prázdninách dílo napsal. Tento kulturní vliv lze pozorovat například v debatě, kde se postava Vincenta a Julese baví o rozdílu mezi americkým a evropským McDonaldem a Burger Kingem.

Fake, který se uchytil

Když už je řeč u burgerech, mnozí nadšenci si jistě vybaví velmi specifický produkt s názvem Big Kahuna Burger. Ikonický pokrm, který se v současnosti snaží replikovat nejedna restaurace, se v Tarantinovkách objevuje pravidelně. Lidé burger mohli vidět například i ve snímcích Čtyři pokoje, Tenkrát v Hollywoodu či v Gaunerech. Větší pozornosti se vymyšlenému produktu ale dostalo po boku další fiktivní značky cigaret s názvem Red Apple Cigarettes až v Pulp Fiction.

Travoltovo štěstí…

Ačkoliv si bez Johna Travolty jako Vincenta Vegy už neumíme Pulp Fiction představit, vše mohlo být trochu jinak. Role byla původně napsaná na míru Michaelu Madsenovi, který zazářil už v režisérově předchozím snímku Gauneři jako Mr. Blonde. A protože je Tarantino pro různé odkazy a spojitosti, které v jeho tvorbě lze zachytit, chtěl Madsena v Pulp Fiction z jednoho prostého důvodu. Vincent Vega a Mr. Blond jsou totiž dvojčata.

Protože ale herec na poslední chvíli vycouval, aby mohl vzít roli ve westernu Wyatt Earp, šanci dostal Travolta. Na seznamu ale byla i další jména, jako jsou Alec Baldwin, Jason Patric, Sean Penn, a ucházel se o ní dokonce i Daniel Day-Lewis.

Pro Travoltu tato příležitost v podstatě znamenala velký comeback. Po úspěšných kouscích z konce sedmdesátek, jako byla Horečka sobotní noci či Pomáda, se na něj totiž trochu zapomnělo. Ačkoliv za práci pro Tarantina dostal pouze sto tisíc dolarů, nastartovalo to znovu jeho kariéru. V devadesátých letech se pak objevil například ve filmech Chyťte ho!, Fenomén nebo Michael.

PSALI JSME: ČESKO SI MŮŽE ODŠKRTNOU DALŠÍ MEZINÁRODNÍ ÚSPĚCH. FILM, KTERÝ DIVÁKY EMOČNĚ VYŽDÍMAL, TEĎ ZÍSKAL CENU V PAŘÍŽI

…v neštěstí

Rok 1994 ale mohl být pro bývalou hvězdu teoreticky ještě úspěšnější. Aby si totiž mohl zahrát v Pulp Fiction, údajně se zřekl šance zahrát si Forresta Gumpa, a tak přišel na řadu Tom Hanks. I když s volbou nejspíš chybu neudělal, Hanks za svůj výkon následně dostal Oscara a Tarantina snímek porazil i v kategorii Nejlepší film. Kousek z dílny Roberta Zemeckise se tak stal filmem roku s výdělkem 329,6 milionů dolarů.

Mysteriózní kufřík

Ani po třiceti letech nelze opomenout jedno z doposud největších tajemství a záludných triků, které kdy mohli diváci na obrazovkách spatřit. Fanoušci se stále snaží zjistit, co bylo v onom kufříku, který se Vincent a Jules snaží celou dobu získat pro svého šéfa Marselluse Wallace.

Protože ani sám režisér správnou odpověď veřejnosti nikdy nesdělil, spekulace o záhadném zavazadle tak nejspíš navždy zůstanou zahaleny tajemstvím. Některé teorie ale poukazují na to, že by se v kufříku mohla nacházet Wallacova duše, jiné zase na ukradené diamanty z filmu Gauneři, další mluví o heroinu nebo komiksových knihách.

Zdroje: ČSFD, Mental Floss, CNN, Yardbarker, All The Right Movies, Screen Rant

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Václav Bárta

    Já vím co bylo v kufříku :-D žárovka, baterka a spínač :-D