Další trefa do černého. Na Netflix konečně dorazila kokainová královna Griselda a získala si srdce diváků i kritiků

Foto: Netflix

Od 25. ledna je na Netflixu dostupný seriál Griselda od tvůrců úspěšného Narcos. Vypráví příběh o ambiciózní ženě, která vytvořila jeden z nejvýnosnějších kartelů v historii. První recenze diváků i kritiků jsou zatím velmi dobré. Od Netflixu je to tak opět třeba do černého a další lednový úspěch.

Limitovaná série Griselda je inspirována životem ambiciózní Griseldy Blanco, která vytvořila jeden z nejvýnosnějších kartelů v historii. V 70. a 80. letech minulého století v Miami jí smrtící směs netušené dravosti a šarmu pomohla zkušeně se pohybovat mezi obchodem a rodinou, díky čemuž se stala všeobecně známou jako „Kmotra“.

Pro Sofíu Vergaru tato role představuje úplně nový směr v její kariéře. Diváci si ji mohou pamatovat z komediálního seriálu Moderní rodinka nebo jako porotkyni v talentové show Amerika má talent. Ztvárnění Griseldy Blanco je pro ni první dramatickou rolí a okamžitě se jí zhostila na jedničku.

Vžít se do kokainové královny jí pomohli také v maskérně. Aby se herečka přiblížila skutečným rysům pravé drogové královny co nejvíce, pracovali maskéři na celkové proměně hodiny. Měla protetický nos i oblast nad očima, kterou ještě překrylo falešné a široké husté obočí ve stylu sedmdesátek nebo falešný chrup s mezerou mezi předními zuby. „Správný vzhled byl pro mě velmi důležitý, protože jsem potřebovala zmizet,” říká Vergara.

ČTĚTE TAKÉ: SERIÁL PODRUHÉ MĚ NEOKLAMEŠ JE OBROVSKÝM HITEM. NETFLIX POTVRDIL DALŠÍ DVA NAPÍNAVÉ SERIÁLY, OD KTERÝCH SE JEN TĚŽKO ODLEPÍTE

Recenze limitované série Griselda

Životopisné drama Griselda se těší výborným hodnocením. Vypadá to tedy, že se Netflix opět trefil do černého. Na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes má akruální 88 % hodnocení od profesionálních filmových kritiků a 87 % pak dávají diváci. I Čechy a Slováky novinka Netflixu zaujala. Na ČSFD si Griselda vysloužila k dnešnímu dni 80 %.

Diváci i kritici chválí především herecký výkon Vargy. „Vládne obrazovce,“ píše v recenzi Carol Midgley z britského Timesu. „Výkon Vergary vrhá ostré světlo na to, jak byla ve své kariéře nedostatečně využívána,“ myslí si pak Proma Khosla z IndieWire. Podle Colemana Spildea z The Daily Beast herečka povyšuje materiál na něco, co vás pohltí.

TAKÉ JSME PSALI: VELKOLEPÉ FANTASY PLNÉ ŽIVLŮ SE ŘÍTÍ JAKO LAVINA. NETFLIX SE VYTÁHL S TRAILEREM AVATARA NABUŠENÝM AKCÍ A DECHBEROUCÍM SVĚTEM

„Toto není jediné ztvárnění Griseldy Blanco, ale je to jedno z nejlepších, jaké existuje,“ píše Allison Rose z FlickDirect. „S dynamickým vyprávěním a přesvědčivými výstupy Griselda ukazuje proměnu ženy, která se z kořisti stává predátorkou,“ uvádí pak ve své recenzi Juan Pablo Russo z EscribiendoCine.

Podle některých je vyobrazení Griseldy podobné hadovi, který postupně odkládá své vrstvy. S každou epizodou seriál odhaluje více z Griseldiny skutečné povahy, která vede k jejímu vrcholu, těsně před pádem

Sečteno a podtrženo, Griselda od Netflixu je pohlcující kriminální baladou o kolumbijské drogové královně, která je zvládnutá se stylem, nasazením a perfektním hvězdným obsazením, které fanoušky tohoto žánru pravděpodobně nezklame. I když to není Narcos, je to celkem blízko.

Griselda
Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.