10 nejlepších seriálů roku 2023 podle ČSFD: Zombie hit The Last uf Us ostrouhal, Češi a Slováci podlehli Asii a udělili dokonce 90 %

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Po roce ČSFD opět přináší žebříček 10 nejlepších seriálů, za jehož podobou stojí čeští a slovenští diváci. Může se to zdát neuvěřitelné, ale v loňském roce naprosto podlehli tvorbě spojené s Asií, přestože se mnohdy o její produkci postarali Američané.

Do první desítky se probojoval jihokorejský akční thriller Čmuchalové, ve kterém se dva boxeři postavili lichvářům a japonské anime Džigokuraku sledující příběh nechvalně proslulého asasína. Umístila se také americká hraná adaptace mangy One Piece legendárního mangaky Eiichira Ody a japonské anime Oši no ko. Žebříček uzavírá americký animovaný seriál Modrooký samuraj, který upoutal pozornost svými krvavými akčními scénami.

Hit HBO Max zombie seriál The Last of Us se do první desítky nedostal. Rovněž se neumístil polský satirický seriál 1970, který produkoval Netflix.

Výsledné umístění loňských novinek v TOP 10 je seřazeno podle průměru hodnocení všech seriálů v procentech a množství hodnocení.

TOP 10 seriálů:

  • 10. Daisy Jones & the Six
  • 9. Ferry: Seriál
  • 8. Čmuchalové
  • 7. Džigokuraku
  • 6. Scavengers Reign

5. Silo

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Na motivy románu Hugha Howeyho byl natočen sci-fi seriál, který diváky přivádí do dystopické budoucnosti, kde se lidstvo snaží přežít hluboko pod zemí v kolosálním silu. Inženýrka Juliette, která dostala za úkol vyřešit smrt kolegy, odhalí tajemství, jež by mohlo ohrozit samotnou podstatu uzavřeného světa.

4. One Piece

Hodnocení na ČSFD: 82 %

O produkci hrané adaptace nejprodávanější mangy všech dob se nepostarali Japonci, ale Američané. Šlo jim to tak dobře, že první řada prolomila kletbu hraných adaptací. Není se čemu divit, protože Netflix neváhal za všechny díly zaplatit 44 milionů dolarů, díky čemuž se One Piece stal druhým nejdražším seriálem této společnosti. Pirátský příběh sleduje mladého kapitána Monkey D. Luffyho, který se touží stát pirátským králem. Společně se svou posádkou Slamáků proto vyráží hledat bájný poklad.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Tvůrci One Piece od Netflixu chtějí natočit 12 řad. Eiichiro Oda láká na oblíbenou postavu, která by se měla objevit už v té příští

3. Oši no ko

Hodnocení na ČSFD: 87 %

Dokázali byste si představit, jaké by bylo být dítětem celebrity? Právě o tomto pojednává japonský animovaný seriál, který sleduje příběh šestnáctileté vycházející hvězdičky Ai z nepříliš známé J-pop idol skupiny B-Komachi. Jednoho dne Ai v přestrojení zavítá do venkovské nemocnice, kde plánuje pod záminkou zdravotních problémů zůstat v utajení až do porodu. Jakmile však odhalí svou tvář, gynekolog Goro ji okamžitě pozná, protože je jejím velkým fanouškem.

2. Světlo naděje

Hodnocení na ČSFD: 88 %

Jedno z nejsilnějších svědectví o holocaustu přináší historické drama, které vypráví příběh dvacetileté Miep Giseové. Společně s manželem Janem pomohla svému šéfovi Otto Frankovi poté, co ji požádal, aby ukryla jeho rodinu před nacisty. Následující dva roky manželský pár skrýval osm duší v tajné přístavbě. Možná znáte proslulý příběh Anny Frankové, který je s tímto seriálem spjat. Byla to právě Miep, která našla Annin deník a schovala ho.

1. Modrooký samuraj

Hodnocení na ČSFD: 90 %

Americký animovaný seriál je dalším kouskem spojeným s Japonskem, který kupodivu nenatočili Japonci. Seriál sleduje příběh míšenky Mizu žijící v Japonsku v 17. století v období Edo. Protože o ní ostatní říkají, že je modrookou zrůdou, začíná sama sebe nazývat stvořením hanby. Žije v přestrojení za samuraje, přičemž jejím cílem je zabít čtyři muže. Spadá mezi ně i ten, který znásilnil její matku, a může tak být jejím otcem. Netflix seriálu, který se v ČSFD žebříčku nachází na neuvěřitelném 32. místě, dal zelenou pro natočení druhé řady.

ČTĚTE TAKÉ: Nejlepší filmy roku 2023 podle redakce Netflixeru: Nechybí drama plné lidskosti ani akční nářez natočený v Česku

Zdroje: ČSFD, IMDb, Netflixer

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.