Dětská manželství nebo znásilnění v polygamistickém kultu: Nový dokument ukazuje strašidelnou realitu za cestou ke spáse

Foto: Netflix

Ve skutečně stresujícím dokumentárním seriálu Netflixu Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (Keep Sweet: Pray and Obey) mohou diváci od 8. června 2022 nahlédnout hluboko do FLDS (Fundamentalistické Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů), odnoži mormonismu.

V trýznivém příběhu o polygamních praktikách FLDS, pedofilii a moci zneužívajícího vůdce Warrena Jeffse slyšíme výpovědi členů jeho rodiny a bývalých členů této extrémní sekty. „Když mi bylo 14 let, donutili mě vzít si mého bratrance,“ říká Elissa Wall hned na začátku seriálu. „Prosila jsem Warrena, aby mě nenutil se vdávat. Ten odvětil: „Věříš, že víš něco lépe než prorok? A pokud se mnou mluvíš, mluvíš s Bohem.““

Ve čtyřdílném dokumentu s dosud neviděnými archivními záběry z FLDS v USA režisérka Rachel Dretzin odhaluje kult a Jeffse tak, jak nebyli nikdy předtím vyobrazeni, převážně z perspektivy žen, které se z FLDS vymanily.

Foto: Netflix

Zatímco mormoni polygamii zakázali, mormonští fundamentalisté ji stále tajně praktikovali. Vůdce si říkal prorok a byl považován za rovnocenného Bohu. Polygamie byla považována za základní koncept náboženství, protože se věřilo, že čím více žen si muž vezme, tím blíže se dostane k Bohu. Aby dosáhl nejvyššího stupně, musel mít tři manželky. A pokud nejvyššího stupně dosáhl, měl být schopen tvořit duchovní děti, svět, galaxie, vesmír nebo nakonec Boha uvnitř sebe.

V roce 1986 byl prezidentem církve jmenován Rulon Jeffs. Věřilo se, že nikdy nezemře, protože je prorokem. Ale stejně jako všichni lidé zemřel na stáří v roce 2002. Měl 65 manželek. A právě některé z nich promluvily v dokumentu, který je aktuálně dostupný na Netflixu.

Ženy v tomto náboženství byly považovány za předmět vlastnictví nebo zboží. Byly vychovány pouze za účelem, aby se staly manželkami a matkami. Ve skutečnosti stoupenci ani neměli pravomoc uzavřít sňatek z vlastní vůle. Zařídil to prorok tak, že rozhodl, kdo si koho vezme.

Po Rulonově smrti se na scéně objevuje výše zmiňovaný Warren Jeffs, který převzal roli proroka a tvrdil, že je posedlý otcovým duchem. Překvapivě náboženství pod Rulonovým vedením skutečně vzkvétalo, ale během několika let od doby, kdy Warren převzal moc, šlo vše drasticky z kopce.

Foto: Netflix

V první epizodě se nám představí rodina Wallových, která k FLDS konvertovala. Lloyd Wall, otec rodiny, měl dvě manželky, Sharon a Myrnu, a společně měli 23 dětí. Jedna z dcer, Rebecca Wall, se v 19 letech provdala za Rulona Jeffse, kterému bylo v té době 83 let a stala se jednou z jeho 65 manželek. Výměnou za předání své dcery Jeffsovi dostal Lloyd třetí manželku.

Když Warren Jeffs převzal kult, oženil se dokonce se všemi ženami svého otce kromě dvou. Dokonce formuloval nová pravidla jako jednotné oblékání, rozhodoval, jaký budou mít ženy účes, co by měl kdo studovat apod. Zkrátka dělal vše pro to, aby získal úplnou autoritu nad všemi. Warren se stal prorokem v roce 2002, ale v roce 2006 byl zatčen kvůli sexuálnímu napadení nezletilých.

Foto: Netflix

Stejně jako Rebecca Wall, promluví v dokumentu i několik dalších bývalých členů, kteří kult opustili, a vypráví svou verzi příběhu. Největším důvodem Jeffsova pádu byly sňatky s 12letými a 13letými nezletilými dívkami se staršími muži a jejich vykořisťování. Sám Jeffs měl 78 manželek, z nichž 24 bylo nezletilých.

Více o této zvrácené sektě a Warrenu Jeffsovi se dozvíte na Netflixu v dokumentu Modlit se, poslouchat, neodmlouvat, který je právě online.

Také jsme psali: Zneužívání v radikální mormonské sektě: Nechutný dokument ukáže případ, který šokoval svět

Zdroj: Autorka článku, Dokument Modlit se, poslouchat, neodmlouvat, Leisure Byte, Yahoo News, CNN

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.